Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο χρήμα δίνουν φέτος τα μερίσματα

Τι σκοπεύουν να δώσουν οι εισηγμένες στους μετόχους σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου. Ποιες είναι οι «στριμωγμένες» και τα «στάνταρ». Οι κλάδοι που δεν δίνουν... φράγκο και πού άνοιξαν ήδη οι κάνουλες.

Πόσο χρήμα δίνουν φέτος τα μερίσματα

Δύσκολη χρονιά αναμένεται να είναι η φετινή για τους επενδυτές που στηρίζονται στα μερίσματα και στις επιστροφές κεφαλαίου των εισηγμένων εταιρειών, καθώς η οικονομική κρίση και η συνεχιζόμενη χρηματοπιστωτική στενότητα επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να δώσουν χρήμα στους μετόχους τους.

Κλάδοι ολόκληροι του Χ.Α. όπως ο τραπεζικός, ο μεταλλουργικός, ο κλωστοϋφαντουργικός, ο ακτοπλοϊκός, οι βιομηχανίες τσιμέντου, οι ιχθυοκαλλιέργειες, οι κατασκευές, οι βιομηχανίες ξύλου και οι εμπορικές εταιρείες πετρελαιοειδών δεν προβλέπεται να δώσουν ούτε 1 λεπτό του ευρώ, κάτι που επίσης αναμένεται για την πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων και των εταιρειών πληροφορικής.

Να σημειωθεί πως ακόμη και σημαντικά κερδοφόρες επιχειρήσεις αποφεύγουν να μοιράσουν χρήμα στους μετόχους τους, για μια σειρά λόγους: α) Θέλουν να εκμεταλλευθούν τυχόν ευκαιρίες μέσα στην κρίση, β) Θεωρούν προτεραιότητα τη μείωση του τραπεζικού τους δανεισμού, γ) Απαγορεύεται από το θεσμικό πλαίσιο (βλέπε θυγατρικές τραπεζών, όπως Alpha Αστικά Ακίνητα, Ιονική Ξενοδοχειακή).

Πιθανή επάνοδος

Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που ενδέχεται να προχωρήσουν φέτος στη διανομή μερίσματος, πράγμα που δεν είχαν κάνει τουλάχιστον μέσα στο 2013. Μερικά παραδείγματα της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι τα εξής:

ΟΤΕ: Μετά την οριστική επίλυση του ζητήματος της αναχρηματοδότησης του Οργανισμού, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πιθανότερο σενάριο τη διανομή κάποιου «συμβολικού» μερίσματος από φέτος, ενώ άλλοι προβλέπουν πως θα αρχίσει να διανέμεται «κανονικό» μέρισμα από το 2015 και μετά.

Eurobank Properties: Λόγω του ότι μέχρι πρότινος αποτελούσε θυγατρική τράπεζας που είχε ενισχυθεί κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν της επιτρεπόταν πέρυσι να διανείμει μέρισμα. Φέτος όμως, ο μεγαλύτερος μέτοχός της έχει καταστεί η καναδική Fairfax, οπότε τέτοιο νομικό κώλυμα δεν υπάρχει.

MLS: Η εισηγμένη από τρίμηνο σε τρίμηνο ανεβάζει επιδόσεις και μάλιστα προχώρησε σε guidance που για το 2014 προβλέπει αυξημένα έσοδα και κερδοφορία. Η διοίκηση της εταιρείας έχει δηλώσει πως ενδεχομένως από φέτος, αλλά σίγουρα από το 2015, προτίθεται να ξεκινήσει εκ νέου τη διανομή μερίσματος.

Αεροπορία Αιγαίου: Η εταιρεία που διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο επέστρεψε πέρυσι στην κερδοφορία και τώρα αναμένεται με ενδιαφέρον η μερισματική πολιτική που τελικά θα υιοθετήσει.

Ευρωσύμβουλοι: Το 2013 η εταιρεία κατάφερε να επιστρέψει στην κερδοφορία, να ολοκληρώσει με επιτυχία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να μετατρέψει ένα μεγάλο μέρος του δανεισμού της από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο. Κύκλοι της αγοράς μιλούν για τη διανομή μερίσματος, ενώ ο πρόεδρός της (βλέπε συνέντευξή του στο Euro2day.gr) αφήνει ορθάνοιχτο το θέμα.

Γενική Εμπορίου: Πέρυσι δεν διένειμε μέρισμα. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης όλο και κάτι μοιράζει στους μετόχους όταν το επιτρέπουν τα αποτελέσματα και στον βαθμό που εξασφαλίζεται παράλληλα και η μείωση του δανεισμού. Στο εννεάμηνο του 2013, η εισηγμένη παρουσίασε κέρδη και σημαντικά θετικές ταμειακές ροές. Ενδεχομένως, λοιπόν, να επιστρέψει στα μερίσματα από φέτος.

Άνοιξαν ήδη τις «κάνουλες»

Πρόκειται για εταιρείες που αναμένεται μεν να εμφανίσουν κερδοφόρο αποτέλεσμα για το 2013, ωστόσο στις αποφάσεις που θα λάβουν για το φετινό μέρισμα ίσως συνεκτιμηθούν και οι μεγάλες επιστροφές κεφαλαίου προς τους μετόχους τους που είτε αποφασίστηκαν είτε καταβλήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά των Autohellas, Βογιατζόγλου Systems και Quest Holdings.

Επιπλέον, η Στ. Κανάκης επιλέγει τα τελευταία χρόνια τη μέθοδο της επιστροφής κεφαλαίου. Προς τα τέλη του 2013 αποφάσισε τη διανομή 0,08 ευρώ ανά μετοχή, ποσό ωστόσο που δεν δικαιούνται πλέον όσοι αγοράσουν σήμερα μετοχές της εισηγμένης. Επίσης, στα τέλη του 2013 διανεμήθηκε στους μετόχους και η επιστροφή κεφαλαίου της εταιρείας Mevaco, ύψους 0,07 ευρώ ανά μετοχή.

«Στριμώγματα»

Από τις εταιρείες που παραδοσιακά διανέμουν μερίσματα ή και επιστροφές κεφαλαίου είναι η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil, τα Ελληνικά Πετρέλαια κι η ΚΡΙ ΚΡΙ. Φέτος, ωστόσο τα πράγματα είναι κάπως δυσκολότερα σε σχέση με πέρυσι, καθώς η επιβολή αυξημένου φόρου επηρέασε πτωτικά τα κέρδη του ΟΠΑΠ, τα δύο διυλιστήρια επηρεάστηκαν από τα χαμηλότερα περιθώρια διύλισης, η ΔΕΗ εμφάνισε μικρά κέρδη στο εννεάμηνο, ενώ η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ είδε στα τέλη του 2013 να καίγεται ένα μέρος των βιομηχανικών της εγκαταστάσεων. Όλα αυτά είναι δυνατόν να επηρεάσουν -τουλάχιστον ως έναν βαθμό- τη μερισματική τους πολιτική.

Η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος εδώ και πολλά χρόνια διένειμε μέρισμα 0,01 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο πέρυσι υποχώρησε κατά 25%. Το 2013 αναμένεται να εμφανίσει μεν σημαντικά κέρδη προ φόρων, ωστόσο θα επιβαρυνθεί εκτάκτως λόγω αναβαλλόμενης φορολογίας (για τον λόγο αυτό, το αποτέλεσμα στο εννεάμηνο ήταν ζημιογόνο).

Τα «στάνταρ»

Σύμφωνα με τα προγνωστικά της αγοράς, και φέτος αναμένεται αρκετές εισηγμένες να συνεχίσουν να ανταμείβουν τους μετόχους τους είτε με τη μορφή μερισμάτων, είτε μέσω επιστροφών κεφαλαίου, είτε τέλος με έναν συνδυασμό αυτών των δύο. Προφανώς, το ύψος των ποσών που θα διανεμηθούν θα επηρεαστεί τόσο από το μέγεθος της κερδοφορίας, όσο και από άλλους παράγοντες (π.χ. σχεδιαζόμενες επενδύσεις, γενικότερο οικονομικό κλίμα, προβλεπόμενες ταμειακές ροές).

Μεταξύ των εταιρειών αυτών συγκαταλέγονται τα κρατικόχαρτα (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ), η ΕΧΑΕ, η καπνοβιομηχανία Καρέλιας, η αλυσίδα Πλαίσιο, η ΜΕΤΚΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (πέρυσι επέστρεψε 0,09 ευρώ ανά μετοχή), η ασφαλιστική Ευρωπαϊκή Πίστη, η ξενοδοχειακή ΓΕΚΕ, η Κυριακίδης Μάρμαρα (πέρυσι τον Σεπτέμβριο διένειμε 0,08 ευρώ επιστροφή κεφαλαίου και στο εννεάμηνο εμφάνισε αυξημένη κερδοφορία) και η Newsphone (διένειμε μέρισμα την τελευταία τριετία και στο εννεάμηνο του 2013 εμφάνισε σημαντικά ισχυρότερα κέρδη).

Υπάρχουν επίσης η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων (πέρυσι στις 6/9 επέστρεψε 0,02 ευρώ ανά μετοχή, ενώ γύρισε από ζημίες σε κέρδη διαθέτοντας θετικό καθαρό ταμείο), η Trastor ΑΕΕΑΠ, η Ικτίνος Μάρμαρα (τον Οκτώβριο του 2013 είχε διανεμηθεί 0,025 ευρώ ανά τίτλο στους μετόχους της), τα Πλαστικά Κρήτης (τον Σεπτέμβριο υλοποιήθηκε επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ ανά μετοχή) κι η Flexopack (το φθινόπωρο επεστράφη 0,10 ευρώ ανά τεμάχιο).

Οι τρεις τελευταίες εταιρείες εκτιμάται ότι για το 2013 θα σημειώσουν εξίσου θετικές ή και θετικότερες επιδόσεις σε σύγκριση με εκείνες του 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v