Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την ελληνική έκδοση περιμένουν οι αγορές

Συνεχής πτώση του 10ετούς ομολόγου τα τελευταία 24ωρα. Κινείται πλέον στα όρια του 6%. Οι εξελίξεις θα καθορίσουν την ημερομηνία δηλώνει ο Στουρνάρας. Στο 5,3% βλέπει το επιτόκιο η Morgan Stanley για πενταετή έκδοση, ακόμα και για 4,5% μιλούν οι FT. Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα.

Την ελληνική έκδοση περιμένουν οι αγορές

Την άμεση έξοδο της Ελλάδας στις αγορές προεξοφλούν οι διεθνείς αγορές, όπως φαίνεται από τη συνεχή πτωτική πορεία του ελληνικού δεκαετούς αλλά και από τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στο διεθνή τύπο.

Το θέμα μάλιστα απασχόλησε τη συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα την Πέμπτη στο Μαξίμου, ενώ η χώρα είναι εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης της νέας αξιολόγησης από τη Moody's με τις προσδοκίες για αναβάθμιση να είναι αυξημένες.  

Αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ημερομηνία της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτό. Η ημερομηνία της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, αρνούμενος να απαντήσει αν αυτό θα γίνει την άλλη εβδομάδα. «Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα πια δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα περιβάλλει ποια την Ελλάδα με εμπιστοσύνη. Τα spreads συνεχίζουν να πέφτουν. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο 6% στο 10ετές ομόλογο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη». 

Σημειώνεται ότι οι Financial Times τοποθετούσαν την κίνηση για την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο αρθρογράφος της εφημερίδας Chris Adams μεταφέρει φήμες ότι η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 11η Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, η έκδοση θα πρέπει να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, καθώς το κλίμα στις αγορές είναι καλό και η προετοιμασία έχει γίνει.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που διαμορφώνεται είναι το γεγονός ότι εν αναμονή της κίνησης από την πλευρά του Δημοσίου η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε στα όρια του 6% όταν τη Δευτέρα βρίσκονταν στο 6,6%.

Χθες, το Reuters μετέδωσε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τον Απρίλιο την έκδοση πενταετούς ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ, επικαλούμενο δύο πηγές. Σύμφωνα με το πρακτορείο, στην έκδοση θα εμπλακούν (lead banks) οι Deutsche Bank, Bank of America Merrill Lynch, JP Morgan και Goldman Sachs.

Όπως σημειώνεται, τo υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με τραπεζίτες από την προηγούμενη εβδομάδα με αφορμή την επικείμενη επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Morgan Stanley: Στο 5,3% το επιτόκιο σε 5ετή έκδοση

Φέτος είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για την Ελλάδα, εκτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley, Daniel Antonucci και Paolo Batori, και προβλέπουν πως το 2015 θα καταγραφεί ρυθμός ανάπτυξης 0,5%. Βλέπουν επίσης θετικά τα σχέδια επιστροφής της Αθήνας στις αγορές.

«Δεν νομίζουμε ότι επιστροφή της χώρας στις αγορές είναι πρόωρη και εκτιμούμε ότι η έκδοση θα έχει καλή έκβαση στη σωστή τιμή και με λογικούς όρους. Κατά την άποψή μας, οι τρέχουσες τιμές στη δευτερογενή αγορά δείχνουν δίκαιη απόδοση της τάξεως του 5,3% για ενδεχόμενη έκδοση 5ετούς ομολόγου και 4,2% για 3ετές ομόλογο» αναφέρει η Morgan Stanley στην έκθεσή της.

Η Morgan Stanley εκτιμά πάντως πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι πολιτικός. «Εκτιμούμε ότι η πολιτική είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας. Παράλληλα, ο πολιτικός κίνδυνος είναι πιο δύσκολο να αποτιμηθεί από ό,τι ο οικονομικός στις αγορές, αλλά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το κλίμα», αναφέρει η έκθεση.

F.T.: Τα spreads δείχνουν επιτόκιο στο 4,5%

Σύμφωνα με τους Financial Times, η ελληνική κυβέρνηση συνομιλεί με τουλάχιστον δύο ξένες επενδυτικές τράπεζες για την επιστροφή της στις αγορές κεφαλαίου νωρίτερα απ' όσο αναμενόταν, καθώς επιχειρεί να αξιοποιήσει την πτώση στο κόστος δανεισμού.

Η Morgan Stanley και η Citi περιλαμβάνονται στις τράπεζες που μετέχουν στις συνομιλίες για έκδοση 5ετούς ομολόγου 2-3 δισ. ευρώ πριν από το Πάσχα, και ίσως πολύ σύντομα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με βάση ανώνυμες πηγές. Θα είναι η πρώτη έκδοση κρατικού ομολόγου της Ελλάδας από το 2010, πριν από την κατάρρευσή της στην κρίση της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναλυτής από το Λονδίνο, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε ότι περιμένει πως η Ελλάδα θα πληρώσει επιτόκιο 4,5% για το 5ετές ομόλογο, με δεδομένα τα επίπεδα όπου κινούνται τα κόστη δανεισμού άλλων περιφερειακών κρατών.

«Ένα spread 250 μονάδων βάσης ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα είναι κατ' εμέ το απόλυτο μίνιμουμ. Δεδομένου ότι τα ιταλικά 5ετή ομόλογα βρίσκονται στο 2% περίπου, αυτό σημαίνει 4,5% για την Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v