Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wood: Αγοράστε Ελλάδα

Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές μετοχές από τη χρηματιστηριακή. Ιδιαίτερα ελκυστικές οι αποτιμήσεις μετά το τελευταίο πτωτικό κύμα, σημειώνει. Γιατί δεν είναι το τέλος του κόσμου οι πρόωρες εθνικές εκλογές. Ποιες είναι οι κορυφαίες επιλογές της από την αγορά.

Wood: Αγοράστε Ελλάδα

Ενίσχυση των θέσεων στις ελληνικές μετοχές προτείνει η Wood & Company, θεωρώντας την αδυναμία των τίτλων στις τελευταίες συνεδριάσεις πρόσκαιρη, γεγονός που έχει δημιουργήσει ευκαιρίες λόγω ελκυστικών αποτιμήσεων. 

Είναι μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές που θεωρούσαν υπερτιμημένους τους ελληνικούς τίτλους, τονίζει, σημειώνοντας ότι κορυφαίες της επιλογές είναι οι τράπεζες και ιδίως η Εθνική, η οποία έχει εξαιρετικά ελκυστική αποτίμηση μετά την τελευταία πτώση, καθώς και ο ΟΤΕ, η Μotor Oil και η Jumbo. "Ποιοτικά ονόματα από τη λίστα με τα top picks μας υποχώρησαν στην πρόσφατη πτωτική κίνηση χωρίς κάποια εξήγηση από τα θεμελιώδη μεγέθη", σημειώνει.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η χρηματιστηριακή, η πτώση της αγοράς που κινείται 17% χαμηλότερα από τα υψηλά του Απριλίου, οφείλεται σε μια σειρά λόγους, οι βασικότεροι εκ των οποίων είναι η μεγάλη μείωση της ρευστότητας λόγω των ΑΜΚ, οι πολιτικές ανησυχίες εν όψει των ευρωεκλογών καθώς και το rebalancing στους δείκτες.

"Ποια είναι η θεμελιώδης αιτία της πτώσης; Καμία κατά την άποψή μας", σημειώνει, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα οδηγήσει σε αβεβαιότητα, το ελληνικό story έχει ενισχυθεί τους τελευταίους δύο μήνες καθώς:    

- Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών έχουν καταστήσει τα πιστωτικά ιδρύματα ισχυρότερα, με τον δείκτη Core Tier I με βάση τις απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ στο 12% περίπου καθώς και δείκτες Core Tier I με βάση την EBA άνω του 15%.

- Οι συνθήκες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί, με πολλές τράπεζες, επιχειρήσεις αλλά και το ελληνικό δημόσιο να βγαίνουν στις αγορές.

- Πλέον είναι ορατή η ανάκαμψη του ΑΕΠ και στο β΄τρίμηνο αναμένεται η πρώτη μέτρηση ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Τα σενάρια για τις εκλογές 

Η Wood επισημαίνει το πολιτικό ρίσκο και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών (αναλύοντας και τα σχετικά σενάρια), ωστόσο θεωρεί ότι ακόμα και αν αυτό συμβεί δεν θα είναι το τέλος του κόσμου, ούτε το τέλος της ελληνικής ανάκαμψης. Υποστηρίζει ότι οι πολίτες ψηφίζουν διαφορετικά στις εθνικές εκλογές απ' ό,τι στις ευρωεκλογές, και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί μόνος να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα και αν κερδίσει.

Επιπλέον, σημειώνει, η πολιτική ιστορία της Ελλάδας δείχνει ότι η αντιπολίτευση αλλάζει δραματικά ρητορική όταν γίνεται κυβέρνηση. Ο οίκος αναγνωρίζει πάντως τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας.

Τα σενάρια για τις ευρωεκλογές είναι τα εξής:

* Αν προηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 3-4% θα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση οδηγώντας σε πάγωμα του κυβερνητικού έργου και αργά ή γρήγορα σε εθνικές κάλπες.

* Αν η ΕΛΙΑ είναι κάτω του 5% και αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση είναι αναπόφευκτες οι εκλογές (αν και η Wood σημειώνει πως δεν βλέπει λόγο να αυτοκτονήσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ).

* Το χειρότερο σενάριο για την αγορά είναι νίκη ΣΥΡΙΖΑ με 3-4% και κάτω του 5% ποσοστό για την ΕΛΙΑ. Σε αυτό το ενδεχόμενο εκλογές και αστάθεια δείχνουν πιθανές (αλλά όχι σίγουρες).

* Αν τα αποτελέσματα είναι κοντά σε αυτά των δημοσκοπήσεων (προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ 2% και ΕΛΙΑ στο 7,2%) η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει εσωτερικές δυσκολίες 

Tα top picks

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, οι ελληνικές τράπεζες είναι φθηνές. Σημειώνει πως αναβάθμισε τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα σε buy από hold, εκτιμώντας ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι... κελεπούρι. Σημειώνεται ακόμα ότι δίνει τιμή-στόχο στα 3,1 ευρώ. 

Επίσης, επαναδιατυπώνει τις συστάσεις buy για τις μετοχές της Πειραιώς (με στόχο τα 2,3 ευρώ) και της Alpha Bank (με στόχο το 0,90 ευρώ). 

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι μη χρηματοοικονομικές μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες με Ρ/Ε, 12 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2015.

Όπως τονίζει, η πρόσφατη υποχώρηση είναι μεγάλη ευκαιρία για αγορές σε ελκυστικές αποτιμήσεις μετοχών όπως ο ΟΤΕ (δίνει buy, σημειώνοντας ότι έχει υποχωρήσει 18% από τις αρχές Απριλίου), η Motor Oil (buy, έχει υποχωρήσει 19% από τις αρχές Απριλίου και αποτελεί την κορυφαία ευρωπαϊκή επιλογή για τη Wood στον κλάδο των διυλιστηρίων) και η Jumbo (buy, έχει υποχωρήσει 16% από τις αρχές Απριλίου). 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v