Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nomura: Γιατί προτιμά Εθνική και Alpha

Τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να αρκούν για να περάσουν τα stress test της ΕΚΤ, εκτιμά η Nomura. Βλέπει αναταράξεις στο ΧΑ μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι συστάσεις και οι τιμές-στόχοι για τις τράπεζες.

Nomura: Γιατί προτιμά Εθνική και Alpha

Την προτίμησή της στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank επαναδιατυπώνει η Nomura λόγω ισχυρότερων κεφαλαίων και προβλέψεων για την κάλυψη επισφαλειών.

Όπως αναφέρει, ο βασικός λόγος πίσω από την υποαπόδοση των τραπεζικών μετοχών σχετίζεται με το ρίσκο πρόωρων εκλογών στη χώρα στις αρχές του 2015. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα έως το τέλος του έτους και να συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο εποπτείας - στήριξης για την περίοδο μετά το μνημόνιο. Και οι δύο στόχοι πρέπει να επιτευχθούν με τρόπο ώστε να καταστεί εφικτή η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015, αποφεύγοντας έτσι τις πρόωρες εκλογές, σημειώνει.

Η Νomura προβλέπει αυξημένη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο έως ότου υπάρξει περισσότερη ορατότητα για την προοπτική επίτευξης πολιτικής σταθερότητας.

Προοπτικές, stress test και NPLs

Ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομική βελτίωση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις μειώσεις κόστους, θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να πετύχουν απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE), της τάξεως του 12% κατά μέσο όρο το 2016.

Ενώ οι προβλέψεις για επισφάλειες αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, τα κεφαλαιακά όρια θα πρέπει να αρκούν για να περάσουν το stress test της ΕΚΤ, σημειώνει η Nomura.

Σε σχέση με τον αναβαλλόμενο φόρο, υπογραμμίζει ότι το πρόσθετο κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για τις τέσσερις τράπεζες αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 1,6 δισ. ευρώ ή 400 εκατ. ευρώ ανά τράπεζα κατά μέσο όρο.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι όσον αφορά τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια», η Εθνική και η Alpha Bank εμφανίζονται σε καλύτερη θέση. Και στις δύο τα «μαξιλάρια» καλύπτουν το 70% των προβληματικών δανείων έναντι 60% στην περίπτωση της Eurobank και 54% για την Πειραιώς.

Η Nomura σημειώνει ότι τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» των τραπεζών μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση αντιστοιχούν στο 30% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, στο 98% των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο 63% των προβληματικών δανείων. Τα επίπεδα κεφαλαίων θα είναι λογικά επαρκή και στο δυσμενές σενάριο του stress test, σημειώνει, προσθέτοντας όμως ότι ενδέχεται η άσκηση ποιότητας ενεργητικού να δείξει ότι θα απαιτηθεί η εγγραφή πρόσθετων προβλέψεων στο β' εξάμηνο του 2014.

Ο οίκος διατηρεί σύσταση «buy» για Εθνική και Alpha Bank (με στόχους στα 2,9 και 0,75 ευρώ αντίστοιχα), neutral για Eurobank με στόχο 0,4 ευρώ και σύσταση reduce για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, αν και ο στόχος είναι στο 1,5 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v