Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι θέσεις των ξένων στα blue chips

Η πρωτοκαθεδρία των hedge funds στις ελληνικές μετοχές και πώς επηρεάζουν την τάση. Ποια blue chip εξαρτώνται απόλυτα από τους ξένους και τι ζητούν οι long only για να επιστρέψουν. Οι κινήσεις με άξονα την εκλογή ΠτΔ. Αναλυτικοί πίνακες.

ΧΑ: Οι θέσεις των ξένων στα blue chips

H Capital Group μείωσε δραστικά τις θέσεις της σε ελληνικές μετοχές λόγω του αυξημένου ρίσκου που συνεπάγεται η αβεβαιότητα για την εκλογή Προέδρου και το ορατό ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Το γεγονός αυτό φέρνει αναπόφευκτα στο προσκήνιο τον ρόλο των ξένων σύμφωνα με τις θέσεις τους στις ελληνικές μετοχές βάσει των τελευταίων στοιχείων.

Τα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν τοποθετημένα στις ελληνικές μετοχές, αλλά η αύξηση του επενδυτικού και του πολιτικού κινδύνου έχει πλέον αλλάξει τη δομή και τα χαρακτηριστικά των επενδυτών που συμμετέχουν.

Σε αυτό το στοιχείο εστιάζουν στις τελευταίες εκθέσεις τους οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, προσπαθώντας να βολιδοσκοπήσουν την κίνηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στο επόμενο χρονικό διάστημα. Παρότι λοιπόν οι ξένοι αυξάνουν τις θέσεις τους συστηματικά (από 31,7% ποσοστό συμμετοχής τον Ιανουάριο έφτασαν στο 45,3% τον Νοέμβριο), τα ποσοστά των θεσμικών διαχειριστών με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα (Global Emerging Funds - GEM) παραμένουν χαμηλά και η αγορά εξακολουθεί να κυριαρχείται από επιθετικά hedge funds.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη μεταβλητότητα, ενώ η χαμηλή συμμετοχή των εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων (κατέχουν μόνο το 5% της χρηματιστηριακής αγοράς) δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη μεταβλητότητα που προκαλούν τα hedge funds. Σε άμεση συσχέτιση με το προηγούμενο, η εισροή ξένων κεφαλαίων στις ελληνικές μετοχές συνεχίζει να μειώνεται τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global.

Η πολύ μικρή θέση των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων στο Χ.Α. (η Ελλάδα έχει τις λιγότερες τοποθετήσεις από τις 21 αγορές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Emerging Markets, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR) είναι ο κρίσιμος καταλύτης και για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Από τη μελέτη σε 55 διαχειριστές κεφαλαίων για τον Νοέμβριο, κανένας δεν έχει «overweight» θέση σε σχέση με τον δείκτη αναφοράς MSCI Emerging markets και 27 είναι «underweight» στην Ελλάδα. Και όσο η πολιτική κατάσταση παραμένει θολή, η επιστροφή των long only ξένων θεσμικών επενδυτών δεν πρόκειται να επιτευχθεί.

Οι top θέσεις

Συνεπώς, οι υπάρχουσες θέσεις των θεσμικών επενδυτών σε αυτό το κρίσιμο χρονικό σημείο είναι πιθανόν να κρίνουν και το μέγεθος της κίνησης στο θετικό σενάριο εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή, αλλά και στο αρνητικό αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Όσον αφορά στις μετοχές που παραμένουν έντονα τοποθετημένοι οι ξένοι, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στις μετοχές που αποτελούν τον δείκτη MSCI Greece.

Πιο αναλυτικά, βάσει των στοιχείων της βάσης δεδομένων της Factset:

-Στην Jumbo οι ξένοι επενδυτές εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από κάθε άλλη εισηγμένη εταιρεία, με 47,96%, εκ των οποίων το 37,6% ανήκει σε αμερικανικών συμφερόντων επενδυτές. Η σύσταση για τη μετοχή είναι θετική και το περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή-στόχο άνω του 40%.

-Στον ΟΠΑΠ, το ποσοστό των ξένων συνολικά ανέρχεται σε 35,4% και η απόδοση ξεπερνά την αγορά το τελευταίο διάστημα, με τη σύσταση θετική και το περιθώριο περίπου στο 40%. Tα hedge funds Silchester International και Baupost Group κατέχουν άνω του 10%. Η θέση των hedge funds ξεπερνά τα 16,5 εκατ. μετοχές.

-O τίτλος της ΕΧΑΕ έχει πιεστεί σημαντικά το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σημείο που πλέον αποτιμάται με 5,5 φορές σε όρους EV/EBITDA, με το ποσοστό των ξένων θεσμικών σε 27,2%, με το 22,3% από αμοιβαία κεφάλαια.

-Η Grivalia Properties έχει ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών στο 25%, εκ των οποίων το 15,25% από αμοιβαία κεφάλαια, με τιμή-στόχο τα 9,1 ευρώ ή 20% υψηλότερα.

-Στη Frigoglass, με πολύ ισχυρή πτώση το 2014 (-70%), υψηλό παραμένει το ποσοστό συμμέτοχής των ξένων επενδυτών, στο 24,5%, εκ των οποίων το 17,2% είναι «αμοιβαίοι» και το 15,9% Αμερικανοί.

-Η μετοχή της Fourlis, με 23,61% και υψηλό ποσοστό ξένων θεσμικών στο χαρτοφυλάκιό της, κινείται με μεγαλύτερη πτώση από την αγορά. Η μέση σύσταση είναι hold και η τιμή-στόχος τα 6,45 ευρώ.

-Η Eurobank με 22,6% εμφανίζεται να έχει το υψηλότερο ποσοστό ξένων από τις συστημικές τράπεζες, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη η πρόσφατη μείωση θέσης από το Capital Group κατά 91 εκατ. μετοχές.

-Ο τίτλος της ΔΕΗ επίσης εμφανίζει υψηλό ποσοστό ξένων με 22,28%, εκ των οποίων το 13,8% είναι η συμμετοχή του Silchester International Investors LLP. Η απόδοση το 2014 είναι -44% παρά την πρόσφατη άνοδο.

-Η ΜΕΤΚΑ με 21,9% εμφανίζεται στην πρώτη 10άδα των μετοχών με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών.

-Ο τίτλος της F.F. Group κλείνει τη δεκάδα, με το ποσοστό συμμετοχής των ξένων να ξεπερνά το 20% και την απόδοσή του να παραμένει θετική κατά 23% από τις αρχές του έτους έναντι -26% για τον Γενικό Δείκτη.

-Στον ΟΤΕ το ποσοστό των ξένων είναι 14,6%, ενώ από τις μετοχές του MSCI Greece, στην Τιτάν το ποσοστό είναι 13,5%.

-Τέλος, στις τρεις τράπεζες τα ποσοστά διαμορφώνονται σε 11,09% για την Πειραιώς, 8,02% για την Alpha Bank και 9,43% για την Εθνική. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v