Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τρεις χρηματιστές προβλέπουν το 2015

Τι προβλέπουν για την επόμενη χρονιά οι κ.κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, Βαγγέλης Χαρατσής και Αλέξανδρος Μωραϊτάκης. Πώς αξιολογούν το πολιτικό ρίσκο και πού βλέπουν το επίπεδο των μετοχών στο ΧΑ σε περίπτωση αποκατάστασης του πολιτικού κλίματος.

ΧΑ: Τρεις χρηματιστές προβλέπουν το 2015

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εκδήλωση του Συνδέσμου Επενδυτών & Διαδικτύου (το Euro2day.gr ήταν χορηγός της) που έγινε το Σάββατο στα πλαίσια του πολυσυνεδρίου Money Show, καθώς μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών ομιλιών, τρεις γνωστοί χρηματιστές εξέφρασαν τις απόψεις τους για το πώς βλέπουν το 2015.

Ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας σημείωσε πως στην τρέχουσα συγκυρία, δεν είναι καθόλου εύκολη η αποτίμηση των μετοχών του ΧΑ, προκειμένου να δούμε το αν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ανώτερο επίπεδο τιμών.

Και αυτό γιατί αν πάρουμε ως βασική μέθοδο, αυτή της προεξόφλησης των μελλοντικών ταμειακών ροών των επιχειρήσεων, τότε υπάρχει σαφής δυσκολία: α) πρόβλεψης των μελλοντικών ταμειακών ροών των εταιρειών και β) καθορισμού του συντελεστή προεξόφλησης.

Σύμφωνα επίσης με τον κ. Χρυσοχοΐδη, σε βραχυπρόθεσμους όρους η δυνατότητα αποτίμησης του ΧΑ δυσκολεύεται και από άλλους παράγοντες όπως η περιορισμένη εμπορευσιμότητα και η χαμηλή συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών. «Οι ξένοι έχουν διαφορετικά κίνητρα και διαφορετικό επενδυτικό ορίζοντα. Η περιορισμένη συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο κ. Χρυσοχοΐδης, υποστήριξε πως σε περίπτωση μείωσης του ρίσκου, θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε καλύτερες αποτιμήσεις. «Το σημερινό επίπεδο του κινδύνου δημιουργεί αποστροφή προς την επένδυση» κατέληξε.

Ο κ. Βαγγέλης Χαρατσής, διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακής, υποστήριξε πως το 2015 δύο πράγματα θα επηρεάσουν σημαντικά τις διεθνείς αγορές. Πρώτον, η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου και δεύτερον η διαφορετική στάση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται σε φάση ενδεχόμενης ανόδου των επιτοκίων γύρω στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, ενώ αντίθετα η ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας βρίσκονται σε φάση νομισματικής χαλάρωσης. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μια αυξημένη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές. Ειδικότερα, ο κ. Χαρατσής:

• Δήλωσε θετικός για τα ευρωπαϊκά ομόλογα που λήγουν σε 5-7 έτη και για τους δολαριακούς ομολογιακούς τίτλους που λήγουν σε λιγότερο από 3 έτη.

• Σημείωσε τις προβλέψεις των αναλυτών για ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,15 ή ακόμη και στο 1,00 μέσα στο 2015.

• Σε ότι αφορά την Ελλάδα, εστίασε στο πολιτικό ρίσκο. Σε περίπτωση επανόδου της ομαλότητας, τότε η αγορά θα μπορούσε να ξαναγυρίσει στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2014 (π.χ. yield ομολόγων στο 6%), οι μετοχές να ανεβούν αντίστοιχα και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια από το εξωτερικό. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο, δεν θα έρθει η καταστροφή, όμως θα υπάρξει περίοδος αναμονής μέχρις ότου οι επενδυτές δουν και αξιολογήσουν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κατάστασης. Γενικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χαρατσή, υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, οι οποίοι όμως θα περιμένουν να δουν την οικονομική πολιτική ενός ενδεχόμενου νέου σχήματος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ (και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας) κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης αναφέρθηκε στη μεγάλη ζημιά που θα προέκυπτε για την ελληνική οικονομία σε περίπτωση ρήξης των σχέσεών μας με τους Ευρωπαίους και επεσήμανε πως σε περίπτωση εκλογής μιας κυβέρνησης με κορμό τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη δεν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν πιθανόν ούτε και μέχρι το τέλος του 2015, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση θα τεθεί πιθανότατα και ζήτημα αδυναμίας αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

«Δεν θέλω να κινδυνολογήσω, αλλά η κατάσταση μου θυμίζει αυτή που είχε προηγηθεί της Μικρασιατικής καταστροφής» ανέφερε, συμπληρώνοντας πάντως πως αν παραμείνει μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, τότε μετοχές και ομόλογα θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα επίπεδα του Ιουνίου του 2014.

«Προσωπικά, στις 30 Δεκεμβρίου θα βγω αγοραστής στο ΧΑ, ακόμη και αν κατά την προηγούμενη ημέρα δεν ψηφιστεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή. Και αυτό, γιατί πιστεύω ότι τις εκλογές που σ' αυτή την περίπτωση θα γίνουν, θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία» κατέληξε ο κ. Μωραϊτάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v