Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: «Τσεκούρι» στις τιμές στόχους των τραπεζών

Ερμαιο της πολιτικής χαρακτηρίζει τις ελληνικές τράπεζες ο αμερικανικός οίκος, μειώνοντας τους στόχους λόγω υψηλού βραχυπρόθεσμου ρίσκου. Αγοραστική ευκαιρία για μακροπρόθεσμους. Πώς βλέπει τα σενάρια αλλαγής κυβέρνησης.

Goldman Sachs: «Τσεκούρι» στις τιμές στόχους των τραπεζών

Σε μείωση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες από 17-25% προχωρά η Goldman Sachs σε έκθεσή της στην οποία τις χαρακτηρίζει έρμαιο της πολιτικής, σημειώνοντας ότι οι πρόωρες εκλογές αυξάνουν την αβεβαιότητα, ενώ ανάγει σε ρίσκο-κλειδί το ενδεχόμενο διακοπής των υφιστάμενων πολιτικών στην Ελλάδα.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι τιμές των ελληνικών τραπεζών έχουν μειωθεί 29% από τις 8 Δεκεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής ΠτΔ που οδήγησε σε πρόωρες εκλογές.

Οι οικονομολόγοι μας πιστεύουν ότι η τρέχουσα μακροοικονομική αβεβαιότητα συνδέεται κυρίως με το ρίσκο διακοπής των μεταρρυθμίσεων πολιτικής εάν αλλάξει η κυβέρνηση, τονίζει ο οίκος, σημειώνοντας ότι τα πιο σκληρά σενάρια που θέτουν σε αμφισβήτηση τη στήριξή τους από την ΕΚΤ φαντάζουν λιγότερο πιθανά στην παρούσα φάση, δεδομένης και της γενικευμένης στήριξης στη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.

Θεωρούμε πως, παρά μια ενδεχόμενη αλλαγή κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι τράπεζες ελέγχουν τίτλους του EFSF αξίας 40 δισ. ευρώ και τίτλους ελληνικού δημοσίου ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου, υπάρχει ισχυρό κίνητρο συνεργασίας για εύρεση λύσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, σημειώνει.  

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι παρά το γεγονός πως η αναδιάρθρωση των τραπεζών πραγματοποιήθηκε σε γερά θεμέλια, η βελτίωση στις συνθήκες χρηματοδότησης και οι τάσεις στην ποιότητα ενεργητικού των ιδρυμάτων συνδέονται με πολιτικές αποφάσεις. 

Ο οίκος προχωρά σε μείωση της τιμής-στόχου για την Εθνική στα 2 από 2,55 ευρώ, και για την Alpha Bank στ 0,58 από 0,7 ευρώ, διατηρώντας σύσταση buy και για τις δύο μετοχές. 

Σύσταση neutral διατηρεί η Goldman Sachs για τον τίτλο της Πειραιώς, μειώνοντας το στόχο στο 1,12 από 1,40 ευρώ, και για τον τίτλο της Eurobank στο 0,24 ευρώ από 0,32 ευρώ.  

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις αποτελούν ελκυστική αγοραστική ευκαιρία για μακροχρόνια επενδυτική θέση, αλλά αναμένεται η αυξημένη μεταβλητότητα για τις μετοχές μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών και της αξιολόγησης από την τρόικα.

  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v