Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Η πρώτη ακτινογραφία από τα αποτελέσματα 2014

Τι δείχνει η πρώτη «φουρνιά» οικονομικών αποτελεσμάτων 2014 από τις ελληνικές εισηγμένες. Η σταθεροποίηση του τζίρου, η βελτίωση των EBITDA και η προσήλωση των διοικήσεων στις θετικές ταμειακές ροές.

Εισηγμένες: Η πρώτη ακτινογραφία από τα αποτελέσματα 2014

Σταθεροποίηση κύκλου εργασιών, μικρή άνοδο EBITDA και ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στα προ φόρων κέρδη εμφανίζουν αθροιστικά οι εταιρείες που μέχρι την 29η Μαρτίου είχαν δημοσιεύσει τις λογιστικές τους καταστάσεις.

Η στασιμότητα του κύκλου εργασιών αποδίδεται στη γενικότερη σταθεροποίηση της οικονομίας μετά από μια εξαετή συνεχόμενη πτώση του ΑΕΠ.

Το βελτιωμένο EBITDA οφείλεται στις κινήσεις των εταιρειών να προσαρμοστούν στην κρίση και να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας είναι αποτέλεσμα των θετικών ταμειακών ροών και άρα της μείωσης των χρηματοοικονομικών εξόδων.

Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί πως σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχουν έκτακτα αποτελέσματα, με την κυριότερη επίδραση να την έχουμε στα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, Motor Oil) εξ' αιτίας των λογιστικών ζημιών στα αποθέματα, (μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου κατά το 2014).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v