Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβάθμισε την ελληνική αγορά ο οίκος FTSE

Στην κατηγορία των «προηγμένων αναπτυσσόμενων αγορών» εντάσσεται από το Μάρτιο του 2016 το Χρηματιστήριο Αθηνών. Αιτία το παρατεταμένο κλείσιμο της αγοράς αλλά και η επιβολή capital controls στους εγχώριους επενδυτές που δεν συνάδουν με την κατηγορία της ανεπτυγμένης.

Υποβάθμισε την ελληνική αγορά ο οίκος FTSE

Σε υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου, στην κατηγορία «advanced emerging» από ανεπτυγμένη αγορά προχώρησε αργά το βράδι της Παρασκευής ο οίκος FTSE.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η υποβάθμιση σε προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά οφείλεται στην πρόσφατη μεγάλη αναστολή λειτουργίας της αγοράς, την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στους εγχώριους επενδυτές και την συνεχιζόμενη οκονομική αστάθεια. 

"Αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά που συνδέονται με μια σταθερή ανεπτυγμένη αγορά", τονίζει ο οίκος.

Η υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς θα υλοποιηθεί από κοινού με την εξαμηνιαία αναθεώρηση των παγκόσμιων δεικτών του FTSE το Μάρτιο του 2016.

Σημειώνεται ότι το Χ.Α. εισήλθε στη «λίστα αξιολόγησης» του οίκου FTSE τον Μάιο του 1998 ως προηγμένη αναπτυσσόμενη αγορά (advanced emerging), ενώ από το 2001 περιλαμβανόταν στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών. Βρισκόταν δε σε watch list από το 2004. 

Στην κατηγορία των προηγμένων αναπτυσσόμενων αγορών βρίσκονται οι αγορές της Βραζιλίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Μαλαισίας, του Μεξικό, της Πολωνίας, της Νότιας Αφρικής, της Ταιβάν, της Ταϊλάνδης και της Τουρκίας. 

Τι έγινε στο ραντεβού ΧΑ και FTSE

Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε συνάντηση στελεχών του Χρηματιστηρίου με εκπροσώπους του οίκου FTSE.

Οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών και πώς αυτές επηρέασαν με κάθε τρόπο το Χρηματιστήριο ήταν ένα από τα θέματα στα οποία εστίασαν οι εκπρόσωποι του διεθνούς οίκου.

Ερωτήσεις για τις επιδράσεις από το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς για ένα περίπου μήνα, τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ύπαρξη περιορισμών μετά την επαναλειτουργία αυτής αλλά και το πότε οι επικεφαλής του ΧΑ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «βλέπουν» πλήρη άρση των περιορισμών αυτών, σχεδόν μονοπώλησαν τις συζητήσεις επί περίπου 90'.

Το πολιτικό κλίμα όπως έχει τώρα διαμορφωθεί και η επόμενη ημέρα των εκλογών επίσης αποτέλεσαν σημείο προβληματισμού για τους ξένους συνομιλητές.

 

* Δείτε την ανακοίνωση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v