Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμοιβαία: Οι «πρωταθλητές» του εξαμήνου

Ποιες επενδυτικές επιλογές ξεχώρισαν κατά το πρώτο μισό του 2016 και ποια Α/Κ σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στις κατηγορίες τους - «Χρυσοφόρα» και πάλι τα ελληνικά ομόλογα, εκ νέου απώλειες για τα μετοχικά εσωτερικού.

Αμοιβαία: Οι «πρωταθλητές» του εξαμήνου

Μικτές ήταν οι αποδόσεις που σημείωσαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο τα αμοιβαία κεφάλαια, μέσα σε ένα σύνθετο επενδυτικό περιβάλλον γεμάτο σημαντικές διακυμάνσεις και έντονες -γεωπολιτικές και όχι μόνο- αβεβαιότητες.

Πώς όμως εξελίσσονται οι μέχρι σήμερα (5/7 τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) φετινές αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων; Με βάση λοιπόν τα έως τώρα στοιχεία:

• Απώλειες καταγράφουν τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού, με σχετικά καλύτερη συμπεριφορά όσων τοποθετούνται σε τίτλους της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

• Ζημίες επίσης είχαμε και για τους περισσότερους μεριδιούχους που εστίασαν σε μετοχές ανεπτυγμένων χρηματιστηριακών αγορών, είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

• «Χρυσοφόρα» αποδεικνύονται για μια ακόμη χρονική περίοδο τα ελληνικά ομόλογα, που συνέχισαν να ανταμείβουν πλουσιοπάροχα κατά το πρώτο μισό του 2016 όσους τοποθετήθηκαν σε αυτά, αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο.

• Γενικότερα, το πρώτο εξάμηνο μπορεί να χαρακτηριστεί ως «το εξάμηνο των ομολόγων», καθώς αξιοσημείωτες υπεραξίες καταγράφουν και όσοι είναι τοποθετημένοι σε ομολογιακούς τίτλους του εξωτερικού, είτε αυτοί εστιάζονται σε ανεπτυγμένες, είτε σε αναπτυσσόμενες αγορές.

• Τέλος, αξιοπρόσεκτα κέρδη καταγράφουν όσοι τοποθετήθηκαν σε μετοχές αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών, αλλά όχι σε μετοχές άλλων αναδυόμενων γεωγραφικών περιοχών (π.χ. Κίνα, Βόρεια Αφρική).

Funds of Funds Μετοχικά: Κέρδη κατέγραψαν μόνο τα 9 από τα 27 Α/Κ της κατηγορίας, με τα πρώτα 7 να τοποθετούνται είτε σε εμπορεύματα (MetLife Εμπορευματικών Αξιών +9,63%, Alpha Cosmos Star Commodities +7,97%), είτε στην κτηματαγορά (π.χ. Interamerican Real Estate +3,57% και Eurobank Real Estate $ +3,45%).

Funds of Funds Μικτά: Από τα 28 Α/Κ της κατηγορίας, κέρδη σημείωσαν τα 7, με καλύτερες επιδόσεις για τα Attica Dynamic Asset Allocation (+1,96%) και Eurobank LF Global Low (+0,53%).

Funds of Funds Ομολογιακά: Κερδοφόρα ήταν τα 5 από τα 6 Α/Κ, με τις υψηλότερες αποδόσεις να καταγράφονται από τα CPB Euro Global Bond (+3,1%) και Πειραιώς Ομολογιακό (+2,45%).
Διαχείρισης Διαθεσίμων: Από την αρχή του έτους έως και την 5η/7 θετικές αποδόσεις κατέγραψαν τα 15 από τα 20 Α/Κ της κατηγορίας. Ξεχώρισαν τα Eurobank Ι LF Income Plus (+3,93%) και Interamerican Income Plus (+3,85%).

Μετοχικά Αμερικής: Ζημίες και για τα δύο Α/Κ της κατηγορίας (-0,79% και -5,44%, αντίστοιχα).
Μετοχικά Ανεπτυγμένων Αγορών: Σε απώλειες υποχρεώθηκαν και τα 13 Α/Κ της κατηγορίας, με σχετικά μικρότερες αυτές των Alpha Global Blue Chips (-4,31%) και Eurobank Global Equities (-6,27%).
Μετοχικά Αναπτυσσόμενων Αγορών: Άνοδο σημείωσαν τα 8 από τα 13 Α/Κ της κατηγορίας. Ξεχώρισαν τα Private Banking LF Equity Emerging Europe (+16,11%), Alpha Select ΝΑ Ευρώπης (+12,35%) και Eurobank I LF Equity Emerging Europe (+7,82%).

Μετοχικά Διεθνή: Ξεχωρίζει το +9,42% του Alpha Energy Μετοχικό και το +0,03% του Attica Real Estate Μετοχικό Εξωτερικού.

Μετοχικά Ελλάδας: Με «μείον» ξεκινούν οι αποδόσεις και των 30 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας. Μικρότερες απώλειες είχαμε για τα MetLife Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (-4,27%), Ευρωπαϊκή Πίστη Αναπτυξιακό (-5,59%), Δήλος Small Cap (-7,39%), Allianz Επιθετικής Στρατηγικής (-7,95%) και 3Κ Greek Value (-9,42%).

Μετοχικά Ευρωζώνης: Απώλειες κατέγραψαν και τα 6 Α/Κ της κατηγορίας, με μικρότερες αυτές των Πειραιώς Invest European Equity (-10,74%) και Πειραιώς Eurozone (-11,93).

Μικτά: Μόνο ένα από τα 32 της κατηγορίας σημειώνει θετικό αποτέλεσμα (GMM World Balanced Fund +0,44%). Κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας απώλειες για ΤΕΑ Αστυνομικών-Πυροσβεστών-Λιμενικών Μικτό (-0,17), Triton Μικτό (-0,21%), Allianz Μικτό (-0,21%), Ευρωπαϊκή Πίστη Euroinvest (-0,56%) και PRELIUM B LF Total Return (-0,96%).

Ομολογιακά Διεθνή: Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, άνοδο σημείωσαν τα 12 από τα 13 Α/Κ της κατηγορίας. Ξεχώρισαν τα Allianz Ομολογιών Ευρώ Περιφέρειας (+5,34%), Πειραιώς Διεθνές Κρατικών Ομολόγων (+3,89%), Eurobank NTT Global (+3,12%) και Δήλος Eurobond (2,79%).

Ομολογιακά Ελλάδας: Κέρδη για το σύνολο των 18 Α/Κ της κατηγορίας και καλύτερες επιδόσεις για Ελληνικό Ομολογιών Εσωτερικού (+8,39%), Πειραιώς Ομολόγων Εσωτερικού (+6,82%) και Alpha Trust Ομολογιών Εσωτερικού (+6,48%).

Ομολογιακά Κρατικά Ανεπτυγμένων Χωρών: Κέρδη για τα 8 από τα 10 Α/Κ της κατηγορίας με πρώτα τα Ασφαλιστικών Οργανισμών Ευρωπαϊκών Ομολόγων (+5,97%), Alpha Ευρωπαϊκών Κρατικών Ομολόγων (+5,12%) και Ευρωπαϊκή Πίστη Eurobond Κρατικών Ομολόγων Αναπτυγμένων Χωρών σε ευρώ (+3,60%).

Από τις άλλες κατηγορίες Α/Κ, ξεχώρισαν αποδόσεις όπως το +8,62% του Alpha Global Αναδυόμενων Αγορών Ομολογιακό, το +3,55% του Alpha Euro Εταιρικών Ομολόγων, το +2,24% του Ευρωπαϊκή Πίστη High Yield Εταιρικών Ομολόγων σε ευρώ και τα σύνθετα ειδικού τύπου Α/Κ της Eurobank.

ΥΓ1: Οι επενδύσεις στις περισσότερες κατηγορίες Α/Κ έχουν μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα που υπερβαίνει σαφώς το χρονικό διάστημα του ενός εξαμήνου. Επίσης, σε βάθος χρόνου, η απόδοση ενός Α/Κ θα πρέπει να συγκρίνεται με την πορεία του δείκτη αναφοράς του (benchmark).

ΥΓ2: Οι αποδόσεις των Α/Κ είναι υπολογισμένες σε ευρώ, άρα σε αρκετές περιπτώσεις έχουν επηρεαστεί και από την εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού νομίσματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v