Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα επεισόδια στη μάχη για τις 580 μονάδες

Δυσκολεύει την προσπάθεια νέας υπέρβασης των 580 μονάδων το κακό κλίμα στις ξένες αγορές. Κρίσιμος παράγοντας η αύξηση του τζίρου στο ΧΑ. Η εικόνα στον FT 25. Τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα με σημασία για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές.

ΧΑ: Νέα επεισόδια στη μάχη για τις 580 μονάδες

Το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές επηρεάζει τις προσπάθειες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς να υπερβεί πειστικά την αντίσταση στις 580 μονάδες, οι οποίες εξακολουθούν να μοιάζουν με «κάστρο», υπό τις τρέχουσες συνθήκες συναλλαγών και το υπάρχον επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αν και ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διατηρείται πλησίον των 580 μονάδων, το χθεσινό «άδειασμα» της αγοράς σε συνδυασμό με την επιδείνωση του κλίματος στο εξωτερικό, σίγουρα θα θορύβησε τους αγοραστές των προηγούμενων ημερών.

Το στοιχείο ότι ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την οπτική επαφή με τα παραπάνω επίπεδα είναι θετικό, από την άλλη είναι αρνητικό το γεγονός ότι και αυτή η προσέγγιση κινδυνεύει να πέσει στο κενό. Το καλύτερο σενάριο για τους αγοραστές είναι η άμεση απεμπλοκή με ανοδική διαφυγή.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, η επαναφορά του βασικού δείκτη πάνω από τις 580 μονάδες, η οποία θα δώσει και την απαραίτητη ώθηση για να κυνηγήσει η αγορά τα προ Brexit επίπεδά της, απαιτεί αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και αύξηση στην αξία των συναλλαγών.

Η στήριξη της αγοράς παραμένει στις 550-555 μονάδες (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 731 μονάδες του Οκτωβρίου 2015 στις 420 μονάδες του Φεβρουαρίου).

Ο δείκτης των τραπεζών προσπάθησε και χθες να διατηρηθεί υψηλότερα από τη ζώνη στις 660-670 μονάδες (50% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου), παρότι τρεις από τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας. Για να υπάρξει επιτυχής υπέρβαση των 580 μονάδων από τον Γενικό Δείκτη, ο τραπεζικός δείκτης θα πρέπει να κινηθεί αρκετά υψηλότερα προς τις 770 μονάδες.

Χαμηλότερα, η σημαντική ζώνη στήριξης παραμένει στην περιοχή των 560 μονάδων, επίπεδα στα οποία βρήκε στήριξη η αγορά και στις αναταράξεις του Brexit (61,8% Fibonacci από τις 359 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.240 μονάδες του Μαΐου).

Το διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

Την τρέχουσα εβδομάδα, η μετοχή της Alpha Bank απώλεσε σχεδόν όλα τα κέρδη στη χθεσινή συνεδρίαση, ολοκληρώνοντας με +1,3%, η ΕΤΕ και η Τράπεζα Πειραιώς με σχεδόν μηδενική μεταβολή, ενώ η Eurobank συνέχισε να εμφανίζει την καλύτερη επίδοση με +4,3%.

Τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα με σημασία για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές είναι: Alpha Bank: 1,42 ευρώ ως στήριξη και 1,69 ευρώ ως αντίσταση, ΕΤΕ: 0,165 ευρώ ως στήριξη και 0,22 ευρώ ως αντίσταση, Eurobank: 0,44 ευρώ ως στήριξη και 0,64/0,66 ευρώ ως αντίσταση και Τράπεζα Πειραιώς: 0,12 ευρώ ως στήριξη και 0,168 ευρώ ως αντίσταση.

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Τέλος, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να διατηρεί τη στήριξή του στις 1.470 μονάδες (επίπεδο 50% Fibonacci από τις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.870 μονάδες του Μαΐου), παρά τις πιέσεις που εμφανίστηκαν σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Coca Cola HBC.

Από την άλλη, ακόμα μια φορά ο δείκτης των blue chips απέτυχε να διασπάσει την αντίσταση στις 1.565-1.580 μονάδες (38,2% επίπεδο Fibonacci από τις 1.075 μονάδες του Φεβρουαρίου στις 1.870 μονάδες του Μαΐου, επίπεδα που συμπίπτουν με τα υψηλά στις αρχές του μήνα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v