Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: 34 μετοχές κάτω από την ονομαστική τους αξία!

Η ραγδαία υποχώρηση των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει οδηγήσει τις μετοχές τριάντα εταιριών να διαπραγματεύονται πλέον κάτω από τη λογιστική τους αξία και άλλους οκτώ τίτλους τουλάχιστον να κυμαίνονται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από αυτήν.

ΧΑ: 34 μετοχές κάτω από την ονομαστική τους αξία!
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Ενδεικτικό στοιχείο απαξίωσης των μετοχών στη Σοφοκλέους, αλλά και πηγή προβλημάτων για όσες εξ αυτών σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Η ραγδαία υποχώρηση των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει οδηγήσει τις μετοχές τριάντα εταιριών να διαπραγματεύονται πλέον κάτω από τη λογιστική τους αξία και άλλους οκτώ τίτλους τουλάχιστον να κυμαίνονται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα από αυτήν.

Σε αυτές δεν συγκαταλέγονται μόνο μετοχές ζημιογόνων εταιριών που δραστηριοποιούνται σε προβληματικούς κλάδους, αλλά επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων, αρκετές εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα υγιείς!

Στις 33 αυτές μετοχές περιλαμβάνονται:

* Μία τράπεζα, η Aspis Bank.

* Οκτώ κατασκευαστικές εταιρίες, οι Βιοτέρ, Διεκάτ, Έδραση, Αφοί Μεσοχωρίτη, ΑΕΓΕΚ, Μοχλός, Τεχνική Ολυμπιακή και Προοδευτική.

* Έξι εταιρίες από τους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης (Βαρβαρέσος, Fintexport, Δούρος, Ελληνική Υφαντουργία, Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, Maxim Περτσινίδης).

* Τέσσερις εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου (Ωμέγα, Euroline, Altius και Interinvest).

* Εταιρίες διαφόρων κλάδων, όπως η Lannet, η Κλωνατέξ (κ) και (π), η Alma Ατέρμων, η ΒΙΣ (κ) και (π), ο Εμπορικός Δεσμός, η Compucon, o Μπουτάρης, ο Παΐρης, η Plias, η Shelman και η Sanyο.

Εταιρίες των οποίων οι τρέχουσες τιμές βρίσκονται υψηλότερα μεν, αλλά σχετικά κοντά στην ονομαστική τους αξία είναι η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, η Vivere, η Βιοσώλ, η Έλτον Χημικά, η Κυριακίδης Μάρμαρα, η ΕΛΓΕΚΑ, ο Logismos, η ΣΑΟΣ, η Τεξαπρέτ, η Ιπποτούρ, η Αλλατίνη κ.ά.

Προβλήματα στις ΑΜΚ και τρόποι αντιμετώπισης!

Πέρα όμως από την εικόνα της απαξίωσης των τιμών των μετοχών, το να διαπραγματεύεται μια μετοχή κάτω από την ονομαστική της αξία αποτελεί ανασχετικό παράγοντα στην ενδεχόμενη προσπάθειά της να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Κι αυτό γιατί ο νόμος επιβάλλει στις αυξήσεις κεφαλαίου η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να γίνεται τουλάχιστον στο ύψος της ονομαστικής αξίας.

Αυτό σημαίνει ότι –με βάση τα τρέχοντα δεδομένα- αν ορισμένες από τις παραπάνω εταιρίες θελήσουν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, τότε θα πρέπει να διαθέσουν τις νέες μετοχές σε τιμή ανώτερη από την τρέχουσα. Ένα τέτοιο γεγονός θα δυσκολέψει σημαντικά τον βαθμό επιτυχίας της έκδοσης.

Απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση, τρεις είναι οι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος:

Πρώτον, για όσες εταιρίες έχουν υπόλοιπο συσσωρευμένων ζημιών από το παρελθόν, να ”κεφαλαιοποιήσουν” μέρος των ζημιών τους, έτσι ώστε να μειώσουν την ονομαστική αξία της μετοχής τους. Η πρακτική αυτή βέβαια έχει τα όριά της, καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει την ύπαρξη λογιστικής αξίας χαμηλότερης των 30 λεπτών του ευρώ (100 παλαιές ελληνικές δραχμές).

Δεύτερον, οι εταιρίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε έμμεση αύξηση κεφαλαίου, μέσα από μια έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με τιμή διάθεσης των ομολογιών ίση με την ονομαστική αξία της μετοχής.

Τρίτον, να γίνει η αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων και συμμετοχή στρατηγικού εταίρου ο οποίος θα δεχτεί να αγοράσει τις νέες μετοχές στην ονομαστική τους αξία.

Αυξήσεις κεφαλαίου που ”παίζουν”

Η Κλωνατέξ έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση με θέματα είτε την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών είτε την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Η ονομαστική αξία της μετοχής θα μειωθεί στα 30 ευρωλεπτά, πλην όμως η μετοχή έκλεισε χθες στα 20 λεπτά.

Η Plias σχεδιάζει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να εξασφαλίσει –μαζί με άλλες επιχειρηματικές κινήσεις- τη βιωσιμότητά της. Ωστόσο, με την ονομαστική αξία του τίτλου να βρίσκεται στα 32 λεπτά, ο τίτλος έκλεισε χθες ακριβώς στο ύψος της ονομαστικής του αξίας.

Τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου έχει δρομολογήσει και η Προοδευτική, με στόχο -μεταξύ άλλων- και την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου. Η τρέχουσα τιμή του τίτλου έκλεισε χθες χαμηλότερα (49 λεπτά) από την ονομαστική αξία των 60 λεπτών. Το θέμα όμως θα μπορούσε να λυθεί με μείωση της ονομαστικής αξίας του τίτλου (κεφαλαιοποίηση συσσωρευμένων ζημιών).

Η Compucon, με ονομαστική αξία στα 60 λεπτά και χθεσινό κλείσιμο στα 56 λεπτά, δρομολογεί το θέμα της αύξησης κεφαλαίου ή/και της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με στόχο την προσέλκυση στρατηγικού εταίρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v