Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το ανοδικό σενάριο και οι ζώνες άμυνας

Η κίνηση της αγοράς σε νέα υψηλά και πού μπαίνει stop στην τάση. Ποιες μετοχές ξεπερνούν τον ΓΔ, ποιες βάζουν τώρα «στο μάτι» οι αγοραστές. Ο χαμηλός τζίρος και τα επόμενα κρίσιμα επίπεδα για FT 25 και τράπεζες.

ΧΑ: Το ανοδικό σενάριο και οι ζώνες άμυνας

Με επιτάχυνση στις δημοπρασίες, η αγορά διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδά της από τις αρχές Νοεμβρίου του 2015 στη χθεσινή συνεδρίαση, έχοντας ως καύσιμο τις θετικές εξελίξεις στη διαπραγμάτευση.

Αν και τα νέα υψηλά συνεχίζουν να επιτυγχάνονται χωρίς αύξηση στις συναλλαγές και με αρνητικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές, το ανοδικό σενάριο είναι το πρωτεύον, με τις 666 μονάδες να αποτελούν το stop για τους γρήγορους.

Οι τραπεζικοί μετοχικοί τίτλοι υπεραπέδωσαν την εβδομάδα, ενώ οι κατασκευαστικές μετοχές συνέχισαν την ανοδική πορεία τους, με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να σημειώνει άνοδο 11% και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 7%, ενώ πλέον στο στόχαστρο των αγοραστών έχει μπει και ο τίτλος της ΔΕΗ.

Από τις αρχές του έτους, Viohalco, Ελλάκτωρ, Aegean Airlines και Motor Oil, με κέρδη 46%, 32%, 24% και 23% αντίστοιχα, ξεπερνούν αισθητά την αγορά. Στον αντίποδα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Βank, Jumbo και Folli-Follie Group είναι οι «laggards».

Η βασική αντίσταση ήταν το υψηλό έτους στις 670 μονάδες και η ανοδική επίλυσή του προήλθε από την εξεύρεση λύσης στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Χρονικά, ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη η συγκυρία αφού η ανάλωση χρόνου που έκανε η αγορά είχε αρνητικές προεκτάσεις για το ανοδικό περιθώριο των μετοχών. Ο επόμενος στόχος τοποθετείται στα υψηλά του Οκτωβρίου 2015, στις 730 μονάδες, με ενδιάμεσο ψυχολογικό επίπεδο με ενδιαφέρον τις 700 μονάδες, ενώ και οι 685 μονάδες αποτελούν επίπεδο με τεχνικό ενδιαφέρον.

Στον αντίποδα, πλην των 670 μονάδων, η ζώνη των 640-650 μονάδων αποτελεί την πρώτη περιοχή στήριξης στην τρέχουσα κίνηση, ενώ η παραπάνω ζώνη τιμών δεν θα πρέπει να καμφθεί σε re-test της αγοράς. Η στήριξη των 600 μονάδων για την ώρα είναι πολύ μακρινή.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη

Όπως και ο Γενικός Δείκτης, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει θέσει στο προσκήνιο το υψηλό των 1.870 μονάδων από τα τέλη Μαΐου πέρυσι. Το επίπεδο των 1.780 μονάδων είναι η πρώτη περιοχή στήριξης στην ανοδική κίνηση, ενώ οι 1.750 μονάδες για πολλούς long αποτελούν το stop.

Η τεχνική εικόνα του FT 25

Ειδικά για τον δείκτη των τραπεζών, o οποίος πλέον βρίσκεται σε ανοδικό σχηματισμό και σε ευθεία με τους άλλους δύο δείκτες, τα επίπεδα με βραχυπρόθεσμη σημασία είναι: το πρώτο πάνω όριο οριοθετείται στα επίπεδα των 830-840 μονάδων (50% Fibonacci επίπεδο από το υψηλό του περασμένου Μαΐου ως το πρόσφατο χαμηλό του Ιουλίου) και το επόμενο στις 915 μονάδες (38,2% Fibonacci επίπεδο από το υψηλό του Μαΐου ως το πρόσφατο χαμηλό του Ιουλίου). Η ενδιάμεση ζώνη στις 760-780 μονάδες παραμένει στο προσκήνιο και πλέον θα πρέπει να οριοθετεί τις καθοδικές κινήσεις.

Η εικόνα του τραπεζικού δείκτη

• Οι επόμενες αντιστάσεις για την Alpha Bank παραμένουν στη ζώνη των 1,80-1,83 ευρώ, ενώ διαφυγή πάνω από το 1,83 ευρώ θα δώσει την ώθηση στο βραχυπρόθεσμο διάγραμμα προς το 1,91 ευρώ. Τα 1,65-1,67 ευρώ παραμένουν η στήριξη σε αυτή την κίνηση.

• Για την Εθνική Τράπεζα είναι σημαντικό να διατηρηθεί πάνω από το 0,25 ευρώ, με πρώτο στόχο το 0,273 ευρώ και το 0,28 ευρώ. Η τεχνική εικόνα της προηγείται έναντι των άλλων τραπεζών.

• Για τη Eurobank, η εικόνα παραμένει πιο δύσκολη με αρκετές αντιστάσεις, η πρώτη περιοχή με ανοδικό ενδιαφέρον είναι στο 0,60 ευρώ και παραπάνω το 0,66 ευρώ και το 0,71 ευρώ. Χαμηλότερα είναι το 0,57 ευρώ.

• Για την Τράπεζα Πειραιώς, μέχρι το 0,20 ευρώ δεν υπάρχουν εμπόδια, επίπεδα η διάσπαση των οποίων αλλάζει εντελώς την εικόνα της μετοχής. Η ουσιαστική στήριξη στο 0,169 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v