Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δείκτη μερισμάτων» σχεδιάζει το ΧΑ

Τη δημιουργία ενός δείκτη εταιρειών που διακρίνονται για τις χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους σχεδιάζει το ΧΑ. Ένα δισ. ευρώ θα μοιράσουν φέτος οι εισηγμένες στους επενδυτές. 20 χρόνια συνεργασία ΕΧΑΕ με οίκο FTSE.

«Δείκτη μερισμάτων» σχεδιάζει το ΧΑ

Τη δημιουργία χρηματιστηριακού δείκτη, που θα περιλαμβάνει εισηγμένες εταιρείες οι οποίες πρωτοστατούν στις χρηματικές διανομές (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου), δρομολογεί το ΧΑ σε συνεργασία με τον οίκο FTSE, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε χθεσινή εσπερίδα ο κ. Χρήστος Πουλακίδας, προϊστάμενος Υπηρεσίας Ανάλυσης Αγορών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από μια σταδιακή άνοδο που παρατηρείται στο ύψος των χρηματικών διανομών κατά τα τελευταία χρόνια (μετά το χαμηλό του 0,6 δισ. ευρώ που μοίρασε το σύνολο των εισηγμένων στους επενδυτές το 2013, ακολούθησαν το 0,9 δισ. του 2014 και το ένα δισ. του 2016, ενώ μέχρι σήμερα έχει διανεμηθεί μέσα στο 2017 ποσό ελαφρά μικρότερο του ενός δισ. ευρώ) και αποσκοπεί:

Πρώτον, στην ολοκλήρωση-συμπλήρωση των λεγόμενων «ποιοτικών δεικτών», με σκοπό την ενημέρωση και την εκπαίδευση του επενδυτικού κοινού. Έτσι, μετά τους δείκτες των εταιρειών με διεθνοποιημένη δραστηριότητα και των εισηγμένων με ισχυρά θεμελιώδη δεδομένα που δημιουργήθηκαν προ τετραετίας, έρχεται τώρα να προστεθεί και ο δείκτης των εταιρειών με υψηλές χρηματικές διανομές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκπόνηση του δείκτη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, χωρίς να έχουν αποφασιστεί στοιχεία όπως για παράδειγμα το πόσες εταιρείες θα περιλαμβάνει.

Και δεύτερον, στην πιθανή μελλοντική δημιουργία funds που θα τοποθετούνται με βάση το νέο δείκτη, έτσι ώστε να τονωθεί και η εμπορευσιμότητα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Πάντως, αν κάποιος ανατρέξει στα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας, θα διαπιστώσει πως ένας δείκτης χρηματικών διανομών θα υπεραπέδιδε έντονα σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ. Επιπλέον, η δημιουργία σχετικού δείκτη αποτελούσε αίτημα πολλών παραγόντων της αγοράς (π.χ. του προέδρου του ΣΕΔΥΚΑ Γιάννη Πολυχρονίου).

Η χθεσινή εσπερίδα του ΧΑ έγινε με αφορμή το κλείσιμο είκοσι ετών συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού χρηματιστηρίου και του οίκου FTSE, με παρουσία (και ομιλία) του κ. Mark Makepiece, London Stock Exchange Group Director and Information Services and Chif Executive of FTSE Russel.

Άλλοι ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Κίμων Βολίκας, ο πρόεδρος των εισηγμένων εταιρειών Παναγιώτης Δράκος και ο επικεφαλής ανάλυσης της Eurobank Χρηματιστηριακής Νίκος Κοσκολέτος.

Κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς συνεργασίας, το ΧΑ διεθνοποιήθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα πάνω από το 50% των συναλλαγών του να διεξάγεται από ξένους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v