Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Τι άρεσε στους αναλυτές από τα οικονομικά στοιχεία

Θετική υποδοχή των αναλυτών στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για τη χρήση η Μυτιληναίος -τα πρώτα που ανακοινώνονται μετά την αναδιάρθρωση και συγχώνευση με τη ΜΕΤΚΑ.

Μυτιληναίος: Τι άρεσε στους αναλυτές από τα οικονομικά στοιχεία

Αυτά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα χρήσης της Μυτιληναίος, μετά την εταιρική αναδιάρθρωση και συγχώνευση με τη ΜΕΤΚΑ, σχολιάζει η Axia, αναφέροντας πως, σε όρους επιδόσεων, της άρεσε η βελτίωση της κερδοφορίας στον τομέα της ενέργειας, ενώ η μεγαλύτερη αξιοποίηση των μονάδων ενέργειας εν μέσω αύξησης των τιμών για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και της αυξημένης δυναμικότητας ΑΠΕ, θα επιτρέψουν στον τομέα να κινηθεί υψηλότερα το 2018, παρά τις όποιες αποφάσεις που σχετίζονται με τις πληρωμές. Επίσης, ο τομέας των έργων EPC αναμένεται να εμφανίσει βελτιωμένες επιδόσεις το 2018 (ιδιαίτερα το β’ εξάμηνο) καθώς θα ξεκινά η υλοποίηση των νέων έργων που υπογράφτηκαν το 2017.

Όπως σημειώνει η Axia, «οδηγός» της κερδοφορίας της Μυτιληναίος παραμένει η μεταλλουργία. Το όφελος της χαμηλής βάσης κόστους επιτρέπει να υπάρξει σημαντική «μόχλευση» στα επίπεδα τιμών LME, με τον όμιλο να κινείται ώστε να αντισταθμίσει μέρος των όγκων του 2018 σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2017. Ένα εμπόδιο, σύμφωνα με την Axia, είναι η αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου, που θα μπορούσε να επηρεάσει κατά περίπου 10-15 εκατ. ευρώ τα EBITDA του 2018, μετριάζοντας εν μέρει το όφελος από τις τιμές.

Η Axia εκτιμά πως ο όμιλος θα ωφεληθεί από τις χαμηλότερες χρηματοοικονομικές χρεώσεις το 2018, ενώ ο πραγματικός φόρος αναμένεται να είναι λίγο υψηλότερος του 12% που ήταν το 2017. Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως το EBITDA του 2018 θα διαμορφωθεί στα 330-340 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη κοντά στα 180 εκατ. ευρώ.

Η Beta αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν υψηλότερα του guidance, με τις πωλήσεις και την κερδοφορία λίγο καλύτερα του αναμενόμενου, ενώ επανέρχεται η διανομή μερίσματος και η δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών αποκλιμακώνει το ύψος του καθαρού χρέους. Η Beta κάνει λόγο για ένα ισχυρό τελείωμα μιας ιδιαίτερα κερδοφόρου χρονιάς σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της Mυτιληναίος. Όπως αναφέρει, η Mυτιληναίος διαπραγματεύεται με χαμηλό PE18 στο 7,2x και EV/EBITDA 5,6x, κάτι που αφήνει αρκετό περιθώριο για επέκταση και ικανοποιητικό μέρισμα.

Για ισχυρά αποτελέσματα και αισιόδοξο outlook κάνει λόγο η NBG, ενώ και η Πειραιώς αναφέρεται σε ισχυρά αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

Η Eurobank σημειώνει πως υπήρξε σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας, η οποία γενικά ευθυγραμμίστηκε με τις εκτιμήσεις της, ενώ η Alpha αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα του αναμενόμενου.

Η Euroxx αναφέρει πως τα αποτελέσματα του ομίλου Mυτιληναίος ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις σε προσαρμοσμένο επίπεδο. Σε επίπεδο αποτίμησης, στα 9,05 ευρώ ο όμιλος διαπραγματεύεται 8,2 φορές το P/E του 2017 κάτι που, κατά την εκτίμηση της χρηματιστηριακής, δεν αντανακλά πλήρως το ισορροπημένο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της Mυτιληναίος. Επιπλέον, υποστηρίζει πως η εταιρική αναδιάρθρωση θα βοηθήσει τον όμιλο να «ξεκλειδώσει» περαιτέρω αξία για τους μετόχους του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v