Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Προς αλλαγή θεσμικού πλαισίου λόγω Folli Follie

Τι δήλωσε η διοίκηση της ΕΧΑΕ στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Από 21% έως 51% το ποσοστό συμμετοχής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Στον «πάγο» η δημιουργία δείκτη εταιρειών χρηματικών διανομών.

ΕΧΑΕ: Προς αλλαγή θεσμικού πλαισίου λόγω Folli Follie

Κύκλο συζητήσεων με τους φορείς της αγοράς θα ξεκινήσει η διοίκηση της ΕΧΑΕ προκειμένου να ενδυναμωθεί το θεσμικό πλαίσιο και να αποτραπούν νέες περιπτώσεις «τύπου Folli-Follie».

«Σίγουρα είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από την υπόθεση των Folli-Follie. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια το πόσο ζωτικής σημασίας ζήτημα είναι η εταιρική διακυβέρνηση. Είμαστε σε αρχικό στάδιο διαλόγου με άλλους φορείς της αγοράς για το πώς θα  μπορούσε να ενισχυθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Η EΧΑΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο ΣΕΒ, οι ορκωτοί ελεγκτές και άλλοι φορείς της αγοράς θα πρέπει να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Πουθενά δεν μπορούμε να πάμε στο εξωτερικό, αν δεν πείσουμε προηγουμένως για την αξιοπιστία μας».

Αυτά δήλωσε κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της EΧΑΕ ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, συμπληρώνοντας πως «εν καιρώ θα σας πούμε ποια μέτρα θα λάβουμε».

Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της EΧΑΕ ψήφισε τη διανομή μερίσματος 0,05 ευρώ ανά μετοχή (ακριβέστερα 0,0502 ευρώ λόγω του ότι οι ίδιες μετοχές δεν λαμβάνουν μέρισμα) που θα διανεμηθεί στις 12 Ιουνίου του 2018. Αντίθετα, η απόφαση για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή αναμένεται να ληφθεί στην επικείμενη επαναληπτική γενική συνέλευση της 13ης Ιουνίου, καθώς χθες δεν υπήρχε η αυξημένη απαιτούμενη εκ του νόμου απαρτία των δύο τρίτων.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων και παραγόντων της αγοράς, ο πρόεδρος της EΧΑΕ κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Σωκράτης Λαζαρίδης σημείωσαν:

* Το μετοχικό κεφάλαιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ και το ποσοστό συμμετοχής της EΧΑΕ θα κυμανθεί από 21% έως 51%. Πέραν του ποσοστού, η EΧΑΕ θα προσφέρει υπηρεσίες τόσο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας όσο και στο θυγατρικό του clearing house. Από τις υπηρεσίες αυτές αναμένεται να εισπράξει το 2018 0,5 εκατ. ευρώ και σε ετήσια βάση όταν λειτουργήσει πλήρως το Χρηματιστήριο γύρω στο 1,3 εκατ. ευρώ.

* Το 2018 αναμένεται να είναι μια σημαντική χρονιά για την EΧΑΕ λόγω της αλλαγής μοντέλου που θα επιφέρει η Οδηγία CSDR και των προκλήσεων του ανταγωνισμού στο μέτωπο των αποθετηρίων.

* Οι φετινές χρηματικές διανομές προς τους μετόχους υπερβαίνουν κατά πολύ το ύψος των περυσινών κερδών της EΧΑΕ. Υπάρχει δυνατότητα για κάποια συνέχιση της πολιτικής αυτής στο μέλλον, ωστόσο τα σχετικά περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν. Επίσης, είναι προφανές πως η διανομή των μεγάλων χρηματικών διανομών θα συνεχιστεί, στο βαθμό που αυξηθούν μελλοντικά οι οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης.

* Η πρόταση του προέδρου του ΣΕΠΕΥ (Σύνδεσμος Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών) κ. Γιάννη Πολυχρονίου για δημιουργία δείκτη εταιρειών συνεχών χρηματικών διανομών προς τους μετόχους έχει εξεταστεί και έχει συναντήσει δυσκολίες που μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν φαίνεται πως μπορούν να ξεπεραστούν. 

* Δεν θα γίνει αποδεκτό το αίτημα των εργαζομένων για διανομή μέρους των 251.000 ιδίων μετοχών στο προσωπικό (παλαιότερη απόφαση γενικής συνέλευσης άφηνε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο), αλλά οι συγκεκριμένες μετοχές θα διαγραφούν μετά από απόφαση που αναμένεται να ληφθεί στην επαναληπτική γενική συνέλευση της 13ης Ιουνίου. Η διοίκηση της EΧΑΕ αναγνώρισε τη μεγάλη συνεισφορά των εργαζομένων στην πορεία της εταιρείας, ωστόσο επιφυλάχτηκε για περιόδους βελτιωμένων αποτελεσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v