Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα midcaps που... ξεχωρίζουν

Η υπεραπόδοση του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης έναντι του ΓΔ και γιατί αναμένεται να αυξηθεί το ενδιαφέρον. Οι επτά μετοχές που παρακολουθεί στενά η αγορά. Οι αποδόσεις, τα θεμελιώδη και οι προοπτικές.

Χρηματιστήριο: Τα midcaps που... ξεχωρίζουν

Οι αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος δεν έχουν επηρεάσει μέχρι τώρα την αγορά των μετοχών, παρότι η αγορά των ομολόγων έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα θετικά σημάδια αποτύπωσης της συμφωνίας.

Παρά τις χαμηλές συναλλαγές, οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης διατηρούνται στο προσκήνιο. Ο λόγος είναι ότι, σε όρους θεμελιωδών δυνάμεων, ξεχωρίζουν θετικά. Για το 2018, αρκετές από τις εταιρείες της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης θα ενισχύσουν τα μεγέθη τους σε ποσοστά άνω του 20%, τα οποία συνδυάζονται με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης και -το κυριότερο- με σημαντικές πιθανότητες να συνεχίσουν να αυξάνουν τα μεγέθη τους και τα επόμενα έτη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης από το χαμηλό του Νοεμβρίου στην αγορά υπεραποδίδει σημαντικά έναντι του Γενικού Δείκτη με κέρδη 30%, ενώ ο βασικός δείκτης της αγοράς είναι στο +7%. Το ενδιαφέρον στον χώρο των «μεσαίων» τίτλων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, υπό την προϋπόθεση ότι οι αξίες των συναλλαγών θα ανεβάσουν στροφές και ρυθμό και το θετικό σενάριο για την αγορά και την οικονομία θα συνεχίσει να εξελίσσεται.

Οι μετοχές που ξεχωρίζουν και τις οποίες παρακολουθεί συστηματικά η αγορά είναι οι Flexopack, Quest Συμμετοχών, Cenergy, ΟΛΘ, Ικτίνος, Κρι Κρι και ΕΛΤΕΧ Άνεμος, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αρκετές εταιρείες που θα μπορούσαν να διευρύνουν την παραπάνω λίστα.

FLEXOPACK: Η απόδοση της εταιρείας στο δωδεκάμηνο είναι άνω του 40%, ξεπερνώντας την αγορά και τους δείκτες αναφοράς. Η εικόνα κερδοφορίας της εισηγμένης παραμένει θετική, ενώ μετά από μια πολύ καλή χρονιά το 2017, το 2018 εξελίσσεται σύμφωνα με τους στόχους. Η εταιρεία εμφανίζει προοπτικές ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, ενώ υπάρχουν σαφώς ανοδικές προοπτικές και για τα τρία εργοστάσια που διαθέτει ο όμιλος σε Ελλάδα, Πολωνία και Αυστραλία. Η αύξηση των πωλήσεων κατά τα τελευταία χρόνια οφείλεται κυρίως στην άνοδο της διεθνούς ζήτησης, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, ενώ η εγχώρια μακροοικονομική αβεβαιότητα των τελευταίων ετών έχει αρχίσει να εξομαλύνεται.

QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Η απόδοση από την αρχή του έτους είναι πολύ θετική, +23%, και στη διάρκεια της πτώσης έχει διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Η εταιρεία στο πρώτο τρίμηνο σημειώνει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 20%, των EBITDA κατά 52% και των κερδών ανά μετοχή κατά 49%. Η διοίκηση της Quest Holdings προέβλεψε συνέχιση της βελτίωσης των επιδόσεων, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς του πρώτου τριμήνου. Η θυγατρική ACS βρίσκεται σε φάση υλοποίησης πολύ σημαντικών επενδύσεων, προκειμένου να μειωθεί το κόστος της και να μπορέσει η εταιρεία να αναπτυχθεί στην πολλά υποσχόμενη αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου. Παράλληλα, η Cardlink φέτος θα εμφανίσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

CENERGY: Η απόδοση απο την αρχή του έτους είναι μικρή, αλλά τους τελευταίους 12 μήνες ξεπερνά το 15%. Παρά την άνοδο του κύκλου εργασιών 10% το 2017, η χρήση ήταν ζημιογόνος από έκτακτα ποσά ύψους 8,9 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, η νέα χρονιά ξεκίνησε με υψηλό υπόλοιπο ανεκτέλεστων παραγγελιών (480 εκατ. ευρώ), γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις σαφούς βελτίωσης των οικονομικών της επιδόσεων για την τρέχουσα χρήση. Ο μετασχηματισμός της εταιρείας και η εστίαση στον κλάδο μεταφοράς ενέργειας, τόσο με τους σωλήνες χάλυβα όσο και με τα καλώδια, μπορεί να αποκαλύψει ακόμα περισσότερες κρυμμένες υπεραξίες για τους μετόχους.

ΟΛΘ: Σημειώνει οριακή πτώση στο Χ.Α. από τις αρχές του έτους, με τις απώλειες του τελευταίου τριμήνου να έχουν ψαλιδίσει τα κέρδη. Στο τετράμηνο του έτους, η κίνηση των containers είναι αυξημένη κατά 8,4%, ενώ το 2017 έκλεισε με ρεκόρ δεκαετίας στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων. Για το 2018, προβλέπεται αύξηση 15% στα κέρδη ανά μετοχή και P/E περίπου στις 12,5 φορές, με μηδενικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα άνω των 90 εκατ. ευρώ.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Η απόδοση της εταιρείας το τελευταίο δωδεκάμηνο είναι 280% και από τις αρχές του 2018, το ποσοστό ξεπερνά το 130%. Το 2018 αναμένεται να εξελιχθεί σε μια επίσης πολύ καλή χρονιά αφού στο πρώτο εξάμηνο ο κύκλος εργασιών κινείται ανοδικά 50%, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το δεύτερο μισό του έτους. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνει: 10 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο των Μαρμάρων Λαζαρίδης, 14 εκατ. ευρώ στην αγορά του υπόλοιπου 80% των μετοχών της Latirus, της σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης στην Κρήτη, και 7 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση του λατομείου στον Νομό Δράμας για είκοσι χρόνια. Η διοίκηση του ομίλου είναι αισιόδοξη ως προς την εξέλιξη του κύκλου εργασιών, αφού αναμένει εντός του έτους τη λήψη άδειας ενός σημαντικού λατομείου στην Πελοπόννησο, ενώ συνεχίζεται επιτυχώς ο περιορισμός της εξάρτησης των πωλήσεων από την κινεζική αγορά.

ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ: Σημειώνει σημαντικά υψηλότερη απόδοση από τον Γενικό Δείκτη σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, υπεραπόδοση που συνεχίζεται και φέτος. Ο κύκλος εργασιών το 2017 ανήλθε σε 49,7 εκατ. ευρώ έναντι 45,2 εκατ. ευρώ το 2016, σημειώνοντας αύξηση 10% λόγω της αύξησης της εγκατεστημένης ισχύος κατά 5,3%, από 247,15 MW το 2016 σε 260,30 MW το 2017. Περαιτέρω, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά το 2017 ανήλθε σε 547 GWh που διοχετεύθηκαν στο δίκτυο, αυξημένη κατά 10,7% σε σχέση με το 2016. Η μητρική ΕΛΛΑΚΤΩΡ βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης αλλά και του ενδιαφέροντος των δύο διαφορετικών ομάδων βασικών μετόχων, ενώ συνεχίζει να αποτελεί στόχο για επενδυτές που επιθυμούν παρουσία στον χώρο της ενέργειας.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Η απόδοση της εταιρείας το τελευταίο δωδεκάμηνο είναι άνω του 30%. Το 2018 αναμένεται να εξελιχθεί σε μια καλή χρονιά αφού στο πρώτο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών κινείται ανοδικά 27%, τάση που αν συνεχιστεί και στο υπόλοιπο του έτους, τα κέρδη θα ξεπεράσουν αισθητά τις προβλέψεις. Στο πρώτο τρίμηνο, τα EBITDA ανήλθαν σε 2,89 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 30% και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 1,57 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 38%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v