Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 15,8 τρισ. υποχώρησε το ενεργητικό των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη

Παρά την κάμψη των καθαρών πωλήσεων που παρατηρήθηκε το Μάιο και τον Ιούνιο, οι ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν καθαρές εισροές €186 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2018. Που αποδίδονται οι εισροές.

Στα 15,8 τρισ. υποχώρησε το ενεργητικό των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη

Το συνολικό ενεργητικό των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη στο τέλος Ιουνίου μειώθηκε κατά 1,1% στα €15.854 δισ., από €16.037 δισ. στο τέλος του Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Οι εξελίξεις του Ιουνίου στην Ευρωπαϊκή αγορά των συλλογικών επενδύσεων συνοψίζονται ως εξής:

·         Οι  ΟΣΕΚΑ και οι Εναλλακτικοί ΟΣΕ συνέχισαν να καταγράφουν εκροές ύψους €22 δισ. τον Ιούνιο, από €2 δισ. το Μάιο.

·         Οι ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν καθαρές εκροές €25 δισ., αυξημένες από τα €9 δισ. του προηγούμενου μήνα.

-Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν καθαρές εκροές €4 δισ., περίπου στα ίδια επίπεδα με τις εκροές του Μαΐου (€3 δισ.).

-Οι Μετοχικοί ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν αρνητικές καθαρές πωλήσεις ύψους €3 δισ., από €4 δισ. το Μάιο.

-Οι Ομολογιακοί ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν και αυτοί αρνητικές καθαρές πωλήσεις ύψους €6 δισ., από €8 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

-Οι Μικτοί ΟΣΕΚΑ συνέχισαν να καταγράφουν εισροές και τον Ιούνιο ύψους €7 δισ., από €9 δισ. το Μάιο.

Οι ΟΣΕΚΑ Χρηματαγοράς κατέγραψαν αυξημένες εκροές από  €6 δισ. το Μάιο σε €21 δισ. στο τέλος του Ιουνίου. Οι εκροές του Ιουνίου  αντικατοπτρίζουν το κυκλικό μοτίβο ροών των κεφαλαίων της συγκεκριμένης κατηγορίας στο τέλος κάθε τριμήνου.

·         Οι ΟΕΕ (Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων) κατέγραψαν καθαρές εισροές €3 δισ. τον Ιούνιο, μειωμένες από τα €8 δισ. εισροών του Μαΐου.

·         Συνολικά, στο τέλος του Ιουνίου, το συνολικό ενεργητικό των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 1,1% στα €15.854 δισ., από €16.037 δισ. στο τέλος του Μαΐου.

Παρά την κάμψη των καθαρών πωλήσεων που παρατηρήθηκε το Μάιο και τον Ιούνιο, οι ΟΣΕΚΑ κατέγραψαν καθαρές εισροές €186 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2018.  Ωστόσο, αυτό το επίπεδο είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 (€376 δισ.). 

Δύο βασικοί λόγοι μπορούν να εξηγήσουν αυτό το αποτέλεσμα: πρώτον, το 2017 ήταν πραγματικά ένα εξαιρετικό έτος όσον αφορά τις καθαρές πωλήσεις των ΟΣΕΚΑ, και δεύτερον, οι προκλήσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και το πολιτικό περιβάλλον που αναπτύχθηκε τους τελευταίους μήνες έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, τονίζει η ΕΘΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v