Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Πώς είδαν επτά αναλυτές την αδειοδότηση της μονάδας αερίου

Ιδιαίτερα ευνοϊκή η συγκυρία για την ανάπτυξη του project, αναφέρουν οι εγχώριοι αναλυτές. Το «μειονέκτημα» των παραδοσιακών μονάδων με λιγνίτη. Εκτίμηση για παραγωγή EBITDA 50 εκατ. ετησίως από τη νέα μονάδα.

Μυτιληναίος: Πώς είδαν επτά αναλυτές την αδειοδότηση της μονάδας αερίου

Την αδειοδότηση της μεγάλης μονάδας φυσικού αερίου της Μυτιληναίος στη Βοιωτία σχολιάζουν στα reports τους επτά εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρίες.

Όπως αναφέρει η NBG Χρηματιστηριακή, η είδηση είναι θετική για την εισηγμένη, καθώς η ζήτηση για «καθαρή» ενέργεια αυξάνεται ενώ η άνοδος στις τιμές εκπομπών CO2 έχει καταστήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη λιγότερο αποδοτική και βιώσιμη.

Η Eurobank Equities σημειώνει ότι η άδεια δόθηκε εν μέσω ιδιαίτερα ευνοϊκής συγκυρίας, λόγω και της ανόδου στις τιμές των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η IBG επισημαίνει ότι πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη για την Mυτιληναίος, βελτιώνοντας τη θέση της στην εγχώρια αγορά ενέργειας εν μέσω ριζικών αλλαγών στην αγορά λόγω της στροφής από τον λιγνίτη στο φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Η Axia τονίζει ότι με βάση τις εκτιμήσεις της, η νέα μονάδα θα μπορούσε να παράγει EBITDA της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η Euroxx κάνει λόγο για μια θετική εξέλιξη για τον όμιλο, λόγω και των μεγάλων αλλαγών στην εγχώρια αγορά ενέργειας και του μειονεκτήματος των μονάδων λιγνίτη λόγω της ανόδου στις τιμές δικαιωμάτων εκπομπών CO2, που καθιστούν απαραίτητες τις πρόσθετες μονάδες με αέριο και ανανεώσιμες πηγές για τη στήριξη του εγχώριου συστήματος. Σημειώνει δε ότι σε συνδυασμό με τα θετικά θεμελιώδη από τον κλάδο του αλουμινίου, η Mυτιληναίος αναμένεται να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις τη διετία 2018-2019.

Την είδηση παρουσίασε και η Beta Χρηματιστηριακή, υπενθυμίζοντας ότι το έργο θα ανατεθεί στη Μέτκα και η νέα μονάδα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2022. Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η Mυτιληναίος θα προετοιμάσει πλέον τα απαραίτητα περιβαλλοντικά έγγραφα ώστε η νέα μονάδα να είναι έτοιμη προς χρήση το 2021.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v