Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς είδε τα αποτελέσματα των τραπεζών η Alpha Finance

Η παραγωγή νέων δανείων έχει ιδιαίτερη σημασία ενώ οι μετοχές αντανακλούν την αναιμική κερδοφορία και τα ρίσκα που απορρέουν από τη νέα στοχοθεσία του SSM, τονίζει η χρηματιστηριακή. Neutral για τον κλάδο.

Πώς είδε τα αποτελέσματα των τραπεζών η Alpha Finance

Neutral για τον τραπεζικό κλάδο παραμένει η Alpha Finance μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, ενώ θέτει τιμή-στόχο στα 1,05 ευρώ για τη Eurobank, στα 3,4 ευρώ για την Εθνική και στα 3,5 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, το δεύτερο τρίμηνο αποκάλυψε αδύναμες τάσεις στα έσοδα από χορηγήσεις, καθώς συνεχίζεται η απομόχλευση ισολογισμού και οι αποδόσεις αναπροσαρμόζονται χαμηλότερα, τάση που εν μέρει αντισταθμίστηκε από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης.

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μειώθηκε, με τις τράπεζες να υπερβαίνουν τους στόχους, αλλά πλέον καθίστανται πιο σημαντικές οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων και οι τιτλοποιήσεις, εν όψει των νέων υψηλότερων στόχων που αναμένεται να θέσει ο SSM έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η παραγωγή νέων δανείων έχει ιδιαίτερη σημασία ενώ οι μετοχές αντανακλούν την αναιμική κερδοφορία και τα ρίσκα που απορρέουν από τη νέα στοχοθεσία του SSM.

Κερδοφορία: Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν στάσιμα, αλλά τα βασικά έσοδα από τις χορηγήσεις μειώθηκαν λόγω απομόχλευσης, κάτι που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης και τη μείωση του δανεισμού από τον ELA. Εξαιρουμένων των έκτακτων στοιχείων, η Εθνική εμφάνισε ιδιαίτερη αδυναμία σε τριμηνιαία βάση, ενώ η Eurobank αποδείχθηκε πιο ανθεκτική.

Ρευστότητα: Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε στο μισό στα 11 δισ. από 20,3 δισ. στα τέλη του πρώτου τριμήνου, με την εξάρτηση από τον ELA να μειώνεται μόλις στα 2,9 δισ. από 9 δισ. λόγω απομόχλευσης, εισροών καταθέσεων και της κινητικότητας στην αγορά repo.

Ποιότητα Ενεργητικού: Η σύσταση νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν αρνητική, στα -0,7 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, έναντι στασιμότητας το πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της Πειραιώς. Ο δείκτης των NPLs διαμορφώθηκε στο 33,1%, με μείωση κατά 80 μονάδες βάσης στο τρίμηνο. Στο μέτωπο των NPEs, το συνολικό τους ύψος μειώθηκε κατά 4 δισ. ευρώ στα 94 δισ. ευρώ με το δείκτη κάλυψης με μετρητά στο 52,4%.

Κεφάλαια: Τα βασικά εποπτικά κεφάλαια για τον κλάδο μειώθηκαν κατά 1 δισ. στα 27 δισ. περίπου στο τρίμηνο, με το δείκτη CET1 στο 15,8%, μειωμένο κατά 30 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v