Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατεβάζει τον πήχη για τις τράπεζες και η Deutsche Bank

Αδύναμες οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στο εξάμηνο, αναφέρει ο γερμανικός οίκος. Μικρότερη του αναμενόμενου η μείωση των NPEs. Κορυφαίες επιλογές από τον κλάδο, Alpha και Εθνική. Οι τιμές-στόχοι.

Κατεβάζει τον πήχη για τις τράπεζες και η Deutsche Bank

Νέες, χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, μετά και τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εξαμήνου, δίνει σε έκθεσή της η Deutsche Bank.

Όπως αναφέρει η Deutsche Bank, μετά και τα αποτελέσματα, μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή και των τεσσάρων μετοχών, ώστε να αποτυπώνουν τις δυσκολίες στην αύξηση των δανείων και τις υψηλότερες προβλέψεις, για να προχωρήσει ταχύτερα η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Ως εκ τούτου, μειώνει κατά μέσο όρο την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 13% το 2020, μειώνοντας την εκτίμησή της κατά 31% για την Alpha και κατά 14% για τη Eurobank. 

Ο οίκος μειώνει την τιμή-στόχο για τον τίτλο της Alpha Bank στα 2 από 2,5 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,16 από 2,9 ευρώ, για τη Eurobank στο 0,78 από 0,95 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 2,7 από 3,2 ευρώ.

Η Deutsche Bank συνεχίζει να θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος να επενδύσει κανείς στον κλάδο είναι μέσω τραπεζών με ισχυρούς δείκτες κεφαλαίων και κάλυψης, καθώς μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τυχόν προβλήματα ενώ συνεχίζουν να μειώνουν τα NPEs.

Εξού και σημειώνει ότι κορυφαίες της επιλογές είναι οι Alpha και Εθνική, για τις οποίες δίνει σύσταση «buy» έναντι των Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς για τις οποίες διατηρεί σύσταση «hold».

Πώς είδε τα εξάμηνα

Ο οίκος σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν πιο αδύναμες επιδόσεις έναντι των προσδοκιών στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), παράγοντας στον οποίο η DB αποδίδει την αδυναμία των μετοχών τον τελευταίο μήνα.

Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα NPEs κατά 3,5% σε τριμηνιαία βάση, μείωση που οφείλεται κυρίως στην Πειραιώς, που τα μείωσε κατά 8,5% περίπου έναντι 3% για την Εθνική και τη Eurobank και μόλις 0,6% για την Αlpha Βank.

Οι τράπεζες έχουν διατηρήσει τους στόχους τους, κάτι που θα απαιτήσει ισχυρή μείωση το δεύτερο εξάμηνο.

Προβλέψεις

Ο κλάδος στην Ελλάδα εμφανίζει καλύτερες επιδόσεις σε όρους επαναλαμβανόμενων εσόδων προ προβλέψεων, λόγω των καλύτερων του αναμενόμενου εσόδων από τόκους αλλά και βελτιώσεων σε όρους κόστους, αναφέρει η Deutsche Bank.

Σημειώνει δε ότι η μόνη τράπεζα που κινήθηκε κάτω των προσδοκιών σε όρους εσόδων προ προβλέψεων ήταν η Εθνική, λόγω υποαπόδοσης στα έσοδα. Ωστόσο, οι αδύναμες επιδόσεις της υπερκαλύφθηκαν από τις χαμηλότερες προβλέψεις, λόγω και των ισχυρών δεικτών κάλυψης της τράπεζας.

Κεφάλαια

Η δεύτερη αρνητική έκπληξη στις ανακοινώσεις ήταν η ισχνότερη -σε σχέση με τις προβλέψεις- ενίσχυση κεφαλαίων από τις τράπεζες. Οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες του αναμενόμενου, κυρίως λόγω έκτακτων παραγόντων και αρνητικής επίπτωσης από τις πωλήσεις δανείων.

Η Πειραιώς επίσης ενέγραψε πρόσθετες προβλέψεις για τα IFRS 9, που περιόρισε τα κεφάλαιά της. Η Αlpha Βank εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις στο τρίμηνο, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 μετά την επίπτωση του IFRS9 στο 15,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v