Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολυάσχολη μέρα για τις κεντρικές τράπεζες

Τις δηλώσεις Ντράγκι και τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας αναμένουν οι επενδυτές. Η εικόνα του ευρωπαϊκού νομίσματος και οι ανησυχίες που προκαλεί ο τυφώνας Florence που πλήττει τις ΗΠΑ.

Πολυάσχολη μέρα για τις κεντρικές τράπεζες

Οι μετοχές της Ευρωζώνης ανέβηκαν την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για μια μέρα γεμάτη με αποφάσεις κεντρικών τραπεζών. Οι μετοχές των ΗΠΑ και των αναδυόμενων αγορών ανέκαμψαν, αν και τα κέρδη στη Wall Street συγκρατήθηκαν από την αδυναμία των τεχνολογικών αποθεμάτων, που οφείλονται στις αναφορές ότι οι ΗΠΑ προτείνουν νέες εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα.

Οι επενδυτές επίσης παρακολουθούν τον τυφώνα Florence, ο οποίος εξακολουθεί να απειλεί τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές της ενέργειας παράλληλα με τη συρρίκνωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου. Εξακολουθούμε να ευνοούμε την έκθεση στον ενεργειακό τομέα μέσω ενεργειακών μετοχών.

■ Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεδριάζει σήμερα, χωρίς να αναμένεται καμία αλλαγή στην πολιτική και την καθοδήγηση, κάτι που επιβεβαιώθηκε από την ανακοίνωση της ΕΚΤ. Ωστόσο, οι βασικές αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν και το ευρώ αρχικά υποχώρησε, αλλά αργότερα ανέκαμψε μετά από αναφορές ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη σε συνάρτηση με τις εμπορικές εντάσεις και την ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση. Παραμένουμε ουδέτεροι στο ευρώ/δολάριο σε ορίζοντα 3-6 μηνών, δεδομένου ότι επικρατούν αυξημένοι κίνδυνοι εκδήλωσης γεγονότων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη.

■ Η αγορά περιμένει τις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, στη σκιά των νέων δηλώσεων Ερντογάν που ασκούν πιέσεις στο νόμισμα. Υπό το πρίσμα της σημαντικής πίεσης που έχει η τουρκική λίρα, κατά το τρέχον έτος, πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας τουλάχιστον κατά 500 με 600 μονάδες βάσης από το σημερινό ποσοστό των 17,75%. Ωστόσο, δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει μια τόσο αποφασιστική πολιτική απάντηση.

Πάντως, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τελικά τα επιτόκια το μεσημέρι στο 24% από 17,75%

ΝUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ
Τηλ . 210 3350.500, email: [email protected]

Συναλλαγές με πλατφόρμες: Keystock.com, Key4trade.com, Interactivebroker κ.λπ.

 

Σημείωση: Η Nuntius ΑΧΕΠΕΥ δεν προβαίνει σε σύσταση για αγορά ή πώληση ούτε σε επενδυτικές συμβουλές, με το παρόν ενημερωτικό για την αγορά κείμενο των καθημερινών νέων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v