Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλάζει το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης

Η ΕΚ ξεκίνησε τις διαδικασίες τροποποίησης του νόμου 3016/2002. Η υπόθεση Folli Follie, η ανάγκη να καθησυχασθεί η επιφυλακτικότητα των ξένων και η «ταμπακέρα» της εφαρμογής. Το ερωτηματολόγιο που έχει σταλεί στις εισηγμένες.

Αλλάζει το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης

Τις διαδικασίες τροποποίησης του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης άνοιξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επικαλούμενη την ανάγκη καλύτερης προστασίας των μετόχων μειοψηφίας, την ώρα που στην αγορά παραμένουν, μετά την υπόθεση Folli Follie, αναπάντητα ερωτήματα για το αν και πώς εφαρμόζονται οι πρόνοιες των υφιστάμενων διατάξεων.

Με επιστολές προς τις εισηγμένες εταιρείες, η ΕΚ ενημερώνει ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία τροποποίησης του νόμου 3016 του 2002 περί εταιρικής διακυβέρνησης και προς την κατεύθυνση αυτή ζητά να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά ως τις 8 Οκτωβρίου ένα ερωτηματολόγιο, που θα βοηθήσει την ΕΚ να κατανοήσει το επίπεδο της πρακτικής εφαρμογής του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης.

Η επικαιροποίηση του πλαισίου κρίνεται αναγκαία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για μια σειρά από λόγους: αφενός, έχει παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα από την πρώτη εφαρμογή, αφετέρου, απαιτείται εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ, τέλος, διαπιστώνεται η ανάγκη να προσαρμοστούν ταχύτερα οι εισηγμένες με τα διεθνή πρότυπα διακυβέρνησης.

Η τελευταία αναφορά υποδηλώνει, σύμφωνα με την αγορά, την «ταμπακέρα» της αναθεώρησης. Υπό το βάρος της πολύκροτης υπόθεσης Folli Follie, η οποία «τραυμάτισε» την εικόνα που έχουν οι επενδυτές για το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης των εγχώριων εισηγμένων εταιρειών, η ΕΚ επιχειρεί θεσμική υπέρβαση.

Είναι βέβαιο ότι οι εγχώριες εταιρείες εξακολουθούν, όπως διαπιστώνει η επιστολή της ΕΚ, να χαρακτηρίζονται, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, από περιορισμένη διασπορά ιδιοκτησίας, γεγονός που αυξάνει την πίεση για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη προστασία των μετόχων μειοψηφίας αλλά και των λοιπών συμμετεχόντων στις δραστηριότητες των εταιρειών.

Επιπρόσθετα, ακόμη και όσες είναι εξωστρεφείς έχουν ανάγκη ενίσχυσης της οργανωτικής δομής και της εν γένει εταιρικής τους κουλτούρας, ενώ αφορμές για την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου υπάρχουν καθώς έχουν βγει νέες κοινοτικές οδηγίες ( Οδηγία 2017/828/ΕΕ για τα δικαιώματα των μετόχων), συστάσεις κ.ά.

Το υφιστάμενο, όμως, πλαίσιο ενέχει πρόνοιες, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Folli Follie, δεν λειτούργησαν, όπως για παράδειγμα η σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου και η άσκηση βασικών καθηκόντων της.

Το ερώτημα ως εκ τούτου είναι αν για άλλη μια φορά επιχειρείται θεσμική υπέρβαση, προκειμένου να «διασκεδασθούν» οι εντυπώσεις, ενώ ζητούμενο είναι και πιθανώς θα παραμείνει η εφαρμογή των διατάξεων.

 

* Το ερωτηματολόγιο της Eπιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η επιστολή της σε CEOs δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v