Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρ. Γκότσης για Folli Follie: Ικανοποίηση για την ταχύτητα επιβολής κυρώσεων

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπεραμύνεται της απόφασης να μην προχωρήσει άμεσα σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Απορρίπτει τις κατηγορίες για κωλυσιεργία.

Χαρ. Γκότσης για Folli Follie: Ικανοποίηση για την ταχύτητα επιβολής κυρώσεων

«Πολύ ικανοποιημένος» που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε διοικητικές κυρώσεις «σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» δηλώνει ο πρόεδρός της σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. Παράλληλα υποστηρίζει πως ορθά η Επιτροπή δεν έθεσε άμεσα σε αναστολή την διαπραγμάτευση της Folli Follie και ότι η όποια καθυστέρηση της καταλογίζεται δεν υφίσταται, καθώς η διαδικασία κινήθηκε εντός προθεσμιών. Υποστηρίζει ότι δεν είναι δουλειά της Επιτροπής να προλαβαίνει τέτοια φαινόμενα και αποδίδει την τελική ευθύνη στον ορκωτό λογιστή.

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν πραγματοποιεί πρωτογενή έλεγχο στις οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων», σημειώνει ο Χαράλαμπος Γκότσης. «Η τελική ευθύνη βαρύνει τον ορκωτό, ο οποίος με τη σειρά του ελέγχεται από την ΕΛΤΕ».

Όπως λέει «είμαι πολύ ικανοποιημένος που μπορέσαμε να επιβάλουμε τις διοικητικές κυρώσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα (σ.σ. δυο μήνες). «Ας μην ξεχνάμε ότι, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευνομούμενες κοινωνίες, ο Διοικούμενος πρέπει να έχει εύλογο χρόνο για να απολογηθεί. Παράλληλα, η διοικητική διαδικασία απαιτεί κάποιες προθεσμίες, από τις οποίες δεν ‘ξεφύγαμε’».

Ο επικεφαλής της ΕΚ υπεραμύνεται της απόφασης να μην προχωρήσει άμεσα σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής. «Η αναστολή είναι ένα μέτρο το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, αφού η διεθνής εμπειρία και σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι αποτελεσματικό, επειδή διαπιστώνεται, πως κατά την επαναφορά της διαπραγμάτευσης παρατηρούνται μεγάλες διακυμάνσεις, λόγω αυξημένων πωλήσεων εγκλωβισμένων επενδυτών. Όποιος έχει εμπιστοσύνη στο μηχανισμό ανεξάρτητης διαμόρφωσης της τιμής, αφήνει τις δυνάμεις της αγοράς να δράσουν στην κατεύθυνση εξισορρόπησης της τιμής, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων (…). «Η απόφαση μας συνεπώς να μην ανασταλεί άμεσα η διαπραγμάτευση ήταν ορθή, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας και μάλιστα τη στιγμή που η εταιρεία αφού κλήθηκε από την Επιτροπή να πάρει θέση σχετικά με το περιεχόμενο των καταγγελιών προέβη άμεσα, την ίδια μέρα, σε δύο ανακοινώσεις. Τελικά όμως, όταν στο πλαίσιο της έρευνας, η εταιρεία δεν προσκόμισε τα απαραίτητα στοιχεία, εξαντλώντας όλες τις προθεσμίες, ετέθη σε αναστολή».

Τέλος ο Χαράλαμπος Γκότσης δηλώνει ότι «υπάρχουν αρκετά θέματα ακόμη που διερευνώνται και κυρίως οι οικονομικές καταστάσεις του 2016, όπου η έρευνα ξεκίνησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του 2017 και την απόδοση ευθυνών, όπως επίσης και προηγούμενων ετών. Εκεί μετά και τα στοιχεία που αποκάλυψε το πόρισμα της εταιρείας Alvarez & Marsal θα ελεγχθεί η πιθανή παραπλάνηση του κοινού μέσω οικονομικών καταστάσεων καθώς και οι συναλλαγές των εμπλεκόμενων προσώπων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v