Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πόσο μπορούν να κινηθούν κόντρα στο... κλίμα οι τράπεζες

Το… κακό timing της αντίδρασης στο ΧΑ εν μέσω έντονων πιέσεων στη Wall και σε ποια επίπεδα γίνεται πειστική. Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών, οι εισροές από funds και η μεταβλητότητα. Τα κρίσιμα επίπεδα για δείκτες και μετοχές.

ΧΑ: Πόσο μπορούν να κινηθούν κόντρα στο... κλίμα οι τράπεζες

Αν και οι πιέσεις στις μετοχές των ΗΠΑ δημιουργούν προβληματισμό στους επενδυτές, η εγχώρια αγορά μετοχών, προερχόμενη από έντονη πτώση σε όλο το διάστημα που οι δείκτες στη Νέα Υόρκη κατέγραφαν ιστορικά υψηλά, προσπαθεί να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα.

Το Χ.Α. επηρεάζεται από τα flows των ξένων επενδυτών καταλυτικά και μετά από εβδομάδες εκροών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν funds που επιστρέφουν στις ελληνικές μετοχές. Από την άλλη πλευρά, με το κλίμα στις ξένες αγορές να έχει διαταραχθεί σημαντικά, το timing που αποφάσισαν οι ελληνικές αξίες να ανοίξουν το βήμα τους δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο.

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στην Ιταλία επίσης θα παραμείνουν στο προσκήνιο το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι εξελίξεις στις αγορές των ομολόγων Ιταλίας και Ελλάδας θα συνεχίσουν να έχουν βαρύνουσα σημασία στις τραπεζικές μετοχές των δύο χωρών. Το spread των δεκαετών ομολόγων των δύο χωρών έχει υποχωρήσει κάτω από τις 80 μονάδες βάσης και δείχνει να μειώνεται η συσχέτιση.

Το volatility στον δείκτη των τραπεζών εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ευρύτερη αγορά, ενώ οι απώλειες του 30% στο τρίμηνο παραμένουν υψηλές. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει εγκλωβισμένος στο εύρος των 610-710 μονάδων και η όποια ανοδική αντίδραση θα αποκτήσει πιο κρίσιμη μάζα, μόνο με διάσπαση του επιπέδου στις 650 μονάδες.

Όσο ο βασικός δείκτης αδυνατεί να ξεπεράσει τις 710 μονάδες, η σκέψη είναι ότι η αγορά παραμένει εντός του σκέλους μιας βαθύτερης διόρθωσης. Όπως έχουμε αναφέρει, η πτωτική προοπτική θα αντιστραφεί μόνο εφόσον ο Γενικός Δείκτης διασπάσει τις 710 μονάδες επιτυχώς και τις υπερασπιστεί στα profit taking που θα ακολουθήσουν. Αν ωστόσο το κλίμα στις αγορές των ΗΠΑ συνεχίσει να είναι τόσο φοβικό και ευμετάβλητο, τότε μετά τις όποιες επιμέρους τοπικές αντιδράσεις, η αγορά θα κινηθεί χαμηλότερα από τις 600 μονάδες και αυτό αποτελεί το βασικό σενάριο.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Για να αλλάξει η τροχιά του δείκτη των τραπεζών, απαιτείται διάσπαση των 545 μονάδων, επίπεδα στα οποία δυσκολεύτηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση. Όσο ο διπλός πάτος στις 455 μονάδες κρατάει τους πωλητές, είναι πιθανή η ανοδική αντίδραση, ωστόσο, σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης, ο δείκτης θα κινηθεί προς τα ιστορικά χαμηλά στις 359 μονάδες.

Η εικόνα του τραπεζικού δείκτη

Η Αlpha Βank έχει πλέον ως στήριξη τη ζώνη των 1,15-1,18 ευρώ, ενώ το 1,08 ευρώ είναι το πρόσφατο χαμηλό και παρακάτω είναι το 0,95 ευρώ, που αποτελεί και το ιστορικό χαμηλό της μετοχής. Το ζητούμενο είναι η επιστροφή πάνω από τη ζώνη των 1,37-1,40 ευρώ, τα οποία και θα πρέπει να επιβεβαιώσει, αφού μέχρι στιγμής τα 1,30-1,34 ευρώ αποτελούν το μέγιστο της κίνησης, με το ίδιο να συμβαίνει και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Στην ΕΤΕ, η παραμονή πάνω από το επίπεδο του 1,50 ευρώ θα αποτελεί θετική εξέλιξη, ενώ παρακάτω η στήριξη είναι στα 1,30-1,35 ευρώ. Αντίσταση στα πέριξ των 2 ευρώ και αλλαγή εικόνας προς το θετικότερο, με διάσπαση των 2,22 ευρώ.

Η Eurobank βρέθηκε στο 0,472 ευρώ και, όσο παραμένει κάτω από τη ζώνη του 0,66 ευρώ, δεν αλλάζει εικόνα, ενώ σημαντική αντίσταση είναι η περιοχή 0,59-0,60 ευρώ. Χαμηλότερα πλέον, η ζώνη των 0,46-0,48 ευρώ θα πρέπει να σταματάει όλα τα πτωτικά σενάρια, διαφορετικά θα έρθουν στο προσκήνιο τα 0,40-0,42 ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκε σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,01 ευρώ και πλέον τα προηγούμενα ιστορικά χαμηλά του 1,34 ευρώ είναι τα επίπεδα που πρέπει να ξεπεράσει η μετοχή για θετικές σκέψεις.

Τέλος, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η περιοχή των 1.590-1.600 μονάδων αποτελεί το σημείο που θα πρέπει να κρατήσουν οι αγοραστές πάση θυσία. Η εκ νέου απώλεια θα φέρει στο προσκήνιο τις 1.550 και τις 1.450 μονάδες. Στο θετικό σενάριο, η παραμονή άνω των 1.670 μονάδων αποτελεί μονόδρομο και ει δυνατόν ανοδική διαφυγή άνω των πρόσφατων κορυφών στις 1.700-1.706 μονάδες.

Η εικόνα του FT 25

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v