Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚ: Στενό πρέσινγκ στις χρηματιστηριακές εταιρείες

Αυξημένους ελέγχους φέρνει ο φόβος για νέα «λουκέτα» στις ΑΧΕ. «Συνδυασμός που σκοτώνει» ο χαμηλότερος όγκος συναλλαγών και η μεγάλη συμμετοχή «πακέτων».

ΕΚ: Στενό πρέσινγκ στις χρηματιστηριακές εταιρείες

Έχει ενταθεί το πρεσάρισμα των ελέγχων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις χρηματιστηριακές εταιρείες, καθώς τόσο το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο όσο και οι μέτοχοι υγιών ΑΧΕΠΕΥ φοβούνται πιθανά «κανόνια» που θα αφήσουν «τρύπες» στην αγορά και έμμεσα στις δικές τους εταιρείες.

Το 2018 ήταν μια ακόμη προβληματική χρονιά για τον κλάδο. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 55,37 εκατ. ευρώ και ήταν κατά 5,15% χαμηλότερη από αυτή της προηγούμενης -επίσης προβληματικής- χρονιάς.

Η αξιολόγηση ωστόσο της περασμένης χρονιάς κρίνεται ακόμη πιο δυσμενής, αν συνεξεταστεί και η διάρθρωση των συναλλαγών. Έτσι, από τη συνολική αξία των συναλλαγών που έφτασε στα 27,68 δισ. ευρώ, τα 5,115 δισ. ευρώ (δηλαδή το 18,5%) αφορούσαν «πακέτα» (ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά προμηθειών), ενώ αντίθετα το αντίστοιχο ποσοστό του 2017 -αλλά και γενικότερα των προηγούμενων ετών- είχε διαμορφωθεί μόλις στο 11%.

«Ο συνδυασμός του ακόμη πιο χαμηλού όγκου συναλλαγών και του αυξημένου ποσοστού συμμετοχής των πακέτων αναδεικνύει τη γύμνια της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τη χρονιά που πέρασε», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστής, ο οποίος συμπληρώνει:

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, υπάρχει και σήμερα μικρός αριθμός χρηματιστηριακών εταιρειών που επιβάλλεται να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, προκειμένου να καλύψουν τους απαιτούμενους εκ του νόμου δείκτες φερεγγυότητας. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ευρύτερο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, υπολογίζω πως μεσοπρόθεσμα -εννοώ σε μια διετία- θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου τουλάχιστον 15 εταιρείες, δηλαδή περίπου οι μισές του κλάδου»…

Ούτε όμως οι προσδοκίες των χρηματιστών είναι θετικές για το ίδιο το επάγγελμά τους. Ένας εξ αυτών υποστηρίζει: «Η μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών κατά τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εξανεμίσει τα χαρτοφυλάκια των περισσότερων Ελλήνων και ξένων πελατών μας. Μικρό ποσοστό αυτών δεν περιείχε τραπεζικούς τίτλους. Και αυτό με τη σειρά του -σε συνδυασμό με την αδυναμία των νοικοκυριών να αποταμιεύσουν λόγω της κρίσης- έχει ψαλιδίσει τις προοπτικές των μελλοντικών συναλλαγών μας».

Επί του παρόντος πάντως, με δεδομένο ότι μια ΑΧΕΠΕΥ (η Κύκλος) ολοκλήρωσε πρόσφατα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, στο «βαθύ κίτρινο» λέγεται πως βρίσκονται μόλις δύο με τρεις χρηματιστηριακές εταιρείες, των οποίων μάλιστα τα μερίδια αγοράς είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δεν αποκλείεται να αποχαιρετήσουν την αγορά, σε περίπτωση που οι μέτοχοί τους δεν βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Θυμίζουμε άλλωστε πως κατά τους τελευταίους 15 μήνες, τρεις ΑΧΕ (Guardian Trust, Άτλας, Τσεκούρας) διέκοψαν τη λειτουργία τους, μετά από παρεμβάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v