Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διέξοδο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δίνει το Συνεγγυητικό

Απόφαση του Συνεγγυητικού να μην επιμείνει στην είσπραξη ρήτρας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λύνει τα χέρια του προέδρου της κ. Χαράλαμπου Γκότση, προκειμένου να διαχειριστεί με μεγαλύτερη ευελιξία την εξεύρεση κτιρίου.

Διέξοδο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δίνει το Συνεγγυητικό

Στη έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Συνεγγυητικού αποφασίστηκε τελικά να παραιτηθεί το Κεφάλαιο από την είσπραξη της προβλεπόμενης ρήτρας, σε περίπτωση που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αθετήσει την υπογραφή της και δεν προχωρήσει στην ενοικίαση του ακινήτου της οδού Ιπποκράτους.

Η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή: Η ΕΚ προχώρησε σε διαγωνισμό για την ενοικίαση κτιρίου, το Συνεγγυητικό κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό με το κτίριο που διαθέτει επί της οδού Ιπποκράτους, αλλά στη συνέχεια η Επιτροπή αντιλήφθηκε ότι αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα («γραφειοκρατία Υπουργείου Οικονομικών»), που ουσιαστικά την εμποδίζουν να προχωρήσει.

Η απόφαση του Συνεγγυητικού να μην επιμείνει στην είσπραξη ρήτρας, από τη μια πλευρά, λύνει τα χέρια του προέδρου της ΕΚ Χαράλαμπου Γκότση, προκειμένου να διαχειριστεί με μεγαλύτερη ευελιξία την εξεύρεση κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει την Επιτροπή.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, το Συνεγγυητικό βρίσκεται σε μια περίοδο όπου είναι απαραίτητη η εκμετάλλευση και του… τελευταίου ευρώ. Γιατί τα αποτελέσματα αρκετών χρηματιστηριακών εταιρειών βρίσκονται μεταξύ του… κίτρινου και του κόκκινου. Άλλωστε από τις «περιπέτειες» τριών μόνο ΑΧΕ κατά την τελευταία διετία, ο τελικός λογαριασμός υπολογίζεται πως θα υπερβεί το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ωστόσο, στο Συνεγγυητικό εκτίμησαν ότι τυχόν δικαστική εμπλοκή θα δέσμευε το ακίνητο της οδού Ιπποκράτους για σημαντικό χρονικό διάστημα, οδηγώντας έτσι σε απώλεια δυνητικών εσόδων από τυχόν εκμετάλλευσή του. Αντίθετα, με δεδομένη την ανάκαμψη που παρατηρείται στην αγορά του real estate έχουν ήδη ξεκινήσει νέες προσπάθειες για την ενοικίασή του.

Nα σημειωθεί ότι μεταξύ των δύο πλευρών (Συνεγγυητικού και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) υπάρχουν επιπρόσθετες σχέσεις «συνεργασίας» καθώς: α. ο εκάστοτε πρόεδρος της Ε.Κ. μετέχει στο Δ.Σ. του Συνεγγυητικού και β. η Ε.Κ. αποτελεί την εποπτική αρχή των χρηματιστηριακών εταιρειών και των ΕΠΕΥ, δηλαδή των μελών του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου.

ΥΓ: Τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου στο Συνεγγυητικό θα αναλάβει ο γνωστός χρηματιστής κ. Νίκος Πετροπουλάκης της Merit ΑΧΕΠΕΥ (αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα κ. Μιχάλη Καραμανώφ), ενώ χρέη αναπληρωτή εντεταλμένου συμβούλου θα έχει ο κ. Γιάννης Πολυχρονίου (πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών). Η ένταξη της γενικής γραμματέως της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κας Χαρούλας Απαλαγάκη στο διοικητικό συμβούλιο αποτελεί μια κίνηση εκπροσώπησης των τραπεζικών χρηματιστηριακών εταιρειών, που έχουν συμβάλει με ένα σημαντικό ύψος χρημάτων στο Συνεγγυητικό Κεφάλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v