Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελπίδες «αναβίωσης» για την Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ

Παράγοντες της εγχώριας αγοράς ευελπιστούν πως το παρατηρούμενο αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών για τη χρηματιστηριακή «περιφέρεια» θα μπορούσε να επηρεάσει ως ένα βαθμό θετικά και την ΕΝΑ. Οι εταιρείες, τα σενάρια και οι στόχοι.

Ελπίδες «αναβίωσης» για την Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ

Η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που παρατηρείται κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο προς την «περιφέρεια» του ΧΑ έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη τόνωση της αξίας των συναλλαγών σε τίτλους της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, εξέλιξη που συχνά έχει συνοδευτεί και από την αύξηση των τιμών τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Δεν είναι τυχαίο ότι από το φθινόπωρο του 2018 ξεκίνησε το ΧΑ τη διοργάνωση ετήσιου roadshow και για τα small caps, στο οποίο μάλιστα συμμετείχαν και εταιρείες που είναι εισηγμένες στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ).

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα υποστηρίζει γνωστός χρηματιστηριακός παράγοντας: «Ο θεσμός της ΕΝΑ που ξεκίνησε το 2007 δεν έχει αποδώσει όσο θα θέλαμε από πλευράς αριθμού εταιρειών και όγκου συναλλαγών, ωστόσο ένα πολύ θετικό στοιχείο είναι πως σχεδόν όλες οι εταιρείες της -αν και θεωρητικά εντάσσονταν στις πλέον μικρές και επικίνδυνες- κατάφεραν να αντέξουν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ή ακόμη και να αναπτυχθούν με ταχείς ρυθμούς. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το γεγονός. Σήμερα, αρκετές εταιρείες της ΕΝΑ έχουν οικονομικές επιδόσεις που θα ζήλευαν αρκετές άλλες που διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά».

Σε αυτό το περιβάλλον, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το κατά πόσο θα υπάρξουν μέσα στο 2019 νέες εταιρείες οι οποίες θα επιδιώξουν να ενταχθούν στην ΕΝΑ, ή μήπως ορισμένες ήδη εισηγμένες στην Εναλλακτική Αγορά επιχειρήσεις θα κινήσουν τις διαδικασίες για να μεταταχθούν στην Κύρια, μέσα από αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων.

Ειδικότερα, η Foodlink, που δραστηριοποιείται στον χώρο των logistics -κατέχοντας ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς-, έχει ως μακροπρόθεσμο στόχο της τόσο μια νέα αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών όσο και τη μελλοντική μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Η ασφαλιστική εταιρεία Interlife, οι μετοχές της οποίας διαπραγματεύονται ήδη στη Νέα Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, έχει αποφασίσει την παράλληλη διαπραγμάτευσή της και στο ΧΑ, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί αν θα επιλέξει την Κύρια ή την Εναλλακτική Αγορά.

Η εταιρεία πληροφορικής Epsilon Net μελετά το ενδεχόμενο μιας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, με κύριο στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας της στο εξωτερικό. Στον βαθμό που θα προχωρήσει μια τέτοια έκδοση, θα αποφασιστεί το αν θα σηματοδοτήσει παράλληλα και τη μετάταξη της εισηγμένης στην Κύρια Αγορά.

Η Entersoft έχει σημειώσει διψήφιους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης κατά τα τελευταία χρόνια, επιτυγχάνοντας υψηλή κερδοφορία. Κάτω από προϋποθέσεις, θα εξέταζε το σενάριο της μετάταξής της στην Κύρια Αγορά, ωστόσο, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, η εταιρεία διαθέτει τόσο ισχυρή ρευστότητα που της δίνει τη δυνατότητα μιας ανοδικής οικονομικής πορείας χωρίς την απαίτηση κεφαλαιακής ενίσχυσης (ΑΜΚ).

Η Diversa εμφάνιζε επί σειρά ετών ιδιαίτερα χαμηλές οικονομικές επιδόσεις, ωστόσο μέσα στο 2018 εξαγοράστηκε και η νέα διοίκησή της πρότεινε στη γενική συνέλευση των μετόχων -η οποία ανταποκρίθηκε θετικά- μια αύξηση κεφαλαίου-μαμούθ για τα μεγέθη της εταιρείας (15,84 εκατ. ευρώ, ή 15 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά). Η αγορά τώρα αναμένει με ενδιαφέρον (και επιφύλαξη) το κατά πόσο μια τόσο φιλόδοξη προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Από την άλλη πλευρά, η Performance Technology είναι μια εταιρεία πληροφορικής με σημαντικές οικονομικές επιδόσεις, ωστόσο η διοίκησή της δήλωσε στο πλαίσιο του περυσινού roadshow, πως δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει κάτι σχετικά με την παρουσία της στο ΧΑ.

Επίσης, από την ΕΝΑ έχει αποχωρήσει κατά την τελευταία τριετία η κατασκευαστική εταιρεία Envitec, ενώ ανάλογη πορεία έχει δρομολογήσει και η Κρητών Άρτος, μετά την πρόσφατη εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών της από τον ινδικό-πολυεθνικό όμιλο Switz Group.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v