Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίνει φρέσκο χρήμα στα ελληνικά ETF

Μικρές αλλά ουσιαστικές οι τονωτικές ενέσεις σε μια περίοδο που καταγράφεται αποεπένδυση στην ευρωπαϊκή αγορά. Ποια είναι τα στοιχεία για το Lyxor MSCI Greece και το Global X MSCI Greece. Οι μετοχές στις οποίες δείχνουν... προτίμηση.

Μπαίνει φρέσκο χρήμα στα ελληνικά ETF

Η πρώτη εβδομάδα του δεύτερου τριμήνου που ολοκληρώθηκε στις 5/4 για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (Εxchange Τraded Fund - ETF) που επενδύουν σε ελληνικές μετοχές ήταν ακόμη ευνοϊκότερη από την προηγούμενη εβδομάδα, ενισχύοντας το θετικό πρόσημο από τις αρχές του έτους. Ταυτόχρονα, αντίθετη είναι η εικόνα της αγοράς μας από τη συνολική ευρωπαϊκή αγορά, που σημείωσε συνολικά εκροές.

Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να κινείται ανοδικά, ξεπερνώντας μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές και το φράγμα πλέον των 500 εκατ. δολαρίων είναι κοντά. Ειδικά, οι εισροές στο ευρωπαϊκό ETF Lyxor είναι πολύ σημαντικές από τις αρχές του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, αθροιστικά πλέον το αμερικανικό Global X MSCI Greece και το ευρωπαϊκό Lyxor MSCI Greece διαθέτουν 477 εκατ. δολάρια υπό διαχείριση, εκ των οποίων τα 278 εκατ. αφορούν το αμερικανικό ETF και τα 199 εκατ. δολάρια το ευρωπαϊκό. Οι εβδομαδιαίες εισροές ανήλθαν σε 3 εκατ. δολάρια για το GREK και αυτές για το Lyxor σε 1 εκατ. ευρώ ή +0,4% εβδομαδιαίως.

Αντίθετα, η εικόνα σε Γαλλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Ολλανδία και Δανία ήταν αρνητική, με τις μειώσεις να διαμορφώνονται σε 0,9%, 1%, 1,6%, 1,8% και 7,1%, αντίστοιχα. Η πτώση για την αγορά της Δανίας είναι μόλις 3 εκατ. ευρώ, αλλά ως συνολικό ποσό στα 45 εκατ. δολάρια, η ποσοστιαία μεταβολή είναι σημαντική. Η Γαλλία σημείωσε απώλειες 73 εκατ. δολάρια σε απόλυτο μέγεθος ή 0,9%. Αντίθετα, πολύ θετική εικόνα είχε η Ελβετία, με ποσοστιαία άνοδο 0,3% ή 38 εκατ. δολάρια και σε απόλυτα μεγέθη, η Γερμανία με 76 εκατ. δολάρια ή 0,3%. Το πρόσημο συνολικά ωστόσο ήταν αρνητικό.

Για το Lyxor MSCI Greece, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του στις 8/4 ήταν: Coca Cola HBC με 25,76%, ΟΤΕ με 12,69%, ΟΠΑΠ με 8,82%, Αlpha Βank με 8,26%, Jumbo με 6,89%, Eurobank με 5,56%, Motor Oil με 5,46%, Eθνική Tράπεζα με 4,33%, Μυτιληναίος με 4,04% και Τιτάν με 3,70%.

Για το Global X MSCI Greece, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του στις 8/4 ήταν: ΟΤΕ με 13,90%, Αlpha Βank με 8,62%, ΟΠΑΠ με 6,83%, Eθνική Tράπεζα 5,53%, Eurobank με 5,08%, Jumbo με 4,86%, Μυτιληναίος 4,31% και Motor Oil με 3,82%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Citigroup, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, τα σημαντικότερα γεγονότα ήταν οι καθαρές εισροές ύψους 12 δισ. δολάρια, οι οποίες κινήθηκαν προς τις μετοχές και τα ομόλογα κυρίως.

Τα κυριότερα σημεία αυτής της εβδομάδας:

• Οι εισροές των 11,5 δισ. δολαρίων αφορούν πρωτίστως τα αμερικανικά μετοχικά ETF και τα αμερικανικά ETF σταθερού εισοδήματος, σε συνέχεια της τάσης από την αρχή του έτους.

• Οι εισροές στα αμερικανικά μετοχικά ETF συνεχίστηκαν με το υγιές ποσό των +7,7 δισ. δολαρίων, με τα κεφάλαια να τοποθετούνται κυρίως προς τον τεχνολογικό κλάδο και τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Οι εκροές από τις μετοχές αφορούν κυρίως τον κλάδο των υλικών.

• Παρομοίως, οι εισροές στα ομόλογα αφορούν πρωτίστως τα αμερικανικά και δευτερευόντως τα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών.

• Τέλος, εμπορεύματα, FX, multi asset και διεθνείς μετοχές σημείωσαν εκροές από 0,1% έως 0,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v