Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δέκα «μικρομεσαίες» εισηγμένες με growth

Δέκα περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών από τη μεσαία και τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση του ΧΑ που προσδοκούν φέτος σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Οι λόγοι στους οποίους βασίζεται η αισιοδοξία τους για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δέκα «μικρομεσαίες» εισηγμένες με growth

Χαρακτηριστικό στοιχείο της θετικής πλευράς του ΧΑ (αυτό δεν σημαίνει ότι προκλήσεις στην οικονομία και στο ταμπλό έχουν παρέλθει) αποτελεί η ανοδική τάση στα εταιρικά κέρδη που έχει ουσιαστικά ξεκινήσει από το 2014. Και δεν είναι μόνο τα «μεγάλα ονόματα» των εισηγμένων που έχουν εντυπωσιάσει με τις οικονομικές τους επιδόσεις (πχ Coca-Cola HBC, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, JUMBO, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ, Sarantis), αλλά και σειρά άλλων εταιρειών από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις.

Οι εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων παραμένουν ανοδικές και για φέτος (οι αναλυτές μιλούν για διψήφια ποσοστιαία άνοδο σταθμισμένων κερδών), με εμάς να αναφερόμαστε ενδεικτικά σε δέκα εισηγμένες της μεσαίας και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης που έχουν τις προϋποθέσεις να αυξήσουν σημαντικά την κερδοφορία τους μέσα στο 2019.

Cenergy: Ο κλάδος των σωλήνων θα συνεχίσει και φέτος να λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους παραγωγικής δυναμικότητας, ενώ πολύ υψηλότερο από πέρυσι θα είναι το capacity στο μέτωπο των καλωδίων (ειδικότερα σε ότι αφορά τη Fulgor, η μονάδα είναι κλεισμένη με παραγγελίες έως και το τέλος του 2020). Παράλληλα, αναμένεται μείωση του μέσου επιτοκίου χρηματοδότησης τόσο φέτος, όσο και κατά την επόμενη χρονιά.

Quest Holdings: Σημαντικούς ρυθμούς αύξησης των εργασιών της εισηγμένης μέσα στο 2019 προβλέπουν οι αναλυτές, βασιζόμενοι τόσο σε λειτουργική ανάπτυξη των θυγατρικών της εταιρειών, όσο ενδεχομένως και μέσα από εξαγορές. Οι προβλέψεις αυτές συνάδουν και με το φιλόδοξο τριετές αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας (αναφέρεται σε κύκλος εργασιών άνω των 600 εκατ. ευρώ και παράλληλα αύξηση αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων στο 20%).

Ικτίνος Μάρμαρα: Με το περιβάλλον στις αγορές της Ασίας να διατηρείται θετικό, περαιτέρω άνοδο οικονομικών επιδόσεων προβλέπουν φέτος για τον εισηγμένο Όμιλο οι αναλυτές, καθώς αναμένεται να αποδώσουν οι επενδύσεις του 2018, όπως η προσθήκη νέου λατομείου και η δωδεκάμηνη χρήση του νέου εργοστασίου που αποκτήθηκε πέρυσι.

PROFILE: Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με μια αύξηση κύκλου εργασιών της τάξεως του 25%, ενώ με ισχυρή διψήφια άνοδο εσόδων αναμένεται να κλείσει τόσο το α' εξάμηνο του 2018 όσο και το σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Καταλυτικό ρόλο στις ανοδικές προοπτικές της εταιρείας παίζουν το σαφώς υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, καθώς και το ολοένα και αυξανόμενο ποσοστό επαναλαμβανόμενων εσόδων λόγω υπηρεσιών μετά την πώληση.

Πλαστικά Κρήτης: Με την επιφύλαξη κάποιου έκτακτου γεγονότος, η διοίκηση της εισηγμένου Ομίλου αναμένει για φέτος αύξηση της κερδοφορίας κατά 5%-7%.

Ειδικότερα, η εισηγμένη αναφέρεται μεταξύ άλλων: α) Στην ενίσχυση ανταγωνιστικότητας λόγω εξελίξεων στις τιμές των πρώτων υλών και της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου β) Στην επικείμενη (φετινός Αύγουστος) λειτουργία της δεύτερης γραμμής παραγωγής πλαστικών φύλλων επτά στρώσεων στο Ηράκλειο, που θα αυξήσει τη δυναμικότητα παραγωγής του τομέα κατά 30% γ) Στη δρομολογούμενη τον Ιούλιο παραγωγή νέων προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την ενσίρωση ζωοτροφών και την αποθήκευση σπόρων δ) Σε κινήσεις στις μονάδες του εξωτερικού.

Entersoft: Ρυθμούς ανάπτυξης αντίστοιχους με αυτούς του 2018 προσδοκά για φέτος η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής.

Η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται σε παράγοντες όπως: α) Το σημαντικά αυξημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπων έργων β) Η συνεισφορά επαναλαμβανόμενων εσόδων της νέας δραστηριότητας Pocketbiz στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, ενώ τέτοια έσοδα δεν υπήρχαν στο 2018 γ) Στην αυξημένη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες της Entersoft δ) Στην εντατικοποίηση των ρυθμών προκήρυξης νέων έργων του ΕΣΠΑ για τον Ιδιωτικό Τομέα ε) Στη συνέχιση και εντατικοποίηση της προώθησης του νέου προϊόντος Warehouse Management System για τη χωροταξική παρακολούθηση Αποθηκών και τη διαχείριση των Logistics επιχειρήσεων.

Paperpack: Το πρώτο φετινό τρίμηνο, η εισηγμένη αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 17% και υπερδιπλασίασε τα καθαρά της κέρδη (από 317 στα 670 χιλ. ευρώ). Η ουσία είναι πως η εισηγμένη κατάφερε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την περυσινή αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, ενώ παράλληλα δεν αναμένεται να επαναληφθούν φέτος έκτακτες απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων.

Παπουτσάνης: Το 2019 αναμένεται να είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά επιστροφής της εταιρείας στην κερδοφορία (διαμορφώθηκε πέρυσι στο 1,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 420 χιλ. του 2017). Για φέτος, η διοίκηση έχει θέσει ως στόχο ποσοστό ανόδου κύκλου εργασιών υψηλότερο από αυτό του 2018 (+16,8%) ενισχύοντας περαιτέρω το σύνολο των δραστηριοτήτων της σε Ελλάδα και εξωτερικό και εκμεταλλευόμενη οικονομίες κλίμακας.

Intercontinental ΑΕΕΑΠ: Τα έσοδα από ενοίκια αναμένεται να ακολουθήσουν ανοδική τάση τόσο εφέτος, όσο και κατά τα επόμενα χρόνια, διότι:

α) Τα μισθώματα είναι διατηρήσιμα, με μέση διάρκεια συμβολαίων άνω των δέκα ετών, σε μισθωτές υψηλής αξιοπιστίας και σε πολλά ακίνητα υπάρχει ρήτρα ανοδικής αναπροσαρμογής ενοικίου πάνω από τον εκάστοτε πληθωρισμό.

β) Αρκετά ακίνητα που αγοράστηκαν μέσα στο 2018, φέτος θα αποδώσουν για την εταιρεία σε 12μηνη βάση.

γ) Στην περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων που θα χρηματοδοτηθεί από δύο υπό διαπραγμάτευση ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους έως 19,1 εκατ. ευρώ (σήμερα η εταιρεία έχει και ταμείο 5,5 εκατ. ευρώ).

CNL Capital: Η φετινή κερδοφορία αναμένεται πολύ μεγαλύτερη από την περυσινή, καθώς: α) Θα απουσιάσουν οι έκτακτες περυσινές δαπάνες β) Έχει πλέον χρησιμοποιηθεί (δανειστεί σε πελάτες) το σύνολο των κεφαλαίων που πέρυσι αντλήθηκε από το ΧΑ γ) Υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια αύξησης εργασιών κατά το δεύτερο μισό του έτους, μέσα από την έκδοση ομολογιακών δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v