Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευκολότερη η ψήφιση των ΑΜΚ στις εισηγμένες

Τι αλλάζει στη διαδικασία έγκρισης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και τι πρέπει να προσέξουν οι μέτοχοι μειοψηφίας. Σημαντικά τα περιθώρια ευελιξίας που προσφέρονται στις εταιρείες από το θεσμικό πλαίσιο.

Ευκολότερη η ψήφιση των ΑΜΚ στις εισηγμένες

Προσοχή χρειάζεται από την πλευρά των μετόχων μειοψηφίας σε αλλαγές καταστατικού στις οποίες προχωρούν αυτή την περίοδο οι εισηγμένες εταιρείες, προκειμένου να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του περυσινού νόμου 4548/2018. Και αυτό γιατί το νέο θεσμικό πλαίσιο αφήνει σημαντικά περιθώρια ευελιξίας σε κάθε εταιρεία, προκειμένου να λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, όπου μέχρι τώρα απαιτείτο επίτευξη ελάχιστης απαρτίας 66,67% στην πρώτη συνέλευση, 50% στη δεύτερη (α' επαναληπτική) και 33,34% στην τρίτη (β' επαναληπτική).

Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, η ελάχιστη απαιτούμενη απαρτία στην πρώτη συνέλευση πέφτει στο 50%, ενώ υπάρχει μόνο μία επαναληπτική στην οποία απαιτείται μόλις το 20%!

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο νόμος αφήνει περιθώριο σε κάθε εταιρεία να ορίζει στο καταστατικό της υψηλότερα ποσοστά απαιτούμενης απαρτίας από τα προαναφερόμενα…

Παράλληλα, το νέο θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα (δεν υποχρεώνει) στις εταιρείες να επιτρέπουν τόσο τη συμμετοχή όσο και στην ψηφοφορία σε μετόχους που δεν προσέρχονται στον τόπο της γενικής συνέλευσης.

Ειδικότερα, μέτοχοι μπορούν να ψηφίζουν πριν την έναρξη της συνέλευσης από απόσταση, δια αλληλογραφίας ή μέσα από ηλεκτρονικά μέσα.

Επίσης, μπορούν να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στις γενικές συνελεύσεις από απόσταση, μέσα από τη χρήση οπτικοακουστικών και ηλεκτρονικών μέσων.

Για όλα αυτά βέβαια, απαιτείται πέρα από τη βούληση και η ύπαρξη της κατάλληλης υποδομής από τις εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v