Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεπέρασαν τα 610 εκατ. δολάρια τα δύο ελληνικά ETF!

«Χτύπησαν κόκκινο» οι εισροές στα δύο ελληνικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια. Πάνω από 55 εκατ. δολάρια εισέρευσαν στα funds μόνο τον Ιούνιο. Ανοδος 29% στο έτος για τον MSCI Greece. Οι μεγαλύτερες θέσεις σε ελληνικές μετοχές.

Ξεπέρασαν τα 610 εκατ. δολάρια τα δύο ελληνικά ETF!

Με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου, οι εισροές στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που επενδύουν αποκλειστικά σε ελληνικές μετοχές «χτύπησαν κόκκινο» όπως φαίνεται από τα επιμέρους στοιχεία στο ETF GREK (MSCI Greece ETF) και το Lyxor MSCI Greece UCITS ETF. Ο ρυθμός των εισροών μεγεθύνεται σημαντικά από μήνα σε μήνα, με τον Ιούνιο να διπλασιάζει τις εισροές του Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό Global X MSCI Greece και το ευρωπαϊκό Lyxor MSCI Greece διαθέτουν 388 εκατ. δολάρια υπό διαχείριση και τα 198,3 εκατ. ευρώ ή 224 εκατ. δολάρια το ευρωπαϊκό ETF της Lyxor που αθροιστικά είναι 612 εκατ. δολάρια.

Για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset, μόνο για το διαπραγματεύσιμο στις ΗΠΑ ETF GREK, οι εισροές ξεπέρασαν τα 55 εκατ. δολάρια! Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να κινείται έντονα ανοδικά και ο MSCI Greece διαμορφώνεται 29% υψηλότερα από τις αρχές του έτους, αποτελώντας τη δεύτερη αγορά σε απόδοση σε όλο το φάσμα τόσο των αναδυόμενων όσο και των ανεπτυγμένων αγορών, με την αγορά της Ρωσίας να έχει περάσει στην πρώτη θέση με +30%.

Το άθροισμα των κεφαλαίων υπό διαχείριση έχει πλέον ξεπεράσει αρκετά πιο αναπτυγμένες αλλά και μεγαλύτερες σε όρους κεφαλαιοποίησης χρηματιστηριακές αγορές, φτάνοντας το όριο των 600 εκατ. δολαρίων. Πλέον ο στόχος των 650 εκατ. δολαρίων είναι παραπάνω από εφικτός μετά τις εκλογές, αν και εφόσον το εκλογικό αποτέλεσμα συμβαδίσει με τις δημοσκοπήσεις και η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα έχει αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή.

Για το Global X MSCI Greece, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις του την 1/7 ήταν: ΟΤΕ με 12,97%, Αlpha Βank 9,85%, Eurobank 9,80%, ΟΠΑΠ 6,89%, Jumbo 5,78%, Τράπεζα Πειραιώς 4,97%, Eθνική Tράπεζα 4,26%, Motor Oil 3,10%, Gaslog Partners LP 3,23% και Μυτιληναίος 2,99%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Alta Vista Research, ο δείκτης P/E για το 2019 του GREΚ είναι στις 15,29 φορές και ο δείκτης P/BV, λόγω της βαρύτητας των τραπεζικών μετοχών, στις 0,51 φορές. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, η μεγαλύτερη ενίσχυση θέσεων είναι στις τραπεζικές μετοχές, με μικρή υποχώρηση στη θέση του ΟΤΕ κάτω από 13%.

Για το Lyxor MSCI Greece, οι δέκα μεγαλύτερες θέσεις στις 31/6 ήταν: Coca Cola HBC 25,16%, ΟΤΕ 11,78%, Αlpha Βank 9,23%, Eurobank 8,46%, ΟΠΑΠ 8,31%, Jumbo 6,99%, Motor Oil 5,16%, Eθνική Tράπεζα 5%, Μυτιληναίος 3,83% και Τράπεζα Πειραιώς 3,28%. Επίσης και σε αυτό το χαρτοφυλάκιο, οι θέσεις των τραπεζών είναι αυξημένες, ειδικά σε Eurobank και Alpha Bank, σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v