Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριγμα στο ΧΑ τα πλούσια μερίσματα

Παρά τη μεγάλη άνοδο τιμών που παρατηρείται φέτος στο ταμπλό του ΧΑ, οι αυξημένες χρηματικές διανομές διατηρούν σε ικανοποιητικά επίπεδα τις μερισματικές αποδόσεις. Στο 3% ο μέσος όρος 57 εισηγμένων ομίλων. Αναλυτικός πίνακας.

Στήριγμα στο ΧΑ τα πλούσια μερίσματα

Υποστηρικτικά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών των μετοχών επιδρούν οι αυξημένες φετινές χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών, καθώς διατηρούν σε ελκυστικά επίπεδα το ύψος των μερισματικών αποδόσεων.

Κατά το τελευταίο εξάμηνο, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει καταγράψει άνοδο 46,83%, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να έχει κερδίσει 41,69% και τη μικρή 38,5%!

Παρ' όλα αυτά, οι μερισματικές αποδόσεις δεκάδων μη τραπεζικών μετοχών διατηρούνται σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα, λόγω του ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες προχώρησαν -κατά μέσο όρο- φέτος σε ακόμη μεγαλύτερες χρηματικές διανομές (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) σε σχέση με πέρυσι.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, από τις 57 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει τη σχετική πολιτική τους:

• Οι 37 (οι 6,5 στις 10) θα δώσουν φέτος στους μετόχους τους υψηλότερο ποσό σε σχέση με πέρυσι.

• Οι 6 θα διανείμουν το ίδιο ποσό (Alpha Trust Ανδρομέδα, Fourlis, Motor Oil, ΛΑΜΨΑ, Πλαίσιο, Τράπεζα της Ελλάδος).

• Οι 14 θα μοιράσουν χαμηλότερο ή και μηδενικό ποσό (Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, Inform Λύκος, Paperpack, Ικτίνος Μάρμαρα, Space Hellas, Αφοί Κορδέλλου, Βογιατζόγλου Systems, ΕΛΙΝΟΙΛ, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ, Μοτοδυναμική, Πλαστικά Θράκης, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΤΡΑΚ).

Πέραν αυτών θα πρέπει να σημειωθεί ότι:

α) Ορισμένες εταιρείες ανακοινώνουν για διάφορους λόγους τη σχετική πολιτική τους μέσα στο καλοκαίρι ή και μετά από αυτό (π.χ. JUMBO, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Quest Holdings, Κυριακούλης, Νάκας).

β) Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ορισμένες εισηγμένες να προχωρήσουν σε πρόσθετες χρηματικές διανομές μέσα στη φετινή χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και το κλείσιμο του ΧΑ της 3ης Ιουλίου, η μέση μερισματική απόδοση των 57 εταιρειών του παρατιθέμενου πίνακα διαμορφώνεται οριακά πάνω από το 3%, επίδοση που θεωρείται σαφώς ικανοποιητική, αν συνεκτιμηθεί ότι:

• Τα επιτόκια των δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων υπολείπονται του 0,5%.

• Η απόδοση (yield) των δεκαετών κρατικών τίτλων της χώρας έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 2%.

• Κάτω από το επίπεδο του 3% βρίσκονται οι αποδόσεις των ομολογιακών εκδόσεων που έχουν εκδώσει εισηγμένες εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

• Φέτος, ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων έχει υποχωρήσει στο 10% από 15% που ήταν πέρυσι (οι επιστροφές κεφαλαίου είναι αφορολόγητες).

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, η μερισματική απόδοση αποτελεί έναν μόνο από τους χρηματιστηριακούς δείκτες και δεν θα πρέπει να αποτελεί πανάκεια για τους επενδυτές. Επίσης, οι μέτοχοι θα πρέπει κάθε φορά να συνεκτιμούν παράγοντες όπως το κατά πόσο:

• Οι φετινές χρηματικές διανομές έχουν ήδη μοιραστεί στους μετόχους ή όχι.

• Τα ποσά των χρηματικών διανομών είναι διατηρήσιμα στο μέλλον ή όχι.

Άλλες εταιρείες που δεν θα μοιράσουν φέτος «ζεστό χρήμα» στους μετόχους τους, πιθανόν να διανείμουν σημαντικά ποσά στο μέλλον (π.χ. η Μοτοδυναμική συγκυριακά δεν έδωσε φέτος μέρισμα, λόγω της εξαγοράς της Lion Rental).

Θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν εισηγμένες εταιρείες που συστηματικά επιτυγχάνουν κερδοφόρα αποτελέσματα, χωρίς να προχωρούν σε χρηματικές διανομές (π.χ. για φέτος Καράτζης, Alpha Αστικά Ακίνητα, Δάιος Πλαστικά).

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα Πλαστικά Κρήτης, που δεν περιλαμβάνονται στο σχετικό πίνακα, η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,294 ευρώ (2,4% μερισματική απόδοση), όταν πέρυσι είχε δοθεί συνδυασμός μερίσματος και επιστροφής κεφαλαίου ύψους 0,258 ευρώ ανά μετοχή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v