Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι σινιάλα στέλνει το ΧΑ για τη μετεκλογική πορεία

Τελικά πονταρίσματα πριν τις κάλπες στο Χρηματιστήριο. Η προσέγγιση των 900 μονάδων, το ειδικό βάρος των ομολόγων και τα στοιχήματα σε blue chips όπως η ΔΕΗ. Οι επόμενες αντιστάσεις και τα κρίσιμα επίπεδα για τις τράπεζες.

Τι σινιάλα στέλνει το ΧΑ για τη μετεκλογική πορεία

Μια ανάσα πριν από τις 900 μονάδες βρίσκεται το Χ.Α. Το θετικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη και το κλείσιμο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης στο υψηλό του, παρά τις αποκοπές σε Coca Cola HBC και ΟΤΕ, δείχνει ότι οι προσδοκίες στη μετοχική αγορά είναι υψηλές.

Παράλληλα, η αξία των συναλλαγών στα 80 εκατ. ευρώ, με κλειστή τη Wall Street, επίσης δείχνει μεγάλη δραστηριότητα. Το γεγονός ότι τα υπό διαχείριση κεφάλαια στα διαπραγματεύσιμα Α/Κ (ETF) ξεπέρασαν τα 610 εκατ. δολάρια στο τέλος Ιουνίου (από 550 εκατ. τον προηγούμενο μήνα) δείχνει ότι το ενδιαφέρον για τα ελληνικά assets είναι υπαρκτό.

Επιπλέον, είναι ενδεικτικό το κλίμα στη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς οι traders ποντάρουν στις πολιτικές εξελίξεις και προεξοφλούν ισχυρή ανοδική συνέχεια την επομένη των εκλογών. Στο αντίποδα, οι πιο επιφυλακτικοί προχωρούν σε μείωση θέσεων στα νέα υψηλά, περιμένοντας ίσως και μερική κατοχύρωση θέσεων από την επόμενη Δευτέρα-Τρίτη.

Σε όλο αυτό το ανοδικό σκέλος της αγοράς, μεγάλη βαρύτητα έχουν τα ομόλογα. Το κλίμα στην αγορά των ομολόγων είναι εξαιρετικά θετικό και πιο ευνοϊκό από την αγορά των μετοχών, με την επίδραση να μην έχει ακόμα απεικονιστεί στις τιμές των μετοχών, εκτιμούν διαχειριστές κεφαλαίων. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται στο 2% ενώ στις 15/5 ήταν στο 3,6%, με την απόδοσή του να ξεπερνά το 13%, επίδοση… αστρονομική για την αγορά των κρατικών χρεογράφων. Οι αναλυτές ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει σε αναπροσαρμογές των τιμών-στόχων τους στις εγχώριες αξίες, αφού περιμένουν να ισορροπήσει η αγορά στα νέα επίπεδα, αλλά και στα νέα αναφορικά με τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ.

Πιο τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διατηρεί πολύ ισχυρή περιοχή στήριξης στις 840-860 μονάδες. Όσο παραμένει η αγορά πάνω από τις 850 μονάδες, οι αγοραστές έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι. Οι 895-900 μονάδες που ήταν το αμέσως επόμενο πεδίο, έχουν έρθει μπροστά και ένα αποτέλεσμα στις εκλογές αντίστοιχο με τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, μπορεί να ωθήσει την αγορά προς την περιοχή των 930-950 μονάδων.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος εξακολουθεί να προηγείται του δείκτη των τραπεζών στην κίνηση, η ανοδική πορεία προς τις 2.260 μονάδες δίνει πόντους στο rotation υπέρ των τραπεζικών μετοχών. Η στήριξη πλέον είναι στα επίπεδα των 2.180-2.200 μονάδων, ενώ για τους πιο αργούς στη ζώνη των 2.150 μονάδων. Επόμενη ζώνη με ενδιαφέρον οι 2.260 μονάδες. Προ της επιβολής των capital controls, η αγορά στις 22 Ιουνίου είχε κλείσει στις 2.442 μονάδες. Αυτό το επίπεδο έχει μια τεχνική, αλλά και μια ψυχολογική σημασία για την αγορά και ως προς την αλλαγή σελίδας της αγοράς. 

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης 

O τραπεζικός δείκτης έχει κινηθεί πάνω από τις 800 μονάδες και για να κινηθεί άμεσα υψηλότερα θα χρειαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι σύμφωνο με τις προσδοκίες. Η ζώνη με σημασία για αλλαγή σελίδας στο δείκτης είναι αρκετά υψηλότερα στις 1.000 μονάδες.

Η Αlpha Βank διέσπασε τη ζώνη των 1,55-1,75 ευρώ και πλέον οι αγοραστές θα προσπαθήσουν να κινηθούν προς τα 2 ευρώ αν το κλίμα το επιτρέψει. Η βάση που πρέπει να κρατήσει είναι τα 1,65-1,75 ευρώ.

Η αντίσταση των 2,50 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα παραμένει ισχυρή. Η στήριξη είναι στα 2,20 ευρώ όπως φάνηκε και στις 21/6, και έπειτα τα 2 ευρώ. Πάνω από τα 2,5 ευρώ, ο στόχος είναι πλησίον των 3 ευρώ.

Για τη Eurobank, η διάσπαση του 0,875-0,90 ευρώ θα δώσει την κίνηση προς το 1 ευρώ, με ενδιάμεση τιμή το 0,92. Στα 0,80-0,82 ευρώ το stop της τρέχουσας κίνησης.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή διόρθωσε από την αντίσταση των 3,20 ευρώ και επέστρεψε. Η στήριξη στη ζώνη 2,80-2,85 ευρώ είναι σημαντική και όσο διατηρείται, σκοπεύει υψηλότερα από τα 3,20 ευρώ, προς την περιοχή των 3,50 ευρώ.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v