Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Finance: Ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες

Οι προοπτικές για την κερδοφορία των τραπεζών βελτιώνονται, εκτιμά η Alpha Finance. Ο περιορισμός της πολιτικής αβεβαιότητας και οι χαμηλότερες επιδόσεις των ομολόγων μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του ΑΕΠ.

Alpha Finance: Ανεβάζει τις τιμές-στόχους για τις τράπεζες

Αλλαγή καθεστώτος βλέπει η Alpha Finance για τις ελληνικές τράπεζες και πλέον θεωρεί ότι η αγορά κινείται από το μότο "sell in strength" στο "buy the dip". 

Η χρηματιστηριακή αναφέρει την αξιοσημείωτη ανατροπή στη διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών από τις 0.4x την ενσωματη λογιστική αξία (TBV) από 0.2 φορές. 

Αναβαθμίζει την ΕΤΕ σε outperform, με τιμή-στόχο στα 3,35 € από 2,35 € πριν. Για τη Eurobank, αυξάνει την τιμή-στόχο στο 1,03 € από 0,84 € πριν, με σύσταση ουδέτερη. Για την Tράπεζα Πειραιώς, η σύσταση είναι ουδέτερη με νέα τιμή-στόχο στα 3,30€ από 1,56€ πριν. 

Οι χαμηλότερες ελληνικές αποδόσεις στα ομόλογα, οι προσδοκίες για λιγότερη αβεβαιότητα στο πολιτικό τοπίο που θα μπορούσαν να επιφέρουν υψηλότερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και οι προσδοκίες για μείωση των NPEs χωρίς τη χρήση αρνητικών μέσων για τα κεφάλαια των τραπεζών έχουν επιφέρει ισχυρές ροές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξηγεί η AF. 

Οι προοπτικές για κερδοφορία βελτιώθηκαν, ενώ οι τράπεζες σκιαγραφούσαν τα σχέδια για αξιοσημείωτες μειώσεις αποθεμάτων NPE, μαζί με τα στοχευμένα υψηλά RoEs μέχρι το 2021-2023. Εκτός από οποιαδήποτε αρνητική πολιτική εξέλιξη του τοπίου και χαμηλότερη από την εκτιμώμενη τιμολόγηση των NPEs (μέσω προγραμματισμένων πωλήσεων / τιτλοποιήσεις), η Alpha Finance (AF) πιστεύει ότι η επενδυτική περίπτωση έχει αλλάξει πιθανότατα σε «αγορά στις πτώσεις» παρά «πωλήσεις στη δύναμη».

Από την άλλη, οι εκτιμήσεις πρέπει να μειωθούν κατά πολύ  (> 0,4x TBV για τις ελληνικές τράπεζες κατά μέσο όρο), για να προσελκύσουν ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος καθώς η έκπτωση προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες μειώθηκε σημαντικά (από -70% σε λιγότερο από 40% κατά μέσο όρο και σε ορισμένες περιπτώσεις ως Eurobank σε <10%). Ωστόσο, η AF θα αγόραζε τις βυθίσεις σε μια διόρθωση.

Η Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι η προτιμώμενη ελληνική τράπεζα ενώ η ενεργητικότητα της Eurobank σε μεγάλο βαθμό στην τιμή έχει αποτυπωθεί.

Η AF διατηρεί τη σχετική της προτίμηση προς την Eθνική Tράπεζα, αν και η Eurobank είναι η πιο ενεργητική και η πρώτη ελληνική τράπεζα που θα μειώσει τον λόγο NPEs σε χαμηλά επίπεδα. Η Eθνική Tράπεζα φαίνεται να έχει μεγαλύτερο ανοδικό περιθώριο από τα σημερινά επίπεδα και την αποτίμηση, σε 0,43 φορές, αφού διαπραγματεύεται σε σημαντική έκπτωση σε σχέση με τη Eurobank.

Η Τράπεζα Πειραιώς επανέλαβε ότι η ενίσχυση κεφαλαίου δεν θα απαιτήσει  μέσα που θα ήταν dilutive στους μετόχους της. Η τράπεζα έχει πραγματοποιήσει αξιοσημείωτες επιδόσεις, καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν τις προσπάθειες της διοίκησης να ενισχύσει το κεφάλαιό της χωρίς αφαίρεση μέσων, με αποτέλεσμα την ανατίμησή της σε περίπου 0.26x TBV. Η ορθή εκτέλεση του σχεδίου μείωσης των NPEs είναι απαραίτητη για να δικαιολογηθεί περαιτέρω ανατίμηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v