Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Με ικανοποιητικές αποδόσεις αλλά ευάλωτα τα ελληνικά ομόλογα

Η ελληνική οικονομία έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, σχολιάζει η ελβετική τράπεζα. Πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη και αβεβαιότητα για τη νομισματική πολιτική μπορεί να επηρεάσουν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

UBS: Με ικανοποιητικές αποδόσεις αλλά ευάλωτα τα ελληνικά ομόλογα

Οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού ομολόγου μειώθηκαν σε επίπεδα που σχεδόν εναρμονίζονται με τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς οι ψηφοφόροι επέλεξαν το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο επανήλθε στην εξουσία, σχολιάζει ο Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management. 

Ο ίδιος παρατηρεί ότι κατά την προεκλογική περίοδο, η Νέα Δημοκρατία είχε εξαγγείλει περικοπές δαπανών, προκειμένου να χρηματοδοτήσει φορολογικές ελαφρύνσεις και πρόσθετες μειώσεις φόρου. Τα εν λόγω μέτρα δύνανται να συμβάλουν στην περαιτέρω στήριξη της ανάπτυξης. Η οικονομία έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά, σε σύγκριση με την περίοδο των προηγούμενων εκλογών, όταν το 2015 η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα στην ιστορία που απέτυχε να αποπληρώσει εγκαίρως τη δόση δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ως εκ τούτου βρέθηκε σε κατάσταση ληξιπρόθεσμης οφειλής. Από τότε μέχρι σήμερα, η ανεργία μειώθηκε από 28% σε 18%, η οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζει ήδη σημάδια ανάκαμψης και οι εξαγωγές αυξάνονται σταθερά. Ο M. Haefele σχολιάζει επίσης πως τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν ικανοποιητικές αποδόσεις την τρέχουσα χρονιά.

«Θεωρούμε ότι το γενικό πολιτικό κλίμα, καθώς και το μεγάλο cash buffer θα διατηρήσουν από κοινού τον ρόλο τους ως παράγοντες στήριξης της αγοράς. Εντούτοις, τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι ευάλωτα, καθώς επηρεάζονται τόσο από την παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα και το τοπίο της νομισματικής πολιτικής, όσο και από τους ευρύτερους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v