Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές στην Εναλλακτική Αγορά

Πώς έχει επηρεάσει την Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου η στροφή επενδυτών προς εταιρείες χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Οι εισηγμένες που ξεχωρίζουν και το αρχικό ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές. Αναλυτικός πίνακας.

Ενδιαφέρον για νέες εισαγωγές στην Εναλλακτική Αγορά

Η τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που παρατηρείται κατά τους τελευταίους μήνες σε μετοχές χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης έχει αρχίσει να ταράζει τα «λιμνάζοντα ύδατα» της Εναλλακτικής Αγοράς του ΧΑ.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, κάποιες εταιρείες σκέφτονται το ενδεχόμενο μετάταξής τους στην «πρώτη κατηγορία» του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ ορισμένες μη εισηγμένες «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να εξετάζουν το αν θα πρέπει να «χτυπήσουν την πόρτα» της ΕΝΑ (ήδη δρομολογείται η ένταξη της R Energy 1, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιώργου Ρόκα).

«Υπάρχουν αξιόλογες ελληνικές μεσαίες επιχειρήσεις που πέρα από το ζητούμενο της άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων και της διεύρυνσης της μετοχικής τους βάσης, έχουν κάθε λόγο να ενταχθούν σε κάποια οργανωμένη κεφαλαιαγορά, για λόγους κύρους, αξιοπιστίας και προβολής. Κάποιες από αυτές έχουν αρχίσει να σκέφτονται το σενάριο της Εναλλακτικής Αγοράς, ιδίως τώρα που το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αρχίσει να διαχέεται και προς μικρότερες εταιρείες», δηλώνει στο Euro2day.gr παράγοντας της αγοράς.

Πέραν αυτού, υπάρχουν ήδη εισηγμένες εταιρείες οι οποίες θα μελετούσαν το ενδεχόμενο μετάταξής τους στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Κάτι τέτοιο έχει ήδη ανακοινώσει η Foodlink (στον βαθμό που αυτό θα συνδυαζόταν με μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), ενώ παράλληλα δεν το έχουν αποκλείσει ούτε η Entersoft (επί του παρόντος δεν χρειάζεται ρευστότητα, καθώς διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο), ούτε και η Epsilon Net (αν το συνδυάσει με ΑΜΚ, έχοντας ως στόχο τη διεθνοποίηση των εργασιών της).

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ Φαίδων Ταμβακάκης δήλωσε πρόσφατα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών πως «μας έχει απασχολήσει το θέμα της μετάταξης της εταιρείας από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, ωστόσο αυτή την περίοδο δεν υπάρχει τίποτε στα σκαριά».

Παράγοντες της αγοράς διαπιστώνουν πως στην Εναλλακτική Αγορά διαπραγματεύονται εταιρείες πολλών ταχυτήτων, ορισμένες εκ των οποίων επιτυγχάνουν πολύ σημαντικές οικονομικές επιδόσεις και έχουν καταφέρει να κερδίσουν μεγάλα μερίδια στους τομείς που δραστηριοποιούνται.

«Οι εταιρείες αυτές πολύ συχνά επιτυγχάνουν υψηλότερες επιδόσεις από πολλές άλλες της Κύριας Αγοράς. Έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια να θεωρούνται κάτι σαν startups, αλλά αντίθετα είναι καθιερωμένες στους κλάδους που δραστηριοποιούνται και ταυτόχρονα υποσχόμενες».

Σε ό,τι αφορά το ταμπλό του ΧΑ, πέρα από τη Foodlink που εδώ και χρόνια ξεχωρίζει για τη διασπορά και την εμπορευσιμότητά της, φέτος παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αύξηση της αξίας των συναλλαγών σε τρεις εταιρείες πληροφορικής (Entersoft, Epsilon Net και Performance), ενώ αντίθετα η χρηματιστηριακή κινητικότητα στις υπόλοιπες εισηγμένες ήταν από περιορισμένη έως ακόμη και μηδενική.

ΥΓ: Φέτος αποφάσισαν να προχωρήσουν σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους τους οι εισηγμένες στην ΕΝΑ Entersoft, Epsilon Net, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ και Foodlink.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v