Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες «βλέπουν» ανοδικά εξάμηνα

Προσδοκίες αναλυτών για σαφή βελτίωση στα εξαμηνιαία εταιρικά κέρδη. Ποιοι εισηγμένοι όμιλοι αναμένεται να ξεχωρίσουν και ποιοι κινδυνεύουν να αποδειχτούν «αδύναμοι κρίκοι». Αναλυτικός πίνακας με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Ποιες εισηγμένες «βλέπουν» ανοδικά εξάμηνα

Ανοδικά για την πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου, η δημοσίευση των οποίων ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επιδόσεις εξαμήνου των εταιρειών αναμένονται με σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς:

Πρώτον, όχι μόνο εφέτος αλλά εδώ και αρκετά χρόνια, το ταμπλό δεν επιβραβεύει δείκτες και κλάδους, αλλά επιμέρους μετοχές (εποχή του stock picking). Έτσι, ακόμη και μέσα σε περιόδους υποχώρησης του Γενικού Δείκτη, έχουμε δει αρκετές δεκάδες τίτλους κατά τα τελευταία χρόνια να καταγράφουν συνολικές αποδόσεις της τάξεως του 100%, του 200% ή ακόμη και του 300%!

Δεύτερον, με δεδομένο ότι πολλές εισηγμένες εταιρείες έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη άνοδο στο ταμπλό του ΧΑ, τα εξαμηνιαία αποτελέσματα αποτελούν ένδειξη για το κατά πόσο αυτή ή μετοχική πορεία δικαιολογείται ή όχι από τη βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι θα προκύψουν εταιρείες που παρά το ράλι στο ταμπλό θα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με ελκυστικούς δείκτες, επειδή απλά δείχνουν σαφή σημεία βελτίωσης της κερδοφορίας και της δυνατότητά τους να προχωρούν σε χρηματικές διανομές.

Και τρίτον, η αναμενόμενη επιβεβαίωση της ανοδικής πορείας των εταιρικών κερδών θα έρθει σε μια περίοδο αρνητικών επιτοκίων στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και ιστορικού χαμηλού στην απόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι εισηγμένες που θα βελτιώσουν την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους (αύξηση κερδών, ή μείωση ζημιών) θα είναι σαφώς περισσότερες από τις υπόλοιπες.

Στους γενικότερους παράγοντες που θα επηρεάσουν -θετικά ή αρνητικά- τα φετινά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, συγκαταλέγονται:

α) Η ανοδική πορεία του ελληνικού ΑΕΠ ιδίως από το δεύτερο τρίμηνο και μετά.

β) Η κόπωση που παρουσίασαν οι ξένες αγορές σε ότι αφορά τη ζήτηση για ελληνικές εξαγωγές, σε συνδυασμό με τις διεθνείς επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας στις τιμές των μετάλλων.

γ) Η αύξηση του κατώτατου μισθού και του κόστους ενέργειας στην Ελλάδα.

δ) Η περιορισμένη υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού των εισηγμένων εταιρειών και τα πιθανά οφέλη από «κουρέματα» τραπεζικών υποχρεώσεων.

ε) Η προσδοκία για μεγαλύτερη απορροφητικότητα κονδυλίων από το ΕΣΠΑ (ιδιαίτερα κατά το δεύτερο μισό του έτους).

στ) Η άνοδος στις τιμές των ακινήτων και η περιορισμένη ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ξεκινώντας από τους κλάδους που φέτος αναμένεται να πιεστούν στο μέτωπο των αποτελεσμάτων διακρίνουμε τον κλωστοϋφαντουργικό, τις ιχθυοκαλλιέργειες και την εμπορία ειδών σιδήρου-χάλυβα τουλάχιστον κατά το πρώτο μισό της χρονιάς. Με αγωνία επίσης η χρηματιστηριακή αγορά θα παρακολουθήσει τα εξαμηνιαία αποτελέσματα εταιρειών όπως η ΔΕΗ, η Creta Farms και η Intralot.

Στον κλάδο ακινήτων, αναμένεται μεν βελτίωση λειτουργικών επιδόσεων, πλην όμως το τελικό αποτέλεσμα θα επηρεαστεί και από το πόσο πολύ θα ανατιμήσουν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές τις «εύλογες αξίες» των ακινήτων που διαθέτουν οι εισηγμένες εταιρείες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Από την άλλη πλευρά, ανοδικά αναμένεται -σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών- να κινηθούν φέτος τα αποτελέσματα:

  • Στον κλάδο πληροφορικής, ιδιαίτερα από το δεύτερο εξάμηνο και μετά (πχ Quest Holdings, Space Hellas, Byte, Q&R) ενώ ισχυρό momentum από το πρώτο μισό της χρονιάς εμφάνισε ήδη η Entersoft και αναλόγως αναμένεται να πράξει και η PROFILE.
  • Πολλές εισηγμένες του άμεσου ή και ευρύτερου μεταλλουργικού κλάδου ξεκινώντας από τις Μυτιληναίος, ΑΛΟΥΜΥΛ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, MEVACO και τουλάχιστον στο λειτουργικό τους κομμάτι για Viohalco, ElvalHalcor, Cenergy.
  • Αρκετές εταιρείες από το χώρο των τροφίμων, όπως πχ ΚΡΙ-ΚΡΙ, Μύλοι Λούλη, Καραμολέγκος, Εβροφάρμα.
  • Η ασφαλιστική εταιρεία Ευρωπαϊκή Πίστη, ωθούμενη από επιδράσεις στο λειτουργικό και το επενδυτικό τμήμα των εργασιών της.
  • Οι δύο εισηγμένες εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών (ΕΛΙΝΟΙΛ, REVOIL) εξ’ αιτίας της αυξημένης ζήτησης που παρατηρήθηκε φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης (χαμηλές θερμοκρασίες).
  • Ο κατασκευαστικός όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ μετά και τις κινήσεις αναδιάρθρωσης που υλοποίησε πέρυσι.
  • Ευρεία σειρά εταιρειών διαφόρων κλάδων όπως π.χ. ΟΠΑΠ, Sarantis, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Ιατρικό Αθηνών και Inform Λύκος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, από τις δέκα εισηγμένες εταιρείες που έχουν δημοσιεύσει τα εξαμηνιαία αποτελέσματά τους, οι πέντε έχουν βελτιώσει την «κάτω γραμμή» (ΟΤΕ, Entersoft, Frigoglass, Paperpack, CNL Capital), ενώ: α) Η Motor Oil εμφάνισε στο εξάμηνο σταθερή κερδοφορία, ενώ το δεύτερο μισό της χρήσης θα επηρεαστεί από τη προγραμματισμένη συντήρηση μονάδων. β) η πτώση της Coca-Cola HBC οφείλεται σε έκτακτους παράγοντες (+0,5% στα συγκρίσιμα κέρδη). γ) Η υποχώρηση των τριών άλλων ομίλων -ΤΙΤΑΝ, ΕΧΑΕ, Πετρόπουλος- ενδέχεται να αναστραφεί στο σύνολο της φετινής οικονομικής χρήσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v