Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι κρύβει η συσσώρευση της χρηματιστηριακής αγοράς

Γιατί οι επενδυτές επιλέγουν το stock picking και κρατούν στάσιμο το Χρηματιστήριο, παρά την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής για την τιτλοποίηση των NPEs. Η αντίσταση των 860 μονάδων και η τεχνική εικόνα για τους δείκτες και τις τραπεζικές μετοχές.

Τι κρύβει η συσσώρευση της χρηματιστηριακής αγοράς

Σε στενό εύρος διατηρείται η αγορά, μετά το ανοδικό σκέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με την επίδραση της αυξημένης μεταβλητότητα στις ξένες αγορές να έχει σχεδόν εξαλειφθεί στις εγχώριες αξίες.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά δείχνουν ότι το σχέδιο «Ηρακλής» έχει τύχει θετικής αποδοχής από τους επενδυτές αλλά και τους οίκους. Φαίνεται πάντως ότι ως το τέλος της χρονιάς είναι πιο πιθανό το stock picking να υπεραποδώσει έναντι της πορείας των δεικτών. H θετική έκβαση για το σχέδια στήριξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ώρα δεν αλλάζει ριζικά την κατάσταση των τραπεζών, ενώ είναι σημαντικό πότε οι τράπεζες θα αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν το νέο εργαλείο. Το κλίμα ενόψει της αξιολόγησης της Standard & Poor’s στις 25/10 παραμένει υποτονικό, χωρίς διαθέσεις πονταρίσματος, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει όσο γίνεται consensus η αναβάθμιση κατά μία μονάδα.

Στο τεχνικό επίπεδο, o Γενικός Δείκτης ξεπέρασε πολύ εύκολα τη σημαντική περιοχή στήριξης των 845 μονάδων και φαίνεται να βρίσκει αντίσταση στα επίπεδα των 860 μονάδων. Η διατήρηση των συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα στις ανοδικές συνεδριάσεις, πάντως, δείχνει αδυναμία στην αγορά και κίνηση μάλλον ελλείψει πωλητών παρά υγιή ανοδική ορμή. Οι αξίες των συναλλαγών θα δείξουν την πορεία της αγοράς. Η προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι υπάρχει μια σημαντική περιοχή στήριξης, όπου οι αγοραστές μπορούν έχουν ως stop την αλλαγή κατεύθυνσης. Οι θετικές σκέψεις στην αγορά πάντως υπερισχύουν μόνο με αύξηση των συναλλαγών.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η ανοδική πορεία περνούσε μέσα από τη διάσπαση των 2.100 μονάδων, το οποίο επιτεύχθηκε εύκολα. Για την ώρα, με το ψυχολογικό επίπεδο των 2.100 να έχει διασπαστεί, η εικόνα και πάλι βελτιώνεται. Στον αντίποδα, υποχωρώντας κάτω από τις 2.100 μονάδες, ο δείκτης θα κινηθεί άμεσα χαμηλότερα προς τις 2.000 μονάδες, με πιθανή στήριξη στις 1.950 μονάδες.  

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

Η αλλαγή κλίματος ήρθε από την υπεραπόδοση του τραπεζικού δείκτη, που διέσπασε τις 790 μονάδες -το κρίσιμό του επίπεδο- και πλέον κοιτάζει προς την αντίσταση στα υψηλά έτους και στις 850 μονάδες. Ανοδική διαφυγή από τις 850 μονάδες θα προκαλέσει και short cover, με τις 900 και τις 950 μονάδες ως πιθανούς στόχους.

Η Alpha Bank επέστρεψε με ταχύτητα πάνω από τη ζώνη των 1,50-1,65 ευρώ. Η βάση που πρέπει να κρατήσει πλέον είναι το 1,62 ευρώ, για να μπορέσει να διαφύγει πάνω από την πρόσφατη κορυφή στο 1,75 ευρώ και προς το 1,86 ευρώ.

Η στήριξη των 2,40-2,50 ευρώ, που έχει αποδειχθεί πολύ αξιόπιστη για την Εθνική Τράπεζα, προσεγγίστηκε με ταχύτητα και ήταν κρίσιμο για τον κλάδο να διατηρηθεί -όπως και έγινε. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 2,88 ευρώ και μετά τα 3 ευρώ ανά μετοχή.

Για τη Eurobank, η διατήρηση των 0,80-0,82 ευρώ, που ήταν ανάλογης σημασίας των 2,40-2,50 ευρώ της Εθνικής, επίσης έχει διατηρηθεί και πλέον η κίνηση πάνω από αυτά τα επίπεδα θα ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς τα 0,90-1,00 ευρώ.

Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κινήθηκε άμεσα στη σημαντική στήριξη των 2,60-2,65 ευρώ και χαμηλότερα και, εφόσον διατηρήθηκε, επέστρεψε σχετικά εύκολα ο στόχος των 3 ευρώ. Υψηλότερα βρίσκονται τα 3,30 ευρώ ανά μετοχή.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v