Ουδέτερη σύσταση JP Morgan για τις ελληνικές μετοχές

Αμετάβλητη διατηρεί ο οίκος τη συμμετοχή της χώρας στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των αναδυόμενων αγορών. Ο ρόλος της εποχικότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο και πώς διαμορφώνονται οι αποτιμήσεις για φέτος και το 2020.

Ουδέτερη σύσταση JP Morgan για τις ελληνικές μετοχές

Με αφορμή την αναβάθμιση των αναδυόμενων αγορών (Emerging Markets - EM) σε σύσταση υπεραπόδοσης, η JP Morgan επιβεβαιώνει την ουδέτερη σύστασή της για την εγχώρια αγορά μετοχών, διατηρώντας παράλληλα αμετάβλητη τη συμμετοχή της χώρας στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των αναδυόμενων αγορών στο 0,3% στους δείκτες MSCI EM.

Η τακτική (tactical) αναβάθμιση στις μετοχές των αγορών των αναδυόμενων χωρών, σύμφωνα με την JP Morgan, εδράζεται: (1) στη σχετική επιτάχυνση της ανάπτυξης των οικονομιών των ΕΜ έναντι των ΗΠΑ το 2020, (2) στις προσδοκίες για πτώση στην απόδοση του δολαρίου ΗΠΑ, (3) στη θετική προδιάθεση όσον αφορά τη μερική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, (4) στις extreme εκροές στις EM που παρατηρούνται από τον Απρίλιο του 2019 και (5) στην εποχικότητα.

Ο βασικός στόχος της JP Morgan για τον δείκτη των αναδυόμενων ανέρχεται σε 1.100 μονάδες για το τέλος του έτους (Bull Case 1.250 μ., Bear Case 900 μ.) και στη σύσταση υπεραπόδοσης, κυρίαρχο στοιχείο είναι η αναβάθμιση της Κίνας στο OW, της Ταϊβάν και του Περού σε Neutral και υποβάθμιση της Χιλής σε UW και της Ινδίας και της Ταϊλάνδης σε Neutral.

Η JP Morgan για την εγχώρια αγορά μετοχών υπολογίζει ότι οι τελευταίοι μήνες του έτους (Οκτώβριος - Δεκέμβριος) εμφανίζουν αρνητική εποχικότητα, με μέση μεταβολή σε όρους δολαρίου +0,2% για τον Οκτώβριο, -2,9% για το Νοέμβριο και +0,8% για τον Δεκέμβριο, σε αντίθεση με τις αναδυόμενες αγορές που είθισται να σημειώνουν κέρδη της τάξεως του +1,1%, +0,9% και 2,8% στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, αντίστοιχα. Σε όρους momentum ωστόσο, η εγχώρια αγορά μετοχών συγκρίνεται ευνοϊκά έναντι των αναδυόμενων αγορών και αποτελεί την τοπ παγκόσμια αγορά σε όρους δολαριακών αποδόσεων.

Παράλληλα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η εγχώρια αγορά μετοχών, όπως απεικονίζεται στον δείκτη MSCI Greece, εμφανίζει δείκτες P/E για φέτος και το 2020 της τάξεως των 22 φορών και 18 φορών, αντίστοιχα.

Οι ρυθμοί αύξησης των κερδών είναι αρνητικοί για φέτος -5% και +22% για το επόμενο έτος. Το «κακό» στοιχείο που εμφανίζει η JP Morgan για την εγχώρια αγορά είναι οι αρνητικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή τόσο για φέτος όσο και για το 2020.

Συγκρίνοντας την αποτίμηση της εγχώριας αγοράς σε σχέση με τους ιστορικούς της μέσους όρους, αυτή εμφανίζεται χαμηλή. Ο μέσος δείκτης forward P/E είναι στις 12,6 φορές έναντι 12 φορές ως μέσος όρος 15 ετών. Σε όρους τιμής προς λογιστική αξία (P/BV), ο δείκτης είναι 0,8 φορές έναντι 1,5 φοράς ως ιστορικός μέσος όρος.

Αναφορικά με την αναβάθμιση της Κίνας από Νeutral σε OW, ο γνώμονας της JP είναι: (1) προσδοκία ότι θα σταματήσουν οι αρνητικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS) στην Κίνα, (2) οι συζητήσεις γύρω από τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι στα υπέρ για τις μετοχές της Κίνας. Είτε η οικονομική ανάπτυξη ανταποκρίνεται στα αντικυκλικά μέτρα που εγκρίθηκαν από το 2ο τρίμηνο, είτε η κυβέρνηση επιταχύνει περαιτέρω τα μέτρα για να αποφύγει την οικονομική προσγείωση. (3) Η «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας στο εμπορικό μέτωπο θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τον κίνδυνο για τις μετοχές των EM.

H JP Morgan, ωστόσο, σημειώνει ότι δεν θεωρεί ότι ξεκινάει κάποιος πολυετής ανοδικός κύκλος για τις μετοχές (εξού και το tactical έναντι του strategical call) αφού κατά την άποψή της: (1) Οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι πρέπει να παράγουν μια διαρκή εκεχειρία στις διαφωνίες τους για το εμπόριο, την τεχνολογία και τα νομίσματα, (2) η νομισματική χαλάρωση πρέπει να εκπλήξει θετικά σε σχέση με αυτό που τιμολογείται από τις αγορές των ομολόγων, (3) η δημοσιονομική πρέπει να αναμειχθεί για να υποστηρίξει τη δραστηριότητα, χωρίς όμως να δημιουργήσει την αίσθηση ότι έρχονται δύσκολες μακροοικονομικές πολιτικές.

Τέλος, η JP Morgan υποστηρίζει ότι σύγκρουση πολύ ισχυρών πολιτικών παραμένει: υψηλός γεωπολιτικός κίνδυνος (εμπόριο, τεχνολογία, FX, κυρώσεις), επιβραδυνόμενη δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης, επιθετική αντικυκλική χάραξη πολιτικής (με περισσότερη νομισματική από ό,τι δημοσιονομική πολιτική σε αυτό το σημείο).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v