Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι νικητές και οι χαμένοι των 870 μονάδων

H ανοδική πορεία από τις 600 μονάδες πέρυσι και τι προεξοφλεί σε αυτή τη φάση η εγχώρια αγορά. Ποιες μετοχές έχουν υπεραποδώσει και ποιες έχουν μείνει πίσω. Οι αποτιμήσεις, οι εκτιμήσεις και οι αθέατοι πρωταγωνιστές.

Οι νικητές και οι χαμένοι των 870 μονάδων

H εγχώρια αγορά μετοχών και ο Γενικός Δείκτης βρίσκονται στα επίπεδα των 870 μονάδων από τις 600 μονάδες όπου ήταν η αγορά πέρσι, στα τέλη του Οκτωβρίου. Η εικόνα ενισχύεται ακόμα περισσότερο αν ληφθούν υπόψη η υπεραπόδοση έναντι των μετοχικών αγορών σε Ευρώπη και Αμερική, η πορεία των ομολόγων και η εγχώρια οικονομία.

Οι ελληνικοί δείκτες μετοχών ξεπερνούν τόσο έντονα τις ξένες αγορές από τις αρχές του έτους που μπόρεσαν να κλείσουν σχεδόν την πορεία υποαπόδοσης με την αγορά των ΗΠΑ την τελευταία τριετία.

Η επιστροφή στις 870 μονάδες γίνεται ενώ η χώρα έχει ολοκληρώσει επιτυχημένα τις εκδόσεις των ομολόγων της, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη προχωρήσει σε αναβαθμίσεις της οικονομίας (και πολύ πιθανόν οι αναβαθμίσεις να συνεχιστούν), το ΑΕΠ, αν και χωρίς να εκπλήσσει, κινείται σε θετικό έδαφος και τα ομόλογα έχουν σταθεροποιηθεί πλέον κάτω από το 1,3%. Τον Νοέμβριο του 2017, όταν ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών βρισκόταν μόλις 100 μονάδες υψηλότερα, η αξιολόγηση της χώρας απείχε εφτά βαθμίδες από την επενδυτική βαθμίδα (σήμερα απέχει δύο) και τα ομόλογα είχαν απόδοση 5,5%.

Tο δέλεαρ

Οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να δελεάζονται από την προσδοκία η Ελλάδα θα εισέλθει το επόμενο έτος στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που θα έδινε αυτόματα το πράσινο φως για να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης, μεσοπρόθεσμα, το πιστωτικό προφίλ της χώρας επωφελείται και από το ταμειακό μαξιλάρι, το οποίο δυνητικά αποτελεί ισχυρή ασφαλιστική δικλείδα για τις δύσκολες ώρες.

Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% φέτος και το 2020 αναμένεται να κινηθεί λίγο ταχύτερα, ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να προσφέρουν τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης είναι ήδη εμφανής και από την άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος μετά τις εκλογές το 2019, με αξιοσημείωτες αυξήσεις σε όλους οι υποδείκτες.

Η αποτίμηση τώρα

Παρότι, λοιπόν, οι προοπτικές παραμένουν θετικές, το Χ.Α., αλλά και η αγορά των ομολόγων σε μικρότερο βαθμό δείχνουν να έχουν προεξοφλήσει αρκετές από τις θετικές εξελίξεις. Επιπρόσθετα, ο μήνας που διανύουμε προμήνυε θετική εποχικότητα στις τραπεζικές μετοχές και την αγορά αφού αποτελεί παραδοσιακά μήνα θετικών αποδόσεων στο Χ.Α.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον Νοέμβριο, που έχει προσφέρει απώλειες -14% πέρυσι, -77% το 2015 και -21% το 2013. Προφανώς το σκηνικό στην εγχώρια αγορά είναι πολύ διαφορετικό απ’ ό,τι το 2018, ωστόσο η εγχώρια αγορά είθισται να… σέβεται την εποχικότητά της. 

Ταυτόχρονα, και σύμφωνα με την έκθεση της MSCI στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά και τις εκθέσεις των εγχώριων χρηματιστηριακών με αφορμή το Roadshow στο Λονδίνου, ο δείκτης MSCI Greece εμφανίζει οριακά ανώτερη αποτίμηση σε τρεις από τους τέσσερις βασικούς δείκτες αποτίμησης που εξετάζει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Morgan Stanley, έχοντας κλείσει την ψαλίδα του premium του παρελθόντος σημαντικά. Συγκεκριμένα, ο δείκτης P/E (τιμή προς κέρδη) της Ελλάδας τους επόμενους 12 μήνες εκτιμάται σε 12,16 φορές τα καθαρά κέρδη, έναντι 11,85 φορές για τον δείκτη MSCI Emerging Markets και 15,19 φορές για το δείκτη MSCI ACWI. 

Ωστόσο, το υψηλό discount σε όρους εσωτερικής αξίας (P/BV) διατηρείται αμείωτο, αφού ο δείκτης MSCI Greece διαπραγματεύεται με δείκτη 0,81 φορές στο επόμενο δωδεκάμηνο έναντι 1,57 φορές για τις αναδυόμενες μετοχές και 2,29 για τις παγκόσμιες αγορές. Παράλληλα, η μερισματική απόδοση έχει αυξηθεί σε 2,6% για τον εγχώριο δείκτη έναντι, 2,94% για τον δείκτη MSCI EM και 2,52% για τον MSCI ACMI.

Οι νικητές

Ο Οκτώβριος μετράει οριακά κέρδη, αλλά ο τραπεζικός δείκτης 3%. Σε επιμέρους μετοχές, ωστόσο, υπάρχει σημαντικό περιθώριο διαφοροποίησης. Το στοίχημα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα μπορούσε να είναι χωρίς περιστροφές στον θετικό πόλο, αφού η πορεία του δείκτη δείχνει ισχυρή, όπως και οι τεχνικοί δείκτες, ενώ οι επόμενοι μήνες, πλην Νοεμβρίου, έχουν σχετικά καλύτερη εποχικότητα από τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο. 

Με τα αποτελέσματα εξαμήνου του 2019, οι επενδυτές και οι αναλυτές έχουν πολύ πιο καθαρή εικόνα για το τι να περιμένουν για φέτος, αλλά και το 2020 από τις εισηγμένες. Η γενική εικόνα δείχνει ότι το 2019 θα είναι «καλό» για τις εταιρείες του Χ.Α. και το 2020 έχει όλες τις προδιαγραφές να είναι ακόμη καλύτερο. 

Θετικό είναι επίσης ότι το ταμπλό έχει πριμοδοτήσει μετοχές με θετικές εξελίξεις στα θεμελιώδη τους και έχει αδιαφορήσει για εταιρείες με αρνητικά cashflow και υψηλό δανεισμό. Στους θετικούς πρωταγωνιστές σε αυτό το διάστημα (Νοέμβριος 2018 - Οκτώβριος 2019) από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι οι Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΛΠ και OTE.

Την ίδια περίοδο, αν και σε επιμέρους μετοχές οι υπεραποδόσεις είναι υψηλές, η μεσαία κεφαλαιοποίηση υστερεί έναντι του Γενικού Δείκτη.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης γράφει +14% και από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο 29% όταν η υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι στο +35% και ο Γενικός Δείκτης στο +42%. Οι Τράπεζα Αττικής, Ιασώ, Profile, Παπουτσάνης, Τεχνική Ολυμπιακή, και Κέκροψ κινούνται με αποδόσεις από 80% έως 250%.

Ποιοι υστερούν

Στον αντίποδα, την περίοδο Νοέμβριος 2018 - Οκτώβριος 2019 δεν υπάρχουν πολλοί αρνητικοί πρωταγωνιστές. Σ’ αυτούς μπορούν να καταταγούν οι ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, που κινούνται με μεγαλύτερες απώλειες από τον Γενικό Δείκτη. Η μετοχή της Τitan Cement International είναι μία κατηγορία μόνη της, αφού είναι η μόνη με αρνητική απόδοση έτους (-3%). Για τη Motor Oil, η οποία εμφανίζει πτώση 2%, μετά τα αποτελέσματα του εξαμήνου, η εικόνα λογικά θα αντιστραφεί. Οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC και Sarantis επίσης υποαποδίδουν της αγοράς, αλλά έχουν κινηθεί με σημαντική υπεραπόδοση σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η αγορά «έχει τιμωρήσει» την MLS με -60% σε διάστημα λίγων συνεδριάσεων, την Intralot και τον Ικτίνο. Παράλληλα, το Πλαίσιο και τα Πλαστικά Θράκης σημειώνουν άνοδο με μονοψήφιο ποσοστό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v