Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από Morgan Stanley

Αναβαθμίζει τη σύσταση για την Alpha Bank, υποβαθμίζει αυτή της Eurobank ο διεθνής οίκος σε έκθεσή του, μετά τις εξελίξεις με το σχέδιο Ηρακλής. Νέος στόχος για την Πειραιώς, top pick από τον κλάδο η Εθνική.

Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες από Morgan Stanley

Σε αναβάθμιση της σύστασης για την Alpha Bank και σε υποβάθμιση της σύστασης για Eurobank προχωρά η Morgan Stanley σε έκθεσή της για τον τραπεζικό κλάδο, μετά και τις εξελίξεις με το σχέδιο «Ηρακλής».

Ο επενδυτικός οίκος υπογραμμίζει ότι το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» αναμένεται να απορροφήσει 22 δισ. ευρώ από τον τραπεζικό κλάδο το 2020, μειώνοντας τον δείκτη NPE στο 23% από 36% το 2019.

Στήριξη στις προσπάθειες των τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να παράσχει η ανάκαμψη τόσο του ΑΕΠ όσο και των τιμών των ακινήτων κατά 7-8% ετησίως την επόμενη τριετία. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η μείωση των επισφαλειών και από τις τέσσερις τράπεζες τα επόμενα τρίμηνα.    

Ο οίκος δίνει τιμή-στόχο για την Αlpha Βank στο 1,7 από 1,2 ευρώ, ανεβάζοντας και τη σύσταση σε equalweight από underweight. Οπως αναφέρει, η τράπεζα αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από τον «Ηρακλή», εκτιμώντας ότι ο βασικός κεφαλαιακός δείκτης CET1 θα ενισχυθεί περί τις 70 μονάδες βάσης, παρέχοντας στήριξη για πρόσθετη μείωση των NPEs κατά περίπου 1 δισ. Ο οίκος αυξάνει την πρόβλεψή του για τα καθαρά κέρδη της τράπεζας το 2021 κατά 24%, με την εκτίμηση για την απόδοση έγχαρτων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) στο 6,3%.  

Παράλληλα, υποβαθμίζει τη σύσταση για τη Eurobank σε equalweight από overweight, μειώνοντας και τον στόχο στο 0,9 ευρώ από 1 ευρώ, σημειώνοντας ότι τα καλά νέα είναι ήδη αποτιμημένα στο ταμπλό. Ειδικότερα, εκτιμά ότι ο δείκτης NPEs της τράπεζας θα υποχωρήσει στο 16% φέτος και στο 10% το 2020, με ROTE 8,5% το 2021. Ωστόσο, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται ήδη με τιμή προς λογιστική αξία (T/BV) στο 0,7, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2020, η MS εκτιμά ότι η μείωση του ρίσκου στον ισολογισμό είναι ήδη αποτιμημένη στο ταμπλό, εξού και η υποβάθμιση της σύστασης.  

Η Morgan Stanley δίνει νέα τιμή-στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2 ευρώ από 1,3 ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση underweight. Τονίζει ότι παρά τη φετινή βελτίωση στα κεφάλαια, με τον δείκτη CET1 στο 14,6% και τον δείκτη κάλυψης των NPEs στο 48% φέτος, η τράπεζα ίσως δυσκολευτεί να μειώσει τα NPEs, που αναμένεται να διαμορφωθούν στο 48% των συνολικών χορηγήσεων φέτος. Η Πειραιώς είναι η φθηνότερη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, με το T/BV στο 0,3%, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2020, ωστόσο αναμένεται απόδοση ιδίων κεφαλαίων μόλις στο 3,9% το 2021, καθώς τα NPEs αναμένεται να παραμείνουν αυξημένα.    

Οσον αφορά στην Εθνική Τράπεζα, ο οίκος διατηρεί τη σύσταση "overweight" και την τιμή-στόχο των 3,1 ευρώ, σημειώνοντας ότι πλέον η τράπεζα είναι η κορυφαία της επιλογή από τον κλάδο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η μετοχή διαπραγματεύεται με T/BV στο 0,6% με βάση τις εκτιμήσεις για το 2020, με την απόδοση ιδίων κεφαλαίων να εκτιμάται στο 8,6% για το 2021. Ως εκ τούτου, υπάρχει περιορισμένο περιθώριο ανόδου ως την τιμή-στόχο. Ωστόσο, το περιθώριο ανόδου διαμορφώνεται στο 83% στο θετικό σενάριο, στο οποίο η τράπεζα αποφεύγει ένα πλήγμα στα κεφάλαια, καθώς τα NPEs μειώνονται κυρίως με οργανικούς τρόπους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v