Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζητά η επενδυτική κοινότητα από την κυβέρνηση

Ποιες αλλαγές προτείνονται σε «χρυσή βίζα», εισαγωγές εταιρειών στο Χρηματιστήριο, αμοιβαία κεφάλαια και ΑΕΕΑΠ. Τι δρομολογεί το Υπουργείο Ανάπτυξης για τα ακίνητα.

Τι ζητά η επενδυτική κοινότητα από την κυβέρνηση

Σειρά φορολογικών αλλαγών ζητά η επενδυτική κοινότητα από τη νέα κυβέρνηση, με στόχο την ανάπτυξη του ευρύτερου κλάδου, την προσέλκυση επενδύσεων στην οικονομία και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τα αιτήματα αφορούν τη διόρθωση στρεβλώσεων που είχαν δημιουργηθεί κατά το παρελθόν και την παροχή κινήτρων ανάλογων με αυτά που υπάρχουν και αποδίδουν καρπούς σε χώρες του εξωτερικού.

«Δεν γνωρίζουμε το αν και πόσα από τα συγκεκριμένα αιτήματα θα ικανοποιηθούν, πλην όμως διαπιστώνουμε πως ακουγόμαστε με προσοχή και ενδιαφέρον από τους αρμοδίους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ένα πρώτο παράδειγμα είναι η κίνηση του ΣΜΕΧΑ (αίτημα το οποίο στηρίζεται και από τους άλλους φορείς της επενδυτικής κοινότητας) να επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της μείωσης του ελάχιστου απαιτούμενου ορίου για την απόκτηση της «χρυσής βίζας» μέσα από αγορά μετοχών και ομολόγων. Το αίτημα είναι το τρέχον όριο των 400 χιλιάδων ευρώ να μειωθεί στις 300 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να είναι περίπου αντίστοιχο με αυτό των ακινήτων (250 χιλιάδες συν συμβολαιογραφικό κόστος).

Η επαναφορά του συγκεκριμένου αιτήματος (είχε τεθεί από τον ΣΜΕΧΑ και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) γίνεται ενόψει της δρομολογούμενης συνολικής αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου περί «χρυσής βίζας», προκειμένου αυτό να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην τόνωση της εγχώριας κτηματαγοράς και στην προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Ειδικότερα, μεταξύ των όσων δρομολογεί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης είναι η δυνατότητα θέσπισης -μέσω υπουργικών αποφάσεων- διαφορετικών ελάχιστων επενδυτικών ορίων ανά περιοχή, προκειμένου να επωφεληθούν οι επιμέρους αγορές ακινήτων (άρα και οι τοπικές οικονομίες συνολικότερα) σε συγκεκριμένα τμήματα της χώρας, για οικονομικούς, κοινωνικούς ή και για στρατηγικούς λόγους.

Ένα δεύτερο αίτημα του ΣΜΕΧΑ είναι η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή για όσες εταιρείες αποφασίσουν στο μέλλον να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Πρόκειται για την επαναφορά ενός μέτρου που ίσχυε και κατά το παρελθόν (προ εικοσαετίας) και είχε συμβάλει σημαντικά στη διεύρυνση του αριθμού των εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑ.

Τρίτο αίτημα είναι η δυνατότητα θέσπισης του «ατομικού επενδυτικού λογαριασμού» (Individual Saving Account), ο οποίος θα συνοδεύεται από φορολογικά κίνητρα. Πρόκειται για λογαριασμούς που δημιουργούνται μόνο για επενδυτικούς σκοπούς και προτείνεται να λειτουργούν σύμφωνα με το σχετικό επιτυχημένο μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την πλευρά της, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ζητά την επαναφορά του φορολογικού καθεστώτος στα προ του 2016 επίπεδα, καθώς θεωρεί πως οι τρέχουσες επιβαρύνσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) είναι βαρύτατες, προκαλούν έντονες στρεβλώσεις και εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου και της οικονομίας γενικότερα.

Κύκλοι της ευρύτερης επενδυτικής αγοράς επιθυμούν -πέραν των προαναφερόμενων αιτημάτων- να ανοίξει ένας κύκλος συζητήσεων με την κυβέρνηση σχετικά με τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης στρατηγικής για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ανταγωνιστική στο μέτωπο της προσέλκυσης και διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων σε σχέση με άλλα κράτη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη χώρα μας, όπως και αυξημένα φορολογικά έσοδα προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v