Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πού οδηγεί το ξαφνικό ξύπνημα της αγοράς

Γιατί η παράλληλη ανοδική κίνηση για τράπεζες και Coca Cola HBC δημιουργεί προσδοκίες. Η σημαντική ενίσχυση του όγκου συναλλαγών παραμένει το «κλειδί» για την συνέχεια. Ποια είναι τα τεχνικά σημεία για δείκτες και ισχυρές μετοχές.

XA: Πού οδηγεί το ξαφνικό ξύπνημα της αγοράς

Ο δείκτης των τραπεζών είναι αυτός που συνεχίζει να δίνει την κατεύθυνση, τον τόνο στις συναλλαγές και το momentum στην αγορά.

Η δυναμική της κίνησης σε νεότερα υψηλά του δείκτη, σε μια περίοδο αρνητικών ειδήσεων για τις τράπεζες, δίνει πόντους στο θετικό σενάριο. Σε αυτή την ανοδική στροφή της αγοράς, ωστόσο, σημαντικό ρόλο έχει και η μετοχή της Coca Cola HBC, η οποία σε διάστημα δύο συνεδριάσεων έχει κερδίσει 10% ή σχεδόν 1 δισ. σε όρους κεφαλαιοποίησης.

Το κλείσιμο των βιβλίων είναι αρκετά πιθανό να κρύβεται πίσω από την πορεία της αγοράς στις τελευταίες συνεδριάσεις. Ταυτόχρονα, οι εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να στηρίζουν τις μετοχικές αξίες. Η δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί, στηριζόμενη στη συνεχιζόμενη αναζήτηση αποδόσεων από τους διαχειριστές, την αυξημένη ρευστότητα που υπάρχει στις αγορές (εξαιτίας της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών), αλλά και στις προσδοκίες να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε investment grade.

Σε τεχνικό επίπεδο, o Γενικός Δείκτης κινήθηκε υψηλότερα από τη σημαντική περιοχή των 880 μονάδων και πλέον έχει τη στήριξη στα επίπεδα των 860 μονάδων. Η αύξηση στις συναλλαγές θα συνεχίσει να βοηθά στην προσπάθεια να κινηθεί προς τη ζώνη των 900 μονάδων.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνεχίζει να δείχνει σχετική αδυναμία σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, αλλά η κίνηση της Coca Cola HBC βοήθησε σημαντικά για να κλείσει η ψαλίδα, με κέρδη της τάξεως του 40% έναντι 45% για τον Γενικό Δείκτη από τις αρχές έτους.

Για την ώρα, με το ψυχολογικό επίπεδο των 2.190 μονάδων να έχει διασπαστεί, στόχος είναι οι 2.270 μονάδες αρχικά. Στον αντίποδα, υποχωρώντας κάτω από τις 2.100 μονάδες, ο δείκτης θα αλλάξει φορά και θα κινηθεί χαμηλότερα, προς τις 2.000 μονάδες, με πιθανή στήριξη στις 1.950 μονάδες. Η τεχνική εικόνα του FTSE/Athex Large Cap δείχνει πλέον πιο δυναμική από αυτή του Γενικού Δείκτη και θεωρητικά όλες οι διορθώσεις είναι πιθανές ευκαιρίες. 

Το διάγραμμα του Δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης

 Μετά τα νέα υψηλά έτους πάνω από τις 900 μονάδες, η συνέχεια των αγοραστών στη χθεσινή (14/11) συνεδρίαση ήταν εντυπωσιακή. Σε κάθε περίπτωση, οι 950 μονάδες παραμένουν το επόμενο επίπεδο και πρώτος πιθανός στόχος του δείκτη.

Πιο αναλυτικά, η Alpha Bank κινήθηκε πολύ γρήγορα στον ενδιάμεσο στόχο του 1,92 ευρώ πριν από τα 2 ευρώ ανά μετοχή. Επιστροφή έως το 1,86 ευρώ και ανοδική διαφυγή ή ανοδική διαφυγή συνεχόμενη, τα δύο σενάρια.

Η στήριξη των 2,80 ευρώ πλέον είναι η αξιόπιστη περιοχή stop για την Εθνική Τράπεζα. Στο ανοδικό σενάριο, ο στόχος είναι πλησίον των 3,15 ευρώ ανά μετοχή και έπειτα τα 3,30 ευρώ.

Για τη Eurobank, η διατήρηση του 0,85 ευρώ, που είναι ανάλογης αξίας των 2,80 ευρώ της Εθνικής, επίσης διατηρήθηκε και πλέον η κίνηση πάνω από αυτά τα επίπεδα έχει ανοίξει τον δρόμο για κίνηση προς το 1 ευρώ.

Τέλος, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς συνεχίζει να υπολείπεται της κίνησης των άλλων τραπεζών που κινούνται σε νέα υψηλά. Υψηλότερα βρίσκονται τα 3,30 ευρώ ανά μετοχή και εκεί θα κριθεί η πορεία της φετινής χρονιάς.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v