Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες

Ξεκινά εβδομάδα αποτελεσμάτων για τον εγχώριο κλάδο. Τι αναμένουν οι αναλυτές για τρίμηνο και έτος. Τι άλλαξε στις εκτιμήσεις, πώς κινούνται στο ταμπλό και τι δείχνουν οι τιμές-στόχοι. Τα σενάρια για κόκκινα δάνεια και Ηρακλή.

Τα νέα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη θετική πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας για το 2019 είχαν και έχουν οι τράπεζες. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος καταγράφουν από τις υψηλότερες επιδόσεις στην αγορά, ενώ έχουν γυρίσει στο... πράσινο και σε απόδοση τριετίας.

Για την παγίωση ή και την ενίσχυση της ανοδικής τάσης στην αγορά, η σημασία των εξελίξεων στον κλάδο είναι προφανής. Καθώς, λοιπόν, επίκειται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το γ' τρίμηνο του έτους, έχουν ιδιαίτερη σημασία οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τις επιδόσεις του, όπως και για το σύνολο του έτους, που θα σχηματίσει την αφετηρία του 2020.

Οι μετοχές των συστημικών τραπεζών παραμένουν στο προσκήνιο σε όλη τη διάρκεια του 2019, χωρίς όμως να είναι ο αδύναμος κρίκος της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, όπως σε πολλά προηγούμενα χρονικά διαστήματα. Τα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2019, η μάχη για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα κρατικά-συστημικά σχήματα μείωσης των μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αλλά και το ευρύτερο κλίμα στη χώρα (σε οικονομία και πολιτική) θα δείξουν αν η ανάσα που έχει πάρει ο κλάδος χρηματιστηριακά μπορεί να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα ή ήταν εφάπαξ. 

Ειδικά, αν οι λύσεις για τη συστημική αντιμετώπιση των NPEs τελικά μπορέσουν να βοηθήσουν τις τράπεζες να επιταχύνουν τη διαδικασία μείωσης των προβληματικών δανείων, η ταχύτερη αποκλιμάκωση του κόστους για προβλέψεις και του ρίσκου, θα δώσουν ώθηση και στην αποκατάσταση της κερδοφορίας, μειώνοντας παράλληλα τις ανάγκες πρόσθετων κεφαλαίων. Ωστόσο, η ορατότητα για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση είναι ακόμα περιορισμένη και επιβάλλει προσεκτική στάση μέχρι και η επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης να αρχίσει να ωφελεί τη συνολική επίδοση των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των μετρήσεων για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.

Από την άλλη, ωστόσο, οι επιδόσεις του κλάδου στο ταμπλό του Χ.Α. φέτος ξεπερνούν κάθε προσδοκία, αφού μηδενίζουν τις απώλειες της τελευταίας τριετίας για τους επενδυτές. Μέχρι τώρα, οι επιδόσεις του 2019 είναι +250% για την Τράπεζα Πειραιώς, +161% για την Εθνική Τράπεζα, +69% για την Eurobank και +64% για την Αlpha Bank.

Στην τριετία πλέον, με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς, που εξακολουθεί να σημειώνει απώλειες 19%, οι Eurobank και Εθνική Τράπεζα κινούνται με +36% και η Alpha Bank με +3%.

Το σύνολο

Οι αναλυτές προχωρούν συνεχώς σε αναπροσαρμογές των εκτιμήσεών τους τόσο για τα συνολικά έσοδα όσο και για τα καθαρά κέρδη. Βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών, το τρίτο τρίμηνο του 2019 θα είναι ελαφρώς διαφορετικό από τα προηγούμενα τρίμηνα στα οργανικά κέρδη. Μάλλον οι τράπεζες θα κινηθούν -σε ορισμένες περιπτώσεις- λίγο χαμηλότερα αφού δεν θα επαναληφθούν τα σημαντικά έκτακτα κέρδη από τα ομόλογα, τα προ προβλέψεων έσοδα θα σημειώσουν μικρή κάμψη, ενώ θα συνεχιστεί η τάση βελτίωσης στα NPEs. Να σημειωθεί ότι μαζί με τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου η Αlpha Bank ενδεχομένως να ανακοινώσει και τα σχέδιά της για τη μείωση των NPEs, που θα περιλαμβάνει κάποιο σχέδιο τιτλοποίησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Factset: 

- Για την Alpha Βank, ο πήχης για τα συνολικά έσοδα είναι στα 532 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2019, μειωμένα κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Τα κέρδη μετά από φόρους στα 12 εκατ. ευρώ μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα δύο τρίμηνα. Η Alpha Bank είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη 86,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019, με το δεύτερο τρίμηνο να σημειώνει επίδοση 59,2 εκατ. ευρώ έναντι 27,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Η τάση βελτίωσης θα συνεχιστεί στα οργανικά αποτελέσματα, αλλά τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα των 197,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο φαίνονται υψηλά. Η συνολική κερδοφορία (reported) του 2019 τοποθετείται πλέον στα 165 εκατ. ευρώ, έναντι 53 εκατ. ευρώ πέρσι.

- Η Εθνική Τράπεζα είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη 208 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019, με το δεύτερο τρίμηνο να σημειώνει επίδοση 122 εκατ. ευρώ έναντι 86 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Η συνολική κερδοφορία (reported) του 2019 τοποθετείται πλέον στα 290 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικών αποτελεσμάτων για πέρσι. Τα συνολικά έσοδα από τόκους προβλέπονται από 1,143 δισ. ευρώ έως 1,209 δισ. ευρώ για φέτος.

- Η Eurobank είχε εμφανίσει 90 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2019, με το δεύτερο τρίμηνο να σημειώνει επίδοση 63 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Η συνολική κερδοφορία (reported) του 2019 τοποθετείται πλέον στα 184 εκατ. ευρώ, έναντι 91 εκατ. ευρώ για πέρσι. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αλλά και τα συνολικά έσοδα ελαφρώς μειωμένα φέτος σε σχέση με το 2018. 

- Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς, είχε σημειώσει 90 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2019, με το δεύτερο τρίμηνο να σημειώνει επίδοση 63 εκατ. ευρώ έναντι 27 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο. Επιπρόσθετα, η Τράπεζα Πειραιώς θα εγγράψει και το τίμημα από τη συμφωνία με την Intrum στα αποτελέσματα αυτού του τριμήνου. Μαζί με την Intrum, η συνολική κερδοφορία (reported) του 2019 τοποθετείται πλέον στα 401 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικού αποτελέσματος για πέρσι. Τα συνολικά έσοδα θα είναι ελαφρώς αυξημένα φέτος σε σχέση με το 2018. 

Αποτιμήσεις και τιμές-στόχοι

Βασιζόμενοι στις πιο πρόσφατες προβλέψεις των αναλυτών, λίγο πριν από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, οι δείκτες αποτίμησης διαμορφώνονταν κατά μέσο όρο στις 0,45 φορές (0,22-0,63) την ενσώματη λογιστική τους αξία (P/ΤBV 2019).

Οι δείκτες διαπραγμάτευσής τους, παρά την άνοδο τους, παραμένουν οι χαμηλότεροι από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Το discount σε σχέση με τον μέσο όρο των ιταλικών τραπεζών έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα του 30% για το 2019 και το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Factset.

Τέλος, οι μέσες τιμές-στόχοι έχουν ως εξής:

-Για την Alpha Bank, η μέση τιμή-στόχος (median) που θέτουν οι αναλυτές είναι στα 1,93 ευρώ και πλέον το ανοδικό περιθώριο είναι της τάξεως του 7% από τα τρέχοντα επίπεδα και η σύσταση είναι θετική.

-Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος (median) είναι στα 2,94 ευρώ και το περιθώριο είναι 3% από τα τρέχοντα επίπεδα, με σύσταση «αγορά».

-Για τη Eurobank, η μέση τιμή-στόχος (median) των αναλυτών είναι στο 1 ευρώ με περιθώριο 10% απ’ όσο είναι διαπραγματεύσιμη και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου και η σύσταση είναι θετική.

-Για την Τράπεζα Πειραιώς, η μέση τιμή-στόχος είναι στα 2,54 ευρώ με σύσταση «hold», ενώ στο ταμπλό είναι διαπραγματεύσιμη 15% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v