Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Ζαββός: «Στρατηγική rebranding» ξεκινά στο Χρηματιστήριο

Τι ανάφεραν στο Συνέδριο του ΣΕΔ ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός και ο  πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου για τις δρομολογούμενες αλλαγές στο μέτωπο της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Γ. Ζαββός: «Στρατηγική rebranding» ξεκινά στο Χρηματιστήριο

Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση θα θελήσει να χρησιμοποιήσει την επικείμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά την Εταιρική Διακυβέρνηση ως ένα ακόμη επιχείρημα προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα.

Έτσι, σε στρατηγική rebranding του Χρηματιστηρίου της Αθήνας που θα ξεκινήσει στο αμέσως χρονικό διάστημα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός στο 17ο ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου Επενδυτών Διαδικτύου (ΣΕΔ) δίνοντας παράλληλα έμφαση στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το θέμα της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα για το θέμα της Εταιρικής Διακυβέρνησης, ο κ. Ζαββός σημείωσε ότι στόχος είναι να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις: Η μία που θα αφορά την εσωτερική οργάνωση των εταιρειών, προκειμένου το νέο θεσμικό πλαίσιο να δημιουργήσει την αναγκαία εταιρική κουλτούρα και η δεύτερη να αφορά την σχέση με τους μετόχους, η οποία θα πρέπει να είναι ενεργή και ουσιαστική.

Μεταξύ των στόχων του νέου θεσμικού πλαισίου, ο κ. Ζαββός εστίασε στην συστηματικότερη παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων των εταιρειών, στην αυστηροποίηση των απαιτήσεων για τις μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες, στη διευκόλυνση ευέλικτων μορφών εναλλακτικών επενδύσεων (με έμφαση στα startups) και στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης.

Σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ηρακλής», με βάση το οποίο η εξυγίανση των τραπεζών θα γίνει  με άντληση χρημάτων από την επενδυτική αγορά και όχι από το φορολογούμενο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΧΑΕ (και της Τράπεζας Πειραιώς) κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, ανέφερε μεταξύ άλλων στο ίδιο Συνέδριο ότι: 

  • Η ενίσχυση της Εταιρικής Διακυβέρνησης αποτελεί μονόδρομο για την τόνωση των επενδύσεων και της ελληνικής οικονομίας.
  • Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν από τα πλέον υψηλά επίπεδα Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ευρώπη.
  • Η EΧΑΕ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις εισηγμένες εταιρείες. Ξεκίνησε από ένα καλό επίπεδο, πλην όμως κάλεσε ανεξάρτητη εταιρεία που την αξιολόγησε και υπέβαλε συστάσεις βελτίωσης. Οι σχετικές διορθωτικές κινήσεις έγιναν, με αποτέλεσμα να ανεβούν και οι επιδόσεις της EΧΑΕ στους δείκτες Εταιρικής Διακυβέρνησης.
  • Αποτελεί σημαντική υπόθεση η έκδοση από το ΧΑ του οδηγού προδιαγραφών ESG (Environmental Social Governance).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v