Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το placement που… αποδιοργάνωσε το ΧΑ

Πότε άνοιξε το βιβλίο για τη διάθεση 101,5 εκατ. μετοχών Eurobank και 32 εκατ. μετοχών Εθνικής. Τα πακέτα, οι ανησυχίες για... ουρά πωλήσεων αλλά και το χαμηλό discount, με το οποίο πωλήθηκαν μετοχές αξίας 175 εκατ. ευρώ.

Το placement που… αποδιοργάνωσε το ΧΑ

Τάραξε τα ούτως ή άλλως ρηχά νερά της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς η απόφαση Αμερικανού επενδυτή να αποεπενδυθεί από τους τίτλους Eurobank και Εθνικής, διαθέτοντας, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, μετοχές αξίας περίπου 175 εκατ. ευρώ.

Το βιβλίο για τη διάθεση 101.498.456 μετοχών της Eurobank (2,73% του μετοχικού της κεφαλαίου) καθώς και 32 εκατ. μετοχών της Εθνικής (3,5% του μετοχικού της κεφαλαίου) άνοιξε από την JP Morgan το βράδυ της Τρίτης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά καλύφθηκε μέσα σε μία μόλις ώρα.

Εξέλιξη που επιβεβαιώνεται από το μικρό discount (5,5%) της διάθεσης, σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης. Τέσσερις επενδυτές πήραν έκαστος από 25.374.614 μετοχές της Eurobank προς 0,841 ευρώ ανά μετοχή, ενώ δύο επενδυτές μοιράστηκαν τις μετοχές Εθνικής προς 2,80 ευρώ ανά μετοχή.

Τα πακέτα διενεργήθηκαν στο άνοιγμα της χθεσινής συνεδρίασης, μέσω Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ (σ.σ. τα πακέτα Εθνικής), Euroxx και Eurobank Equities (μοιράστηκαν τις συναλλαγές επί του τίτλου της Eurobank).

Το μέγεθος του placement, σε συνδυασμό με το χαμηλό discount για δύο τίτλους που κατέγραψαν εντός του 2019 εντυπωσιακή άνοδο, θα ερμηνευόταν, σε άλλες εποχές, ως έμπρακτο δείγμα των επενδυτικών προσδοκιών για περαιτέρω αποδόσεις. Άλλωστε, οι αρχές έτους αποτελούν, παραδοσιακά, περίοδο αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων και ως εκ τούτου τέτοιου είδους κινήσεις είναι συνήθεις.

Με την εγχώρια αγορά να εμφανίζει τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες ασυνέχειες και το κλίμα να παραμένει εύθραυστο, το placement πυροδότησε ανησυχίες καθώς το μέγεθος των θέσεων που διατέθηκαν δείχνει ότι ο πωλητής είναι μεγάλος επενδυτικός οργανισμός.

Ρόλο παίζει και το γεγονός ότι η ταυτότητά του δεν έχει διαρρεύσει, καθιστώντας ακόμη πιο δυσδιάκριτο το αν η απόφαση αποεπένδυσης ελήφθη με καθαρά επενδυτικά κριτήρια ή όχι. Τέλος, στην αγορά κυκλοφορεί ότι ο πωλητής διαθέτει μικρότερης έκτασης θέσεις και σε άλλες μετοχές του Χ.Α, εξέλιξη που συντηρεί την ανησυχία για επιμένουσα προσφορά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v