Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ναδίρ το κόστος hedging του ευρώ

Οι traders στα options του ευρώ είχαν δίκιο να αναμένουν σήμερα τη λιγότερο συναρπαστική συνάντηση για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, μεταδίδει το Bloomberg.

Στο ναδίρ το κόστος hedging του ευρώ

Σε χαμηλό όλων των εποχών υποχώρησε η μηνιαία τεκμαρτή μεταβλητότητα (implied volatility)  του ευρώ, που αποτελεί ένα μέτρο διακυμάνσεων του κοινού νομίσματος. Αυτό σημαίνει ότι η αντιστάθμιση (hedging) του ευρώ κατά τη διάρκεια ενός μήνα έχει πλέον το χαμηλότερο κόστος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημειώνεται πως μία υψηλή τεκμαρτή μεταβλητότητα χρησιμοποιείται συχνά ως δείκτης ότι τα options (δικαιώματα) ενέχουν υψηλότερα ποσοστά κινδύνου (risk premium) και το αντίθετο.

Οι επαγγελματίες traders τείουν να είναι short όταν η μεταβλητότητα είναι φθηνή (low implied volatility), όπως τώρα. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά των options διαπραγματεύεται με πολύ χαμηλό risk premium. Αντίθετα οι traders συνήθως είναι long όταν η μεταβλητότητα είναι ακριβή (high implied volatility).

Οι traders στα options του ευρώ είχαν δίκιο να αναμένουν σήμερα τη λιγότερο συναρπαστική συνάντηση για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εδώ και πάνω από πέντε χρόνια, μεταδίδει το Bloomberg.

Παρόλο που το ευρώ υποχώρησε έως και 0,3%, κοντά στο $ 1.1070, εξακολουθεί να κινείται σε ένα σφιχτό εύρος το οποίο κρατά από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αρνήθηκε να αποκαλύψει τις σκέψεις της για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και έτσι παρέμεινε ουδέτερη για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Είπε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να «εντείνουν σημαντικά» τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει σύντομα το μείγμα πολιτικής που έχει χαράξει. Αυτό μείωσε τις προσδοκίες σχετικά με την μεταβλητότητα του ευρώ.

Οι πιθανότητες, λοιπόν, για τις διακυμάνσεις του ευρώ, σχετίζονται με την τεκμαρτή μεταβλητότητα (implied volatility), υπό την έννοια της τυπικής απόκλισης (standard deviation) και αποτελεί ένδειξη κατά πόσο το νόμισμα θα αποκλίνει μέσα σε ένα χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v