Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Πώς θα επηρεάσει επενδύσεις και ανάπτυξη ο κορωνοϊός

Τα δύο σενάρια για την παγκόσμια οικονομία που επεξεργάζεται ο οίκος, ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. Οι εκτιμήσεις για αναταράξεις στις αγορές. Ποιοι κλάδοι θα «υποφέρουν».

Goldman Sachs: Πώς θα επηρεάσει επενδύσεις και ανάπτυξη ο κορωνοϊός

Ηπια σενάρια για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη από το ξέσπασμα του κορωνοϊού επεξεργάζεται η Goldman Sachs ενώ προβλέπει βραχυπρόθεσμες αναταράξεις στα χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, η επίπτωση στην παγκόσμια ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από το πόσο ισχυρή θα είναι η επιδημία του ιού. Η Goldman Sachs εκτιμά ότι σε ένα ήπιο σενάριο, στο οποίο καταγράφεται έντονη επιβράδυνση στα νέα κρούσματα ως τα τέλη του πρώτου τριμήνου, η ετήσια άνοδος του ΑΕΠ θα κινηθεί με βάση τις αρχικές προβλέψεις σε περίοδο έτους.

Σε ένα πιο δυσμενές σενάριο, στο οποίο καταγράφονται αυξημένα κρούσματα το β' τρίμηνο, η ανάκαμψη ξεκινά αργότερα και η επίπτωση στην παγκόσμια ανάπτυξη καθίσταται ισχυρότερη.

Κλάδοι όπως οι αερογραμμές, ο τουρισμός κρουαζιέρας και τα καζίνο επηρεάζονται αρνητικά από τα ξεσπάσματα επιδημιών, όπως και οι κλάδοι εστιατορίων και εμπορικών κέντρων, αντανακλώντας τη μειωμένη διάθεση των καταναλωτών για ταξίδια και διασκέδαση.

Με βάση τα ιστορικά δεδομένα από προηγούμενες επιδημίες, η αμερικανική ανάπτυξη καταγράφει ήπια υποχώρηση και ανακάμπτει το επόμενο τρίμηνο. Η Goldman Sachs προβλέπει μια συνολική αρνητική επίπτωση στο ετήσιο ΑΕΠ των ΗΠΑ της τάξεως του 0,8% το πρώτο τρίμηνο, με θετική επίπτωση 0,3% στο δεύτερο, 0,3-0,4% στο τρίτο και 0,1% στο τέταρτο τρίμηνο, καθώς ομαλοποιείται η δραστηριότητα.

Η αγορά

Όπως αναφέρει ο οίκος, με βάση την ανάλυση από πέντε προηγούμενες πανδημίες, τα αμερικανικά 10ετή ομόλογα τείνουν να υπεραποδίδουν του S&P 500 στο ξεκίνημα μιας επιδημίας. Οι αμερικανικές μετοχές τείνουν να ανακτούν τον βηματισμό τους και να υπεραποδίδουν έναντι των treasuries του επόμενους 3 και 6 μήνες.

Ο οίκος συνεχίζει να προτείνει παραμονή των επενδυτών στις τοποθετήσεις τους, σημειώνοντας πάντως ότι υπάρχει βραχυπρόθεσμο ρίσκο στις αγορές μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v