Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ESMA: Οι αγορές πρέπει να μείνουν ανοικτές για τους επενδυτές

«Οι ανοικτές αγορές επιτρέπουν τη συνέχιση της διαδικασίας της προσαρμογής τιμών στις νέες πληροφορίες και παρέχουν ρευστότητα προς όφελος των επενδυτών», σημείωνε ο πρόεδρος της Αρχής.

ESMA: Οι αγορές πρέπει να μείνουν ανοικτές για τους επενδυτές

Οι χρηματαγορές πρέπει να μείνουν ανοικτές, διότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας ώστε να λειτουργήσει σωστά η οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο Steven Maijoor, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).

Όπως αναφέρει το Reuters, καθώς ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει υποχωρήσει κοντά σε χαμηλό επταετίας, με παρόμοιες πτώσεις στην Wall Street, υπήρχε ενδεχόμενο οι αρμόδιες αρχές να αναστείλουν τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να δώσουν κάποιο περιθώριο για «ανάσα» εν μέσω της ακραίας μεταβλητότητας.

«Οι ανοικτές αγορές επιτρέπουν τη συνέχιση της διαδικασίας της προσαρμογής τιμών στις νέες πληροφορίες και παρέχουν ρευστότητα προς όφελος των επενδυτών, επιτρέποντάς τους να κάνουν rebalancing στα χαρτοφυλάκιά τους και να τηρήσουν συμβολαιακές υποχρεώσεις», ανέφερε ο κ. Maijoor.

Όπως σημειώνει το Reuters, με επιστολές τους την Παρασκευή, σύνδεσμοι του χρηματοοικονομικού κλάδου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ είχαν ζητήσει από κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις και ρυθμιστικές αρχές –περιλαμβανομένης της ESMA- να κρατήσουν ανοικτές τις αγορές.

«Πιστεύουμε πως μια κοινή ανακοίνωση από εσάς που θα σηματοδοτεί ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργού, είναι ουσιώδης για να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στην αγορά και να τονιστεί πως οι αγορές είναι απαραίτητες σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας», ανέφεραν στην επιστολή τους.

«Επιπλέον, είναι απολύτως απαραίτητο βασικό προσωπικό των εταιρειών-μελών μας να έχει πρόσβαση στις αγορές και στις υπηρεσίες διακανονισμού.»

Οι συμμετέχοντες στην αγορά φοβούνται πως εάν το lockdown γίνει αυστηρότερο, τότε το προσωπικό στους οίκους εκκαθάρισης και σε άλλες υποδομές της αγοράς μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να πάνε στις δουλειές τους για να συνεχίσουν την ομαλή λειτουργία των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v